StoryEditorOCM
DubrovnikVRIJEDNA DONACIJA |

NABAVLJA SE PRIJEKO POTREBNI UREĐAJ - Novcem ‘Blagih djela‘ bolnici stiže uređaj za testiranje koronavirusa

Piše Silvia Rudinović
15. travnja 2020. - 15:21
Dubrovački vatrogasci svaki dan prevoze prikupljene uzorke testiranja na COVID-19 u Zagreb, a to bi se trebalo promijeniti do kraja svibnja zahvaljujući donaciji Zaklade Blaga djela od 650 tisuća kuna (bez PDV-a) kojom će se kupiti uređaj za analizu RNA. Tim se uređajem dnevno može obraditi 96 testova u roku od dva do dva i pol sata, što je u ovoj pandemiji izuzetno važan podatak, napominje doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, s obzirom da dubrovački pacijenti sad nalaze čekaju 24 sata, u nekim slučajevima čak i do 48 sati. Uređaj je već odabran i bit će vlasništvo Opće bolnice Dubrovnik.

- Djelatnici biokemijskog laboratorija OB Dubrovnik bit će educirani za rad na uređaju, u suradnji s mikrobiološkim laboratorijem Zavoda za javno zdravstvo DNŽ i, po potrebi, angažmanom molekularnih biologa kojih ima u Dubrovniku. Laboratorij će biti smješten u znanstvenoj jedinici Opće bolnice – najavljuje Bekić.

image
Uređajem se dnevno može obraditi 96 testova u roku od dva do dva i pol sata, napominje doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


Rekord 138 testova


Trenutačno, bolnica šalje u prosjeku 25 testova dnevno na analizu u Zagreb, a bilo je dana sa značajno većim brojem uzoraka testiranih na novi koronavirus. Rekord je zabilježen 11. travnja, kad je ukupno testirano 138 osoba sa sumnjom u zarazu, u najvećem broju bili su to korisnici Doma za starije osobe Dubrovnik.

Uređaj koji je dubrovačka bolnica naručila koriste i Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, KBC Dubrava, KBC Sestre milosrdnice i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
- Riječ je o otvorenom 'real time' PCR sustavu što znači da može koristiti set reagensa različitih proizvođača i, osim COVID-19, može se koristiti u dijagnostici čitavog niza zaraznih bolesti kao što su citomegalovirus, herpes i klamidijska infekcija, ali i metaboličkih bolesti, trombofilije te različitih vrsta tumora, melanoma, limfoma, leukemije, itd. Dakle, mnogobrojne su prednosti sustava kakvog dobivamo – ističe Bekić.

Uređaj bi u upotrebu trebao sredinom ili do kraja svibnja, što je vrlo kratak rok u vrijeme velike potražnje za ovakvom medicinskom opremom na svjetskom tržištu. Osim toga, dubrovačka bolnica počinje od nule kad je riječ o takvoj molekularnoj dijagnostici. U testnoj fazi, uzorci istih pacijenata će se paralelno uzimati i analizirati u Dubrovniku i slati u Zagreb. Zaposlenici će ići na edukaciju u Zagreb, a dobavljač je dužan dovesti svoje stručno osoblje u bolnicu na izvjesno vrijeme. Od istog dobavljača naručeno je i tisuću testova na COVID-19.

image
Rekordan broj testiranja na koronavirus u Dubrovniku zabilježen je 11. travnja, njih 138
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

 

Zlatni standard


Kad je prvi slučaj koronavirusa potvrđen u Hrvatskoj, a bilo je to 25. veljače, testiranja je radila samo spomenuta zagrebačka Klinika za infektivne bolesti. Veći klinički bolnički centri tad su već imali PCR uređaje u svojim mikrobiološkim laboratorijima, a trebalo je mjesec dana od prvog slučaja u državi da se testiranja počnu provoditi u KBC-u Split, u Osijeku i dulje.
- Razlog tome je vjerojatno korištenje zatvorenih sustava koji koriste set reagensa jednog proizvođača, pri čemu se vidi prednost sustava kojeg mi uvodimo u upotrebu – objašnjava ravnatelj dubrovačke bolnice.

Na pitanje o pouzdanosti takvog testiranja na COVID-19, Bekić odgovara kako je riječ o trenutačno vodećoj metodi u svijetu.
Struka kaže kako nijedan laboratorijski test nema stopostotnu dijagnostičku točnost, pa tako ni testiranje na COVID-19. U svim laboratorijskim testovima prisutni su lažno pozitivni i lažno negativni rezultati koji ponekad ovise o tzv. predanalitčkim uvjetima, kao što je u ovom slučaju uzimanje brisa, a ovise i o samim performansama testa.

image
Dubrovačka bolnica šalje u prosjeku 25 testova dnevno na analizu u Zagreb
Božo Radić/HANZA MEDIA


O tome kolika je dijagnostička osjetljivost i specifičnost testova na COVID-19 teško je govoriti čak i struci, osobito uzimajući u obzir brzu reakciju farmaceutske industrije u proizvodnji testova kao odgovor za ogromnom potražnjom u aktualnim uvjetima pandemije.
27. travanj 2024 22:19