StoryEditorOCM
DubrovnikEVO ŠTO KAŽU RAVNATELJI DUBROVAČKIH ŠKOLA O NADOKNADI NASTAVE

Nakon dugog štrajka manje skijanja, proljetnih praznika i slobodnih subota

3. prosinca 2019. - 15:35
Zahvaljujući postignutom kompromisu Vlade RH i sindikata prosvjetnih radnika, od danas su svi učenici osnovnih i srednjih škola ponovno u školskim klupama. I dok učitelji i nastavnici, ali i nenastavno osoblje još uvijek intenzivno razgovaraju o učincima štrajka koji je započeo još 10. listopada, dojam je kako su nastavak školske godine te ponovni ulazak u školske klupe i susret s vršnjacima najradosnije dočekali upravo učenici. Štrajk je završio i za predavače te umjetničke suradnike na fakultetima, a može se zaključiti kako su radosni i roditelji jer više ne moraju brinuti kako im djeca provode neplanirano slobodno vrijeme.

Nastavak školske nastave bio je i povod za malu anketu među prosvjetnim radnicima. Više ravnatelja osnovnih i srednjih škola pitali smo kako misle nadoknaditi neodržanu nastavu te jesu li ih roditelji učenika "bombardirali pitanjima" zbog toga ili načina kako realizirati zimski odmor za kojeg su mnogi već i uplatili zimovanje u nekom pod skijaških centara koji su i među Dubrovčanima sve popularniji.

Ravnatelj Pomorske škole Antonio Lučić ističe kako još uvijek nisu ništa detaljno odlučili jer čekaju naputak nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja RH:
- Vjerojatno će sve škole utvrditi zajednički model te odlučiti u dogovoru s Dubrovačko- neretvanskom županijom kao našim osnivačem. Roditelji naših učenika su svjesni situacije i pretpostavljam kako nas stoga nisu ni zvali niti se posebno detaljno interesirali. Inače, zahtjeve za odsustvom s nastave u rasponu do tjedan dana nikad nismo nikome odbili te nećemo ni ovaj put- rekao je Lučić dok je njegov kolega, ravnatelj dubrovačke Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina dodao:

- Planirali smo nadoknadu kroz tjedan zimskih i proljetnih praznika, što je ukupno dva tjedna odnosno osam radnih dana. Tada ćemo vidjeti hoćemo li ostatak odraditi kroz subote ili ćemo produžiti nastavu. No, mi smo u turizmu i još se trebamo i u tom kontekstu odlučiti za najbolji modus. Istina, dio roditelja nas je nazivao tijekom štrajka, ali smo svima posredstvom društvenih mreža promptno dali sve potrebne informacije. Treba reći da nekolicina nastavnika nije bila u štrajku, te je tijekom proteklih dio dana za te nastavnike bila organizirana nastava po posebnom rasporedu i uvijek u jutarnjim satima. Za zimovanje nije bilo upita, ali sve zamolbe za mogući izostanak, ovisno o broju potrebnih dana, odobravaju ravnatelj i Nastavničko vijeće- naglasio je Perušina.

Ravnateljica Osnovne škole Mokošica Petra Đapić izvijestila nas je kako tek planiraju održati sastanak ravnatelja škola s gradskog područja Dubrovnika kako bi zajednički odlučili što i kako dalje:- Sastanak je planiran za srijedu nakon čega ćemo o dogovorenom izvjestiti sve učenike i njihove roditelje. Također, kontaktirat ćemo i gradskog pročelnika Điva Brčića. Inače, nakon štrajka nas roditelji nisu nazivali, a o mogućim zahtjevima za izostanak zbog zimovanja naknadno ćemo odlučivati i to o svakom slučaju pojedinačno.

Slično je izjavila i ravnateljica Osnovne škole Lapa Nikolina Soko:- Još uvijek nismo sazvali Učiteljsko vijeće, ali sastanak slijedi u četvrtak. O svemu dogovorenom izvijestit ćemo naše učenike i njihove roditelje. Načelno su se ravnatelji dubrovačkih osnovnih škola dogovorili da se najveći dio "izgubljenih" nastavnih dana nadoknadi mogućim subotama, počevši već od subote 7. prosinca- rekla je Nikolina Soko i dodala kako su roditelji tijekom trajanja upravo završenog štrajka imali puno razumijevanje za nastavnike, te im na tome još jednom zahvaljuju.
Marko Potrebica
Hoće li zbog štrajka biti 'poremećaja' u zapošljavanju studenata  i njihovu  smještaju u novi Studentski dom pitali smo ravnatelja Studentskog centra Dubrovnik Marka  Potrebicu. Evidentno je da će posljedice ovako dugog štrajka osjetiti prije svih učenici i njihovi roditelji, posebice roditelji polaznika osmih razreda osnovnih škola i maturanata koje čekaju upisi na fakultete. Ipak, što se tiče novog Studentskog doma i početka njegova rada na početku iduće akademske godine, ne bi trebalo biti nikakvih problema. Također problema ne bi trebalo biti ni u radu Studentskog centra preko kojeg u Dubrovniku tijekom ljeta radi oko 2200 studenata - poručuje Potrebica.
 
 

27. travanj 2024 06:12