StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Novi jedinstveni pokaz za građane, javni prijevoz ne poskupljuje učenicima, umirovljenicima i ranjivim skupinama. Pri kraju radovi na novoj školi u povijesnoj jezgri

Piše Grad Dubrovnik
30. rujna 2022. - 10:35

NOVI JEDINSTVENI POKAZ ZA GRAĐANE

Od povećanja cijena javnog prijevoza zaštićeni učenici, umirovljenici i ranjive skupine

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i direktor društva Libertas d.o.o. Franko Mekišić predstavili su novine u cjeniku dubrovačkog javnog gradskog prijevoznika i u poslovanju tvrtke s naglaskom na kvalitetu usluge javnog prijevoza i pogodnosti za krajnje korisnike.

”Korekcije cijena nužne su zbog kretanja na tržištu i povećanja cijena energenata”, rekao je gradonačelnik Franković istaknuvši da je pri njihovoj izradi najveća pozornost posvećena zaštiti socijalnih kategorija, učenika i studenata te umirovljenika. Novim cjenikom Libertasa ostaju nepromijenjene cijene učeničkih i umirovljeničkih pokaza (do 65 godina), kao i onih za nezaposlene osobe. Za korisnike socijalnog programa Grada Dubrovnika prijevoz je i dalje potpuno besplatan, a svaki takav pokaz Grad subvencionira s iznosom od 10 kuna. Javni prijevoz potpuno je besplatan i za sve starije od 65 godina. Gradonačelnik je istaknuo i da 7247 građana u prosjeku koristi uslugu besplatnog mjesečnog pokaza odnosno da 68 posto korisnika usluga ima besplatan pokaz.

image

LIBERTAS CIJENE

–”Naš cilj je navedenu brojku nastaviti povećavati”, poručio je. Prezentirao je i usporedbu cijena pretplatnih karata u gradskom prijevozu između Libertasa i javnih prijevoznika u drugim hrvatskim gradovima iz koje je vidljivo da su cijene učeničkih, studentskih i umirovljeničkih značajno niže od cijena istih karata u Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Osijeku i Zagrebu. Kao osnovna promjena navedeno je uvođenje jedinstvenog građanskog pokaza koji pokriva cijelo administrativno područje grada, umjesto podjele na gradski i prigradski pokaz čija je cijena iznosila 250, odnosno 300 kuna. Cijena nove jedinstvene građanske mjesečne karte za neograničeni broj vožnji iznosit će 350 kuna za cijelo područje grada – od Bosanke do Brsečina.

Trošak prijevoza u većini slučajeva snosi poslodavac te se isti obračunava prema cijeni mjesečne pokazne karte. Primjena ove odluke stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine, kako bi se poslodavci mogli pripremiti za navedeni trošak. S trenutnom primjenom uvedene su i nove cijene za pojedinačne karte koje u pravilu ne koristi više od 5 posto naših sugrađana, a sve novine predstavio je direktor Libertasa Franko Mekišić.

Cijena pojedinačne karte kupljene kod vozača ostaje nepromijenjena (15 kuna), dok cijena pojedinačne karte kupljene na kiosku/prodajnom mjestu Libertasa iznosi 13 kuna. Dnevna karta od danas iznosi 40 karata, a nova cijena popularne karte za 20 vožnji je 160 kuna. Uvedena su i dva posve nova tipa karata; trodnevna karta po cijeni od 90 kuna i karta za dvije vožnje iznosi 24 kune (12 kn po vožnji). Korigirane su i cijene pojedinačnih karata za šire gradsko područje čiji su primarni korisnici posjetitelji, a ne građani.

Napredna tehnologija

Unapređena je tehnologija prijevoznih karata. Magnetske karte zamijenjene su beskontaktnim, a svi sugrađani koji su u posjedu S i P karata iste mogu zamijeniti na prodajnim mjestima Libertasa.

 

JOŠ JEDNA ŠKOLA U JEDNOSMJENSKOJ NASTAVI

Gradonačelnik obišao završne radove nove škole u povijesnoj jezgri

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je ove srijede gradilište Osnovne škole Marina Getaldića na novoj lokaciji u Ulici Ilije Sarake gdje se sastao s predstavnicima izvođača radova i nadzora. Na novom objektu navedene škole, smještenom u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, izvode se završni radovi radovi obnove, uređenja i adaptacije objekta za potrebe izvođenja razredne nastave (od 1. do 3. razreda).

Gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo napretkom investicije koja je ušla u završnu fazu te je naglasio kako je iznimno ponosan što se konačno vraća i radi škola u povijesnoj jezgri, a čime se u isto vrijeme osigurava i jednosmjenska nastava. "Nastavljamo istim trendom kao što smo to radili s prethodnim projektom kada smo izgradili osnovnu školu Montovjerna i onda su u jednosmjensku nastavu ušle i OŠ Montovjerna i OŠ Lapad.

image

OŠ ILIJE SARAKE

Sad dolazimo do toga da će i OŠ Marina Getaldića biti u jednosmjenskoj nastavi. Ostaje nam još samo OŠ Mokošica koja još uvijek nema osigurane uvjete za jednosmjensku nastavu. Za nju imamo izrađenu projektnu dokumentaciju i glavni projekt koji je na suglasnosti resornog ministarstva. Ministarstvo će vrlo skoro donijeti pravilnik po kojem će biti definirani svi uvjeti vezani za nove projekte koji će se financirati kroz Program oporavka i otpornosti" - istaknuo je gradonačelnik.

Unatoč manjim odstupanjima zbog nepredviđenih okolnosti koje se javljaju prilikom radova zahtjevnih rekonstrukcija na povijesnim objektima te zbog promjena na tržištu materijala, radovi se izvode u skladu s dinamičkim planom te se očekuje kako će cijeli prostor biti u potpunosti završen do kraja prosinca. Također, gradonačelnik je uputio zahvalu donatoru, Zakladi Caboga Stiftung kao i Dubrovačkoj biskupiji koja je za potrebe organiziranja osnovne škole u povijesnoj jezgri nekretninu bez naknade ustupila Gradu Dubrovniku, kazavši kako su odigrali ključne uloge u realizaciji projekta.

Potpora Zaklade Caboga

 

Ovo vrijedno ulaganje u kapacitete školskog odgoja i obrazovanja financirano je donacijom Zaklade Caboga Stiftung, dok ukupna vrijednost ugovora za izvođenje radova na dva objekta iznosi 14.130.404,38 kuna s PDV-om.

27. travanj 2024 10:19