StoryEditorOCM
DubrovnikPosvemašnja izolacija

Nezadovoljni Mljećani pokrenuli peticiju: ‘Bliži se sezona, a na otoku jedva da ima signala za mobitel, internet je u kolapsu. Priča se o 5G mreži, a nama zapinje i 3G‘

Piše Gabrijela Bijelić
20. veljače 2023. - 07:31

- Halo, recite brzo, slab je signal!

Ovim upozorenjem načelnik Općine Mljet Đivo Market najbolje nam je odgovorio na upit o problemima koje s 3G i 4G mrežom svakodnevno imaju on i njegovi sumještani otočani.

image

Mljetski načelnik Đivo Market priznaje da imaju problema s prijamom signala

Cropix/

Smetnje se u kraćim ili duljim intervalima pojavljuju posvuda po otoku, no posljednjih dana najizraženije su u naseljima Korita te Prožura, gdje su stanovnici, kako doznajemo, pokrenuli online peticiju kojom će od teleoperatera tražiti da im prije početka glavne turističke sezone osigura adekvatan prijam signala.

Na gubitku i domaći i stranci

Market kaže kako su Mljećani Hrvatskom telekomu, jer o njemu je riječ, nekoliko puta ukazivali na problem koji muči i domaće stanovništvo i sve brojnije turiste:

- Današnji gosti bez interneta više ne mogu zamisliti godišnji odmor, ni poslovno ni privatno. Iz Općine smo par puta kontaktirali HT, bila su neka obećanja i na tome je ostalo. Oni jednostavno moraju doći na teren, izvidjeti situaciju i srediti nam signale za mobitel i internet – govori Market kojemu su radi problema nepokrivenosti signalom zadnji ‘hodočastili’ žitelji Maranovića.

image

Crkva Presvetog Trojstva u Prožuri

Pavica Anelić/

Ne stoji, kaže, puno bolje ni Sutmiholjska, a tek je u nešto povoljnijem položaju Sobra gdje se upravo gradi repetitor. Muče li se i drugi otoci s manjkavim prijamom, pitamo Marketa koji često kontaktira s kolegema otočnim načelnicima:

- Mljet je ipak specifičan po konfiguraciji terena, dobrim je dijelom brdovit, pa odašiljači zbog položaja ne mogu sve signale pohvatati, ali danas, u doba 5G mreže, valjda postoje neki pojačivači signala koji bi nas mogli izvući iz ‘izolacije’ – ne gubi vjeru načelnik Đivo Market.

HT o degradaciji kvalitete

Iz Hrvatskog Telekoma priznaju da dio Odisejeva otoka nema odgovarajuću pokrivenost signalom:

image

Ne računajte s dobrim signalom vi koji putujete na Mljet

Duje Klaric/Cropix/Cropix

- Na području Mljeta svoju infrastrukturu nastojimo graditi sukladno potrebama korisnika te je veći dio otoka pokriven mobilnim signalom koji omogućava kvalitetno korištenje usluga. Međutim, na pojedinim lokacijama, poglavito uz obalu i u zatvorenim prostorima, a naročito u otežanim uvjetima rasprostiranja signala kao što je to slučaj kod kamenih kuća, podrumskih prostorija i lokacija okruženih gustom vegetacijom, postoje objektivne prepreke u osiguranju pokrivanja signalom pa su prisutne poteškoće, odnosno degradacija kvalitete mobilnog signala. Dodatan izazov u pokrivanju otoka Mljeta je i status Nacionalnog parka, odnosno dijela zaštićene prirode, što postupak pribavljanja dozvole za gradnju infrastrukture čini izuzetno složenim - obrazlažu ‘hateovci’.

- Hrvatski Telekom kontinuirano ulaže u razvoj infrastrukture kako bi što većem broju korisnika omogućio što kvalitetnije korištenje svojih usluga pa je tako na području Mljeta, točnije, u naselju Sobra, u tijeku izgradnja infrastrukture koja će dodatno poboljšati kvalitetu mobilnog signala na otoku, predvidivo do kraja svibnja 2023. Aktualnim planom razvoja mobilne mreže Hrvatskog Telekoma u sljedećem periodu nije planirana izgradnja dodatnih osnovnih postaja, no svakako ćemo voditi računa o navedenoj lokaciji i adekvatno postupiti u budućim planovima razvoja – izvijestili su iz nacionalnog teleoperatera.

Dodali su kako je HT-u, što se tiče 5G signala, u planu daljnje širenje mreže, pri čemu je prioritet pokrivanje gušće naseljenih područja, a tek nakon toga i ruralnih dijelova države.

27. travanj 2024 18:54