StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Novih 8 autobusa iz EU sredstava, projektna dokumentacija za dvoranu Gospino polje, prve kazne zbog prekomjerne buke

Piše Grad Dubrovnik
7. listopada 2022. - 14:36

NOVO POJAČANJE LIBERTASA

Predstavljeno osam novih autobusa financiranih EU sredstvima

Osam gradskih niskopodnih autobusa marke MAN, financiranih putem fondova Europske unije, predstavljeno je prošlog tjedna u sjedištu društva Libertas Dubrovnik d.o.o. u Komolcu. Šest solo autobusa dužine 12 metara i dva zglobna autobusa dužine 18 metara prilagođeni su potrebama suvremenog javnog gradskog prijevoza, opremljena su E6 motorima koji udovoljavaju najsuvremenijim ekološkim normama, a vrijednost njihove nabave iznosi 17,774,900 kuna.

Podsjetimo, riječ je dijelu od ukupno 18 novih autobusa koje Libertas Dubrovnik d.o.o. i Grad Dubrovnik nabavljaju putem strukturnih fondova Europske unije kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija" i uz sufinanciranje od 85 posto. Vozila su prezentirali predstavnik dobavljača, tvrtke Auto Hrvatska, Zvonko Gabud i direktor Libertasa Franko Mekišić, a u predstavljanju je sudjelovao i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

image

POJAČANJE LIBERTASA

"Podsjetio bih da smo u kolovozu nabavili sedam autobusa, također iz Europskih fondova, a očekuje nas nabavka još tri midi prigradska vozila", kazao je gradonačelnik Franković te dodao kako je u posljednjih pet godina vozni park Libertasa osnažen s čak 29 novih autobusa financiranih EU sredstvima.

"Vjerujemo kako će se ubrzo raspisati natječaj po pitanju električnih autobusa, za koji smo spremni. Već ranije smo, kao što i sami znate napravili više probnih vožnji sa različitim tipovima autobusa, izradili smo cijelu studiju i analizu koja dokazuje kako će nam se i ta vrsta vozila, ovdje na području Grada Dubrovnika isplatiti", naglasio je gradonačelnik.

"Najveći benefit nabavke ovih vozila je u tome što se smanjuje ukupna starost aktivnih autobusa na gradskim linijama. Ona će sada iznositi svega 6 godina, dok je ukupna starost aktivnih autobusa u gradskom i prigradskom prijevozu 7 godina", naglasio je direktor Libertasa Franko Mekišić.

NOVA MULTIFUNKCIONALNA DVORANA GOSPINO POLJE

Pokrenuta javna nabava za izradu projektne dokumentacije

Grad Dubrovnik objavio je postupak javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije nove multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju s rokom za dostavu ponuda do 28. listopada. Predmet nabave je izrada glavnog i izvedbenog projekta s troškovnicima radova za novu multifunkcionalnu dvoranu s višenamjenskim korištenjem. Dvorana će raspolagati kapacitetom od 3866 mjesta na teleskopskim tribinama s mogućnošću montaže dodatnih sjedalica čime će se prema potrebi postizati sveukupni kapacitet od 4394 mjesta.

image

Dubrovnik se sprema ugostiti svjetske rukometaše

Osim za održavanje sportskih manifestacija, u dvorani će se moći organizirati kongresi, koncerti i drugi kulturni sadržaji. Objekt će između ostalog sadržavati dvije podrumske etaže parkirališta kapaciteta 400 vozila.

Sveukupna građevinska bruto površina planiranog objekta iznosi oko 28.000 metara kvadratnih, a prema idejnom rješenju izrađenom od tvrtke 10AARCH d.o.o. iz Zagreba. Podsjetimo, usporedno s postupkom nabave za projektantske usluge, izrađuje se i prostorno-planska dokumentacija za ovu dvoranu, kojom se između ostalog definira smještaj objekta.

Naime, u izradi su Izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja "Športsko-rekreacijski park Gospino polje" za koje se uskoro očekuje javna rasprava, dok je predviđeni rok za usvajanje i stupanje na snagu DPU-a kraj godine.

PLAN UPRAVLJANJA POVJESNOM JEZGROM

Prvi rezultati primjene odluke o buci

Nakon što je Grad Dubrovnik usvojio Plan upravljanja koji kao jedan od bitnih ciljeva ističe smanjenje emitiranja buke u povijesnoj jezgri te je donesena Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti, kojom je Komunalnom redarstvu Grada Dubrovnika dodijeljen nadzor nad provedbom odluke po pitanju zaštite od buke na otvorenom prostoru u ugostiteljskim objektima, zabilježeni su i prvi rezultati.

Odsjek za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika angažirao je ovlaštenog mjeritelja razine buke te je dana 24. rujna 2022. godine u vremenu od 21.30 do 22.30 sati izvršeno mjerene razine buke na javnim površinama.

image

Mjerenje razine buke unutar zidina nastavlja se

Grad Dubrovnik/

Utvrđeno je kako je pet ugostiteljskih objekata bilo u prekršaju jer su isti su reproduciranjem glazbe putem elektro-akustičnih uređaja prouzročili buku i prekoračili dozvoljenu jačinu zvuka u zoni mješovite pretežno stambene namjene od 55 decibela [dB(A)] čime su počinili prekršaj iz Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika.

Navedeni objekti su: Irish Pub Karaka (izmjerena razina buke 79,2 decibela), Pub Le Petit Belge (70,8 db), Casablanca (65,9 db), Mama‘s (71,0 db) i Mr. Goodlife (73,4 db). Isti će biti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 kuna koja je propisana za pravnu osobu i 2.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, odnosno kaznom od 5.000 kuna za vlasnika obrta u slučaju da se radi o ugostitelju obrtniku.

Nadalje, navedeni će biti kažnjeni oduzimanjem javne površine na 7 dana ukoliko se radi o prvom prekršaju, odnosno 30 dana ako se radi o drugom prekršaju ili trajnim oduzimanjem javne površine ako je riječ o trećem prekršaju.

30. travanj 2024 22:58