StoryEditorOCM
DubrovnikINVESTICIJA LUČKE UPRAVE DUBROVNIK

NE ŽELE BITI GETO Stanari Kantafiga peticijom protiv zida

15. listopada 2019. - 12:55
Stanari Kantafiga počeli su prikupljati potpise protiv izgradnje par stotina metara dugog ogradnog zida prema luci Gruž koju Lučka uprava Dubrovnik počinje oko 1. studenog:

-Taj zid nema nikakve svrhe. U Lučkoj upravi tvrde da su obvezni ograditi svoj prostor jer im tako nalažu pravila Schengena, ali onda bi se po toj logici trebao graditi i zid koji bi cijeli Solitudo odijelio od plovila. Mi na Kantafigu ionako nemamo zraka, zagušeni smo autobusima, taksijima i kruzerima, samo bi nam zid još falio. A ako nas zatvore zidom, onda će se stvarno moći reći da je Kantafig dubrovački geto – negodovala je stanarka Đorđina Saulan. Ona i susjedi peticiju s potpisima nezadovoljnih stanara namjeravaju predati ravnateljstvu Lučke uprave Dubrovnik i gradonačelniku Matu Frankoviću.

- Čovjek kojemu je kuća uz sam zid razgovarao je s predstavnikom Lučke uprave, no rečeno mu je da je to svršena priča i da se mora graditi zid zbog međunarodnih propisa. Još luđa je priča da će zid usput sprečavati divlje iznajmljivače da s transparentima dočekuju putnike – dodaje Saulan. Tvrdi da investitori za najavljeni pothvat nemaju ni plan gradnje ni građevinsku dozvolu:

- Zamislite, prije dva dana je netko od njih trebao doći i protegnuti konop da mi domaći vidimo koliko će biti visok zid prema luci. Čovjek se na sve može samo nasmijati – smatra Đorđina Saulan.

Pomoćnik ravnatelja za operativu, razvoj i održavanje Lučke uprave Dubrovnik Hrvoje Kulušić odgovara kako su predstavnici LUD-a kako su predstavnici LUD održali dva sastanka sa stanarima objekata koji se nalaze na dionici radova i to, 8. srpnja i 11. listopada ove godine, gdje su ih upoznali sa razlozima zbog kojih je potrebno pristupiti rekonstrukciji ogradnog zida, načinu i opsegu radova.

- U lipnju 2018.godine, sukladno odredbi članka 8.točka 1 Uredbe (EK) 324/2008 o postupcima za provedbu inspekcijskog nadzora na području pomorske sigurnosne zaštite, tim inspektora mjerodavnog tijela Europske komisije, EMSE (European Maritime Safety Agency), Obalne straže SAD-a i MMPI RH zaduženih za sigurnosnu zaštitu luka, posjetili su luku Dubrovnik Gruž te izvršili inspekcijski pregled, tj. prosudbu hrvatske Administracije u implementaciji zahtjeva Uredbe (EK) 725/2004 i Direktive 2005/65 EU o zahtjevima za sigurnosnu zaštitu brodova i luka, kao i sukladnosti sa ISPS Code (SOLAS/IMO).
Svrha misije je verifikacija primjene zahtjeva Uredbe Komisije (EU) 725/2004, Direktive 2005/65 EU o zahtjevima za sigurnosnu zaštitu brodova i luke i relevantnih odredbi ISPS Code-a - objasnio je Kulušić.

Dodao je kako se jedna od primjedbi tima inspektora odnosila na neadekvatnost zaštitne ograde ISPS lučkog područja u dijelu od autobusnog kolodvora do postaje pomorske policije koja je ocijenjena neodgovarajućom zbog stambenih objekata koji se naslanjaju na nju i istovremeno je nadvisuju,te na gradsku prometnicu koja jednim dijelom također nadvisuje ogradu i dotrajalost same ograde:

- Slijedom istih primjedbi u srpnju prošle godine uklonjeni su i čempresi koji se rasli neposredno uz ogradu unutar lučkog područja. Po zaprimanju izvještaja odnosno primjedbi, Lučka uprava Dubrovnik pristupila je izradi Elaborata rekonstrukcije ogradnog zida, i provela postupak javne nabave za izvođača radova rekonstrukcije. U tom postupku najpovoljniju ponudu dostavila je tvrtka Gradnja plus doo, s kojom je ugovoreno izvođenje predmetnih radova. Planirani početak radova je u studenom ove godine, a trebali bi biti završeni u siječnju 2020.godine - izvijestio je pomoćnik ravnatelja Kulušić.

Na temu ogradnog zida duž Kantafiga iz gradske uprave kratko poručuju:

- Grad Dubrovnik ne gospodari lučkim područjem, ali prema informacijama koje imamo ne radi se o radovima koji će bilo kako ugroziti kvalitetu života naših sugrađana na području Kantafiga. Ističemo pak da, u suradnji s Lučkom upravom Dubrovnik, Grad Dubrovnik posljednjih godinu dana razvija cijeli niz poboljšanja u lučkoj infrastrukturi, koji za krajnji cilj imaju bolje i kvalitetnije uvjete stanovanja svih stanovnika na Kantafigu.


 
26. travanj 2024 12:25