StoryEditorOCM
Dubrovnikin memoriam

Napustio nas je poznati dubrovački vodič, živio je i stvarao turizam kakvog više nema

Piše DV
27. kolovoza 2023. - 15:49

- Partio je moj voljeni otac Zoran Šaut - objavila je Lidija Begić, poznata dubrovačka vodičica, na fb stranici Atlas – bivši djelatnici. 

- Da mu je početkom 70-tih netko rekao se još 2019. voditi s radošću goste, i da će mu iza toga toliko nedostajat da će jednom čak i sanjat da vodi… - nastavila je njegova kći. - Jedan od najranijih lokalaca, za Dubrovnik svoje generacije, živio je i stvarao turizam kakvog više nema, a iza rata obučio cijeli niz mladih vodiča za njemački izletima iz Dubrovnika.

- Danas, kad toliki novi s licencom jedva znaju o ičemu izvan Vrata od Grada, i dalje je tvrdio da je najbolji izlet s našeg područja Montenegro – ali s Cetinjem…kakvo Montenegro blue! I do zadnjeg dana svojom elokventnošću, šarmom, ali i nastupom uspio bi i iz današnjih, često nezainteresiranih i površnim interesima sklonih, gostiju doprijeti do želje da se ipak zainteresiraju za nešto kvalitetnije. A kamoli kad je imao priliku osmisliti po privatnom upitu program u potrazi za tragovima Austro-Ugarske oko Dubrovnika (i to predstaviti s pozitivnog aspekta).

- Kad bi ušao u muzej ili crkvu, bila bi ga puna prostorija. Čim bi progovorio. A kad bi došao pod brod, za njegov stol privuklo bi se najviše stolica kolega svih generacija. A najdraža uspomena pok. Pave Brailo, njegove bliske prijateljice i kolegice, bila je post-ratna, dok je još imao smjene na položaju, a ona ga zvala za neke njemačke novinare, sav radostan je odgovorio: Ma krasno, da se obrijem, svučem uniformu i stavim krovatu, pa da se osjetim ko’ gospar čovjek. Ponosna sam što sam ga imala, iako ga nikad neću dosegnut - napisala je u emotivnoj objavi Lidija Begić.

Sprovod gospara Šauta održat će se 28. kolovoza s početkom u 17 sati na Mihajlu.

29. travanj 2024 05:01