StoryEditorOCM
DubrovnikSASTANAK S VODIČIMA

Od 1. travnja započinje kontrola korištenja audio uređaja za grupe preko 20 osoba

Piše DV
20. ožujka 2024. - 16:00

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić i direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković sastali su se danas s predstavnicima Društva turističkih vodiča Dubrovnik, Ceha vodiča Hrvatske obrtnička komore Dubrovnik i turističkih agencija na temu provođenja mjera u sklopu projekta Poštujmo Grad, kao Odluke o komunalnom redu koja propisuje da su za vođenje grupe preko 20 osoba u povijesnoj jezgri obvezni audio uređaji. Sastanku su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Matilda Krile Prkoča i voditelj Odsjeka za komunalno redarstvo Hrvoje Seko.

 

Zamjenica Tepšić podsjetila je kako je odluka stupila na snagu prošle godine, međutim ostavljeno je duže razdoblje za prilagodbu te od 1. travnja komunalno redarstvo započinje sankcioniranje prekršitelja. Kazna iznosi 660 eura za pravnu osobu, a odgovornost za provedbu odluke je na organizatoru putovanja koji je dužan za svoju grupu pribaviti tražene uređaje.

 

„Naši komunalni redari već su započeli kontrolu i usmeno upozoravaju. Vrijeme za prilagodbu organizatorima je bilo zaista dugo i mislim da nećemo imati nikakvih problema. Sigurni smo da će primjena ove Odluke doprinijeti kvalitetnijem i jednostavnijem obavljanju posla vodiča, a ujedno i smanjenje buke u povijesnoj jezgri koja je i u dnevnim satima vrlo izražena‘‘, kazala je zamjenica Tepšić, zahvalivši se na suradnji strukovnim udrugama vodiča i agencijama u provedbi projekta Poštujmo Grad.

 

Bilo je riječi i o promotivnom filmu projekta Poštujmo Grad, kao i dokumentu ‘Sugestije za kretanje vodiča i grupa po staroj gradskoj jezgri Dubrovnika‘, koji je sačinjen još 2019. godine u suradnji strukovnih udruga vodiča, TZ-a Dubrovnika i gradskih službi, koji za cilj ima urediti kretanje grupa po gradu kako bi se i na taj način izbjegavale gužve i koncentracija velikog broja turista na pojedinim lokacijama. U izradi su i nove zastavice za vodiče s prepoznatljivim logotipima i simbolima grada.

25. travanj 2024 20:08