StoryEditorOCM
DubrovnikJELOVNIK DJEČJIH VRTIĆA|

Nabavlja se najviše mesa, a dubrovački mališani godišnje pojedu 85.600 komada kruha i peciva!

Piše Silvia Rudinović
22. travnja 2021. - 19:22

U Dječjim vrtićima Dubrovnik ove godine pojest će se 182.740 kuna kruha i krušnih proizvoda. To je 85.600 komada kruha i 550 kilograma krušnih mrvica. Običnog, bijelog kruha nema, uglavnom se jede polubijeli, ali i kukuruzno, graham i pecivo sa sjemenkama. Najviše novca u planu nabave hrane, koji je objavilo Upravno vijeće ove ustanove, izdvojit će se za meso – 688 tisuća kuna.

Nakon mesa, najviše se planira za nabavu svježeg voća i povrća – 531.100 kuna, potom na mlijeko i mliječne proizvode – 336 tisuća kuna, i još 657.500 kuna ostalih namirnica.

Pripremit će se i pojesti 120 tisuća kuna različitih smrznutih proizvoda, i to 1.300 kilograma zaleđenih fileta oslića, tisuću kilograma ribljih paniranih štapića, po 800 kilograma zaleđene cvjetače, graška, mrkve, mahuna, 1.300 komada lisnatog tijesta, i među ostalim, 700 pakiranja sladoleda. Dobavljač mora priložiti dokaz da ima uspostavljen HACCP sustav i da provodi redovite preventivne sustave kontrole sigurnosti hrane. Sveukupno, na hranu ove godine u vrtićima ide oko dva i pol milijuna kuna.

Zanimljivo je, primjerice, da osječki vrtići najviše novca izdvajaju na svježe voće i povrće, a potom na mlijeko i svježe meso. Ne znači to nužno i najveću količinu tih proizvoda, jer sve ovisi o postignutoj cijeni u postupku javne nabave.

U Dječjim vrtićima Dubrovnik trenutačno je upisano 1.733 djece, a imaju 374 zaposlenika. Ispada da na petero djece ide jedan zaposleni, što još nije dovoljno da se ispuni zadani pedagoški standard u Republici Hrvatskoj. Također, ispada da jedno dijete godišnje u vrtiću pojede prehrambene proizvode u vrijednosti oko 1.400 kuna. Ovog su tjedna, među ostalim, na jelovniku imali ručak koji se sastojao od krem juhe od brokule, musaku s povrćem i mljevenim mesom, kruh i salata od svježeg kupusa, ili pečeni svinjski vrat, restani krumpir i dinstani kiseli kupus s pancetom. Djeci se za doručak nudi 'zdravi čokolino', što je zapravo zobena kaša s kakaom i medom.

PANDEMIJSKA CIJENA Novosti od 1. travnja

Od 1. travnja, korisnici usluga Dječjih vrtića Dubrovnik imaju pravo na umanjenje cijene korištenja za 50 posto u slučaju da dijete ne koristi vrtićke usluge cijeli mjesec. Ukoliko dijete nije išlo u vrtić 11 radnih dana u kontinuitetu, dnevnica se umanjuje za 50 posto za svaki dan izostanka. Također, za dijete u samoizolaciji, svaki propušteni dan u vrtiću plaća je u iznosu od 50 posto, a roditelji su dužni poslati medicinsku dokumentaciju u roku od 15 dana od izrečene epidemiološke mjere.

Upisi bez papira

U ovo vrijeme obično kreću upisi u novu pedagošku godinu, no sad se čeka država koja bi konačno trebala postaviti na noge obećanu platformu za elektroničke upise u sve odgojno-obrazovne ustanove.

- Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske omogućilo je besplatnu platformu za online upise u ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja Grada Dubrovnika, financirano iz sredstava Europske unije. Upisi će se moći provesti kad platforma bude "spuštena" na vrtiće te će biti povezana sa svim maticama, tako da će roditeljima biti maksimalno pojednostavljen postupak upisa – kažu iz gradskog odjela za obrazovanje.

Još uvijek je malo informacija dostupno o ovoj temi, od toga kad kreće edukacija za ustanove kojih se tiče nova platforma, kad će biti raspisani upisi, do toga znači li to da roditelji više neće morati sami ishoditi, primjerice, potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ili će sustav sam provjeravati radni status roditelja, i slično.

- Cijene vrtića ostaju kao i dosad – kaže ravnateljica DV Dubrovnik, Boja Milan Mustać.

image
Cijene vrtića ostaju kao i dosad
Shutterstock

Puna cijena 1.765 kn

Puna ekonomska cijena 10-satnog vrtićkog programa iznosi 1.765 kuna. Toliko za svoje dijete plaćaju roditelji koji nemaju prebivalište u Dubrovniku. Za one koji ga imaju, ovisno o dohotku po članu kućanstva, cijene se kreću od 250 do 550 kuna mjesečno. Svi koji primaju više od polovice prosječne isplaćene neto plaće u prethodnoj godini, a ona je prema podacima Državnog zavoda za statistiku 2020. iznosila 6.763 kune, plaćaju najvišu cijenu od 550 kuna za 10-sati program. Roditelji s dvoje i više djece u vrtiću cijenu programa plaćaju na način da se cijena programa za drugo dijete umanjuje za 50 posto, a za treće dijete se ne plaća. Kraći trosatni popodnevni program se plaća 250, a petosatni na Šipanu i Lopudu 150 kuna mjesečno. Prošle pedagoške godine, mogućnost popodnevnog programa koristilo je 19-ero djece i jednako toliko ih je pohađalo 5-satni program na Elafitima. U prosjeku je 16,7 djece u jasličkim, previše u odnosu na pedagoški standard, a 20,8 u ostalim vrtićkim skupinama. U pedagoškoj 2019./2020. godini, u vrtiće je bilo upisano 336 djece s teškoćama u razvoju, sa samo 34 je imalo osobnog pomagača.

Grad Dubrovnik ove godine u proračunu nosi 26 milijuna kuna za DV Dubrovnik i 1,1 milijun za tri privatna vrtića. Kriterij za sufinanciranje privatnih vrtića je broj upisane djece, pa se ove godine izdvaja 750 kuna po korisniku vrtića, odnosno 825 kuna za svako jasličko dijete, uz uvjet da cijena za roditelje ne prelazi tisuću kuna mjesečno.

26. travanj 2024 13:38