StoryEditorOCM
Dubrovniksilna papirologija

Novi ravnatelj DSO, Slobodan Begić morao je potražiti pravni savjet zbog dokaza da je zdravstveno sposoban voditi dubrovačke simfoničare

Piše Silvia Rudinović
13. siječnja 2023. - 07:35
Slobodan Begić: ”Odmah sam poduzeo korake i angažirao odvjetnika kako bih reagirao u slučaju potrebe, jer je moja dokumentacija bila posve ispravna”Tonci Plazibat/Cropix

Dubrovački simfoničari na kolektivnom su godišnjem odmoru, a na povratku, pred Festu sv. Vlaha, očekuje ih novi ravnatelj – Slobodan Begić. Njihov nekadašnji kolega, dirigent, profesor violine i donedavno ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića, nekoliko dana prije isteka 2022. godine izabran je kao najbolji od četvorice kandidata. Prije imenovanja, iz Upravnog vijeća je izašla informacija kako jedan kandidat nije imao potpunu dokumentaciju. Javnost dosad nije bila obaviještena da se to odnosilo upravo na Begića.

Novoimenovani ravnatelj svojoj dokumentaciji nije priložio dokaz o zdravstvenoj sposobnosti. Međutim, predsjednica Upravnog vijeća DSO-a Nikolina Pozniak, a i sam Begić nakon savjetovanja s pravnim stručnjacima, navode kako je u konačnici utvrđeno da se ne radi o propustu te da je dokumentacija zapravo bila potpuna.

- Zdravstvena sposobnost je jedan od uvjeta za izbor i imenovanje ravnatelja, ali liječnička potvrda nije navedena u natječajnom tekstu u obveznoj dokumentaciji. S obzirom da kandidat dolazi iz radnog odnosa za kojeg se smatra da je obavljao pod uvjetom zdravstvene sposobnosti, liječnička se potvrda ne smatra obveznim dokazom. Rekla bih da je dokumentacija, dakle, ipak bila potpuna. Kako su pravnici to protumačili, kad netko dolazi iz radnog odnosa, smatra se da je zdravstveno sposoban. Poslodavac tu osobu uvijek može poslati na provjeru – izjavila je Nikolina Pozniak.

image

Nikolina Pozniak, predsjednica UV-a: "Rekla bih da je dokumentacija, dakle, ipak bila potpuna"

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Pozvao odvjetnika

Slobodan Begić odgovara kako je tražio pravni savjet odvjetnika u slučaju osporavanja njegove dokumentacije.

- Netko je ocijenio da moja dokumentacija nije potpuna zbog nedostatka liječničke potvrde o zdravstvenoj sposobnosti. Odmah sam poduzeo korake i angažirao odvjetnika kako bih reagirao u slučaju potrebe, jer je moja dokumentacija bila posve ispravna. U natječaju je točno navedeno što treba dostaviti u dokumentaciji, npr. diplomu i radni staž, a nije navedena potvrda da sam zdrav. Kao dosadašnji ravnatelj škole, jako dobro znam o čemu se radi. Moraju točno moraju navesti koju potvrdu traže, a to nigdje u natječaju nije navedeno – pojašnjava Begić.

Izajvljuje da su sva pravna tumačenja koja je tražio potvrdila njegov stav kako je predao cjelovitu dokumentaciju. Ponavlja da je u preambuli natječaja navedeno kako se podrazumijeva da kandidat mora biti zdrav, ali u samom tekstu nema zahtjeva za ikakvom potvrdom. Ostala tri kandidata su dostavila potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti.

- Postupak je odrađen u demokratskom duhu i transparentno, javnim glasanjem, iako smo mogli glasovati tajno. Odabrani kandidat je dobio najviše glasova kolektiva. Čitavu dokumentaciju smo proslijedili Upravnom odjelu za kulturu, a gradonačelnik je odlučio poštivati volju radnika. Mislim da ostali kandidati nemaju potrebu za žalbama. Sva četiri kandidata su imali korektne planove rada, sa sličnom misijom, razlike su bile u nijansama. Begić se istaknuo predloženom suradnjom s mladim glazbenicima Umjetničke škole kojima želi dati priliku – kaže Pozniak.

Što je pisalo u natječaju?

