StoryEditorOCM
DubrovnikFESTANJULI NA FESTI SVETOG VLAHA 2010.

NIKOLA KRISTOVIĆ I JAKŠA MARGARETIĆ Mi smo parčev barjak zadnji podigli na Orlanda!

3. veljače 2019. - 18:16

Nema sumnje, svaka je Festa svečanost za sebe, jedinstvena, dostojanstvena, posebna, ali Festa 2010. za gospare Jakšu Margaretića i Nikolu Kristovića ipak je bila posebnija. Ne samo da su njih dvojica, jedan pomorac, a drugi obrtnik, te 1038. Feste bili festanjuli, nego je to bila prva Festa koja je održana kao dio UNESCO-ve Reprezentativne liste nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Gospar Jakša 40 godina je radio kao pomorac, sada uživa u mirovini dok je gospar Nikola još uvijek aktivni meštar, soboslikar na Sveučilištu u Dubrovniku i u tom poslu je već 38 godina.

- Puni ponosi i veselja gledamo na Festu iz 2010., Festa je Festa, nema se što reći. Znamo svi koliko se svijeta skupi, svi poštujemo svetoga Vlaha. To je jedini svetac koji ima svoj grad. Svijet ga je prepoznao, Bogu hvala, kaže gospar Jakša vidno dirnut.

- Svaka Festa nosi za sebe svoje, ima obaveza i posla. Skupa s bivšim festanjulima odradi se na najbolji mogući način. Uvrštenje u svjetsku nematerijalnu baštinu je jedan veliki plus za cijelu Festu i za sam grad Dubrovnik, a pogotovo za svetoga Vlaha. Treba zahvaliti svima što se to uopće dogodilo i što smo baš mi bili na prvoj Festi koja je na listi UNESCO-a, kaže soboslikar s osmijehom na licu.

Cijeli tekst možete pročitati u našem posebnom prilogu na hrvatskom i engleskom jeziku - 10 GODINA UNESCO-ove ZAŠTITE FESTE SVETOG VLAHA...

28. travanj 2024 01:14