StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA |

Nova ponuda za digitalne nomade, umirovljenicima dom u bivšem Hotelu Gruž, Grad ograničava jednokratnu plastiku, u Lazaretima sajam rukotvorina

Piše Grad Dubrovnik
24. rujna 2021. - 09:40
Grad Dubrovnik objavio je Javni poziv za sudjelovanje gospodarskih subjekata u oblikovanju ponude Dubrovnika kao destinacije za digitalne nomadeGrad Dubrovnik

POZVANI gospodarski subjekti

Razvija se nova ponuda za digitalne nomade

Grad Dubrovnik objavio je Javni poziv za sudjelovanje gospodarskih subjekata u oblikovanju ponude Dubrovnika kao destinacije za digitalne nomade. Pozvani su svi zainteresirani subjekti na iskazivanje interesa putem ponuda, odnosno pogodnosti koje uključuju smještaj, ugostiteljstvo, prijevoz, trgovinu i druge društvene i uslužne djelatnosti u turizmu, koje bi privukle digitalne nomade da za mjesto boravka odaberu upravo Grad.

image
Grad Dubrovnik objavio je Javni poziv za sudjelovanje gospodarskih subjekata u oblikovanju ponude Dubrovnika kao destinacije za digitalne nomade
Grad Dubrovnik

Naime, izmjenom zakonske regulative 1. siječnja 2021. Republika Hrvatska uvela je vize koje reguliraju privremeni boravak tzv. digitalnih nomada, čime je postala tek peta zemlja na svijetu koja je viznim režimom uredila tržište koje trenutno obuhvaća 4,8 milijuna ljudi, a na kojem bi se u budućnosti moglo naći 17 milijuna ljudi.

Za pozicioniranje na ovom tržištu, uz izvrsne komunikacijske tehnologije koje razvija Grad Dubrovnik, potrebna je prilagodba, praćenje trendova i zahtjeva tržišta ovog segmenta turizma. U tom kontekstu, važna je uključenost poslodavaca u oblikovanje ponude koja privući digitalne nomade i konačnici ostvariti benefite i za cjelokupnu zajednicu. Poziv je otvoren do 30. rujna 2021. godine, a detalji su dostupni na www.dubrovnik.hr.

Benefiti za sve

Dubrovnik ima perspektivu postati jedna od najpoželjnijih destinacija za digitalne nomade, uz brojne benefite za lokalno stanovništvo.

 

U GRUŽU

Gradonačelnik s predsjednikom HSU-a obišao radove budućeg doma umirovljenika

Gradonačelnik Mato Franković u društvu predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika Veselka Gabričevića obišao je gradilište bivšeg hotela Gruž, odnosno budućeg doma za starije i nemoćne, prvog takvog objekta nakon 51 godinu. Na samom gradilištu završeni su zahtjevni radovi rušenja i iskopa, a u tijeku je izvođenje armiranobetonske konstrukcije.

image
Gradonačelnik Mato Franković u društvu predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika Veselka Gabričevića obišao je gradilište bivšeg hotela Gruž, budućeg doma za starije i nemoćne
Grad Dubrovnik

Predsjednik HSU-a i umirovljeni general Hrvatske vojske Gabričević izrazio je zadovoljstvo napretkom radova i pohvalio nastojanja ove gradske uprave u osiguravanju novog standarda za dubrovačke umirovljenike. Gradonačelnik Franković i ovom prilikom istaknuo je kako je osiguravanje smještajnih kapaciteta za umirovljenike na području Grada Dubrovnika jedan je od prioriteta u segmentu socijalne skrbi ove gradske uprave.

Uz ovaj projekt, nakon izrađene projektne dokumentacije, u tijeku je ishođenje građevinske dozvole za dom ispod Opće bolnice Dubrovnik, ključne investicije koja će osigurati kapacitet dostatan za 200 stalnih i 70 dnevnih korisnika.

Smještaj za 48 umirovljenika

 

Građevinski radovi bit će završeni u travnju 2022., nakon čega slijedi opremanje te ishođenje uporabne dozvole. Dogradnjom, nadogradnjom i prenamjenom objekta dobit će se prostor dostatan za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice.

 

PLASTIC SMART CITIES

Grad ograničava korištenje jednokratne plastike

U okviru EU projekta „Plastic Smart Cities“, Grad Dubrovnik kao i ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada obvezali su se ograničiti korištenje plastike za jednokratnu uporabu, a temeljeno na Odluci usvojenoj na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća te prethodno donesenom Akcijskom planu smanjenja onečišćenja plastikom za razdoblje 2021. – 2026..

image
Kroz EU projekt „Plastic Smart Cities“, Grad Dubrovnik i ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada obvezali su se ograničiti korištenje jednokratne plastike
Grad Dubrovnik

Tako je kao primjer dobre prakse započela postupna zamjena plastičnih spremnika za pranje/dezinfekciju ruku s onim višekratnim. Staklene boce nabavljene su u sklopu projekta mogu se puniti i opremljene su dozatorima. Naime, na natječaju za odabir najboljeg idejnog rješenja za Plastic Smart Gadget odabran je proizvod hrvatske firme HORTIRIVIERA d.o.o. - pero® zero refill starter set „Slobodo“ koji se sastoji od 100% prirodnog vodotopivog praškastog gela za pranje ruku, kose i tijela s autohtonim mirisnim blendom dubrovačkog bilja te višekratne staklene boce s dozatorom. Industrija osobne higijene, inače, jedan je od najvećih proizvođača i zagađivača okoliša jednokratnom plastičnom ambalažom.

Stop PET onečišćenju

 

JESTE LI ZNALI DA....kupnjom 1 plastične boce dnevno stvaramo 13,1 kg plastičnog otpada godišnje, dok dnevnim korištenjem plastičnih šalica za kavu i čaj stvaramo čak 19 kg plastičnog otpada. godišnje.

U LAZARETIMA

Sajam tradicijskih obrta i rukotvorina

Dubrovačka razvojna agencija DURA, u suradnji s Gradom Dubrovnikom, organizira Sajam tradicijskih obrta i rukotvorina 25. i 26. rujna 2021. u prostoru Lazareta Dubrovnik. Ulaz na sajam i prigodne radionice je besplatan. Prijavu na radionice potrebno je poslati putem email adrese radionice@dura.hr do petka 24. rujna.

image
Lazareti će zadnjeg rujanskog vikenda 'udomiti' tradicijske obrte
Bozo Radic/Cropix

Sajam tradicijskih obrta i rukotvorina okuplja obrtnike i udruge koji se bave tradicijskim djelatnostima i predstavljaju polugu razvoja i jačanja održivosti grada Dubrovnika kao svjetski poznate destinacije. Ovaj događaj dio je pilot akcije projekta S.LI.DES. – Pametne strategije održivog turizma u živućim kulturnim destinacijama koji je financiran sredstvima iz programa EU Interreg Italija-Hrvatska.

28. travanj 2024 13:32