Po novom Zakonu o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, ravnatelja ustanove u kulturi više ne imenuje Gradsko vijeće nego gradonačelnik. Prema objavljenom natječaju za ravnatelja DSO-a, uvjeti su bili državljanstvo Republike Hrvatske, opća zdravstvena sposobnost, visoka stručna sprema, najmanje pet godina radnog iskustva te stručne, radne i organizacijske sposobnosti. Trebalo je dostaviti original ili ovjereni preslik domovnice, svjedodžbu ili diplomu o završenom obrazovanju, dokaz o radnom stažu ovjeren kod HZMO-a, preslik dokaza o radnom iskustvu na odgovarajućim poslovima, program rada za četverogodišnje razdoblje i životopis u kojem su istaknute stručne, radne i organizacijske sposobnosti, s napomenom da se nepotpune prijave neće se razmatrati.

image

Damir Milat

Tonci Plazibat/Cropix

Kandidati imaju pravo pokrenuti upravni postupak ukoliko smatraju da je došlo do bitne povrede postupka ili ako odabrani ravnatelj ne ispunjava uvjete objavljene u natječaju. U ovom slučaju, Begićevi protukandidati, dosadašnji ravnatelj Damir Milat te članovi Orkestra, Toni Kursar i Matija Novaković, kažu kako neće osporavati imenovanje novog ravnatelja ni pokretati tužbe. Time ništa ne bi promijenili, osnivač je jasno pokazao koga želi na čelu ove javne ustanove, objašnjavaju. Inače, sva četvorica su se i ranije javljala na natječaje za ravnateljsko mjesto u DSO-u. Milat je više puta bio izabran, na toj je poziciji stekao uvjete za mirovinu, a s Novom godinom istekao mu je ugovor. U ovom natječajnom postupku, Begić je dobio najveći broj glasova umjetničkog osoblja (11).

image

Toni Kursar

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Nikako do ključa od palače

- Znaju me otprije i poznate su im moje namjere – tako Begić komentira činjenicu da je dobio potporu većine u Orkestru: "Do Ljetnih igara treba naći programski i koncepcijski kompromis, a nakon toga će stvari izgledati drugačije. U fokusu će biti simfonijski koncerti, pritom valja voditi računa o troškovima u ovim vremenima kad rastu cijene energenata, zrakoplovnih karata i svega ostaloga. Proširit ću repertoar i dodati još jedan tjedni koncert, vjerojatno subotom. Pomalo ćemo mijenjati koncepciju i raditi na povećanju prihoda".

image

Novizabrani ravnatelj DSO-a dobio je najveći broj glasova umjetničkog osoblja

Tonci Plazibat/Cropix

Orkestru nedostaju najmanje četiri gudača, kaže sugovornik. DSO je kvalitetan, ali je jedan od najmanjih simfonijskih orkestara, kaže Begić. Ambicija im je postati simfonijski orkestar u punom sastavu, za što je potrebno mnogo ulaganja u kadrovski deficit.

Rektorat Sveučilišta u Dubrovniku Orkestru još uvijek nije predao ključ ljetnikovca Crijević Pucić. Na proljeće će godina dana otkako je sud naložio iseljenje rektorata. Na jednom od sastanaka u gradskoj upravi je rečeno da se iseljenje Rektorata očekuje najkasnije do kraja 2022. Dojam je da se čitava stvar odvija u dosluhu osnivača DSO-a i Sveučilišta, koje povezuje više od puke suradnje na lokalnoj razini. Isprepliću se tu osobni i politički odnosi manifestirani, možda i pretjerano dobrom voljom i razumijevanjem za višemjesečno otezanje iseljenja malog dijela zaposlenika Sveučilišta iz palače.

Prema posljednjim informacijama kojima raspolaže Upravno vijeće DSO-a, primopredaja zgrade bi se trebala obaviti u idućim danima, nakon što Sveučilište iseli svoj arhiv. Namještaj i klimatizacija su izneseni u prosincu.

-Ključ još nisam vidio, preuzet ću ga kad za to dođe trenutak. To je izvjesno, nije to na dugom štapu. Trenutačno imam dosta posla oko programa, kako bih mogao dobiti prve financijske rezultate. Do veljače ću biti usredotočen na taj dio posla, a potom ću se posvetiti preuzimanju ljetnikovca Crijević Pucić - kaže ravnatelj Begić, koji je u orkestru počeo svirati 1985. godine, još kao student pa mu je ljetnikovac jako dobro poznat prostor.

Očekuje se da će DSO ove godine raspolagati s proračunom od oko 1,2 milijuna eura.

Umjetnička škola čeka ravnatelja

Begićevim prelaskom u DSO, otvorila se ravnateljska pozicija u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku. Rok za prijave po raspisanom javnom natječaju istekao je 9. siječnja. Nakon toga su se čekale moguće prijave poslane poštom, a očekuje se da će se Školski odbor sastati idućeg tjedna. U međuvremenu, privremenu dužnost ravnatelja obavlja Dario Čagalj, profesor gitare ove Umjetničke škole.

27. travanj 2024 18:16