StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI NA GRAĐANA

Nastava u jednoj smjeni u 6 od 7 gradskih škola, novih 97 upisnih mjesta u dječjim vrtićima, osnovcima besplatni udžbenici i radni materijali, nova javna rasvjeta od Gorice prema Medarevu, obnovljena rasvjeta u Mokošici

Piše Grad Dubrovnik
25. kolovoza 2023. - 11:14
GRAD ZA DJECU Nastava u jednoj smjeni u šest od sedam gradskih škola, od listopada novih 97 upisnih mjesta u dječjim vrtićima

GRAD ZA DJECU

Nastava u jednoj smjeni u šest od sedam gradskih škola, od listopada novih 97 upisnih mjesta u dječjim vrtićima

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, njegova zamjenica Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić održali su sastanak s ravnateljicama osnovnih škola i ustanova predškolskog odgoja s područja grada Dubrovnika.

Glavna tema sastanka bila je priprema za novu za novu školsku odnosno pedagošku godinu. Gradonačelnik je ovom prigodom istaknuo kako će završetkom izgradnje i adaptacijom zgrade u Ulici Ilije Sarake u povijesnoj jezgri, novi objekt Osnovne škole Marina Getaldića uskoro primiti 88 učenika od 1. do 3. razreda, čime se i ova škola pridružiti režimu nastave u jednoj smjeni.

image

U ponedjeljak, 4. rujna, počinje nova školska godina

Nikola Vilic/Cropix

Za OŠ Mokošica, koja je jedina preostala škola s dvosmjenskim režimom nastave, Grad Dubrovnik aktivno radi na pripremi projektne dokumentacije te je namjera prijaviti projekt na raspisani natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ravnateljice ustanova predškolskog odgoja izvijestile su gradonačelnika i suradnike o provedenim i završenim upisima te kako je nakon završetka upisa na listi čekanja na području ustanove Dječji vrtić Mokošica ostalo osmero neupisane djece dok je na području ustanove DV Dubrovnik ostalo 34 neupisane djece.

Sva neupisana djeca su na listi čekanja za jaslice dok na listi čekanja za vrtić nema neupisane djece. Završetak radova u novim objektima dječjeg vrtića DOC i vrtića Solitudo očekuju se u rujnu. Nakon toga uslijedit će opremanje novih objekata, a što se očekuje da će u potpunosti biti provedeno početkom listopada. Ovim će sva djeca s liste čekanja biti upisana te će ostati još upisnih mjesta za novo upisno razdoblje koje slijedi u listopadu.

Grad Dubrovnik kontinuirano radi na osiguranju dodatnih prostornih kapaciteta u dječjim vrtićima. Tako je u posljednjih 6 godina ukupno otvoreno 15 novih vrtićkih skupina s 280 novih mjesta. Kada tom broju pridodamo nove objekte u DOC-u i u Solitudu, taj broj se penje na 23 nove skupine s 370 mjesta.

60 prvašića više nego lani

Škole i vrtići spremni su za početak nove školske i predškolske godine. Svoje obrazovanje u klupama započinje 460 učenika prvih razreda, što je za 60 više od protekle godine kad ih je bilo ukupno 400.

30 milijuna eura za predškolske ustanove

Ukupne investicije ove gradske uprave u predškolske ustanove u posljednjih šest godina prešle su iznos od 30 milijuna eura.

SREDNJOŠKOLCIMA SUFINANCIRANJE

Osnovnoškolcima stižu besplatni udžbenici i radni materijali

Grad Dubrovnik okončao je postupak nabave obveznih udžbenika i obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola Grada Dubrovnika. Kao najpovoljniji ponuditelj odabrana je u oba slučaja tvrtka Narodne Novine d.d. sa sjedištem u Zagrebu, s cijenom ponude od 172.170,06 eura za udžbenike i 174.562,84 eura za obrazovne materijale.

image

SREDNJOŠKOLCIMA SUFINANCIRANJE
Osnovnoškolcima stižu besplatni udžbenici i radni materijali

Vspvideo A72/

Obvezne udžbenike financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sredstva za obrazovne materijale (radne bilježnice) osigurava Grad Dubrovnik u svom proračunu. Grad Dubrovnik osigurava i sredstva za subvencioniranje udžbenika za srednje škole. Pravo na subvenciju ostvaruju djeca koja potječu iz obitelji s troje i više djece te djeca čije obitelji ostvaruju pravo na dječji doplatak, uz uvjet prebivališta na području Grada Dubrovnika. Nabava udžbenika sufinancira se u iznosu stvarnog troška, a najviše do 133 eura, uz predočenje računa i preostale potrebne dokumentacije.

Zahtjevi za subvencije udžbenika

Rok isporuke obveznih udžbenika i obrazovnih materijala školama je 30. kolovoza 2023., a zahtjeve za subvencioniranje udžbenika za srednje škole podnose se Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo do 31. listopada.

ULAGANJA

Nova javna rasvjeta od Gorice prema Medarevu, obnovljena rasvjeta u Mokošici

Grad Dubrovnik proširio je javnu rasvjetu na Liechtensteinovom putu, na potezu od Gorice sv. Vlaha prema Medarevu, u dužini 520 metara. Navedenim zahvatom iskopan je rov u kojeg su položene instalacije javne rasvjete, izrađeno je 15 stupnih mjesta te obavljena montaža stupova visine pet metara s energetski učinkovitim svjetiljkama u LED tehnologiji. Cijena navedenog zahvata je 33.560,99 eura.

image

ULAGANJA
Nova javna rasvjeta od Gorice prema Medarevu, obnovljena rasvjeta u Mokošici

Ujedno je obavljena rekonstrukcija javne rasvjete u Novoj Mokošici, u Ulici Bartola Kašića od ambulante do vrtića i škole, u dužini 180 metara. Tom je prilikom zamijenjeno pet dotrajalih stupova novima visine pet metara, na koje su montirane energetski učinkovite svjetiljke u LED tehnologiji. Vrijednost ovih radova iznosi 3.494,88 eura. Radovi na novoj rasvjeti i rekonstrukciji postojeće obavljeni su putem Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu.

03. svibanj 2024 16:36