StoryEditorOCM
DubrovnikPOD KRINKOM PARKIRANJA

Noćenje izvan kampova je zabranjeno, ali to ne sprječava kampiste da jedan drugome javljaju gdje se to u Dubrovniku može!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
30. kolovoza 2023. - 15:26

Već smo pisali na temu ilegalnog kampiranja na području Grada, o čemu možete čitati OVDJE, no, situacija se ni krajem kolovoza nije promijenila. Dapače, čak se čini da je uzela maha, jer na tzv. ‘Pemovom‘ parkingu u poslovnom središtu Grada iz dana u dan ima sve više kamperista. Isto se događa i na drugim parkiralištima, kako u privatnom, tako i u gradskom vlasništvu. 

Jesu li oni samo parkirani ili i noće u svojim kamperima, trebale bi utvrditi nadležne službe. Naime, noćenje u kamperima izvan kampova zabranjeno je Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti. Kampiranje izvan kampa, odnosno na površinama koje se ne smatraju kampom, u nadležnosti je Turističke inspekcije Ministarstva turizma. Neregistrirano pružanje usluga kampiranja u nadležnosti je Carinske inspekcije Ministarstva financija, dok je kontrola zaustavljanja i zadržavanja na parkirnim mjestima u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, čiji komunalni redari provode nadzor temeljem odluka o komunalnom redu.

Kako neslužbeno saznajemo, komunalnim redarima nije lako utvrditi boravi li netko u kamperu ili ga je samo parkirao, a to dobro znaju i kampisti koji često dolaze na jug Hrvatske jer imaju aplikacije za razmjenu takvih informacija. Omiljena im je ilegalna kamperska destinacija Trsteno, otkriva naš izvor, a odnedavno i poslovno središte Dubrovnika.

Ono što može predstavljati problem nadležnim službama koje bi ih trebale kažnjavati, dodaje naš izvor, jest vlasništvo nad parkingom na kojem kamperisti plate parking pa spavaju u kamperu. Ispada da im, ako spavaju na privatnom parkingu, nitko ništa ne može jer vlasnika parkirališta nije briga spava li on u kamperu dok god mu plaća parkiranje; ali zakon je jasan - kampiranje, pa tako i noćenje u kamperu, zabranjeno je na svim površinama koje se ne smatraju kampom i kamperskim odmorištem. Ni parking, pa bio i privatni, tu nije iznimka. 

03. svibanj 2024 20:59