StoryEditorOCM
DubrovnikIZBORI SU BLIZU

Na Pločama se sanira zid, ‘Kineski zid‘ dobiva obilaznicu.... Provjerili smo što se radi u ostalim gradskim kotarevima

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
12. listopada 2022. - 21:05
Zakrčena prometnica u dubrovačkom naselju ‘Kineski zid‘ uskoro će biti prošlostBožo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Kotarski izbori održat će se 6. studenoga. Izborno povjerenstvo za provedbu izbora za članove vijeća jedinica mjesne samouprave Grada Dubrovnika utvrdilo je, prihvatilo je i objavilo izvode iz pravovaljane kandidacijske liste za izbor članova Vijeća, koje možete vidjeti OVDJE.

Tko će ostati predsjednik i član kojeg vijeća, vidjet će se poslije tog datuma. Nas je zanimalo što se i radi li se trenutno išta po kotarima.

Primjerice, poviše Hotela Argentina popravljaju zid. Kako stoji na stranicama Grada Dubrovnika, putem Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu te ugovornog izvođača, krenuli su radovi na sanaciji ogradnog kamenog zida u Ulici Frana Supila. Vrijednost radova je 72.000 kuna.

 

NEĆEMO POSTATI STRANKA

 

Nazvali smo Srđana Obada, dosadašnjeg predsjednika Vijeća koji na listi grupe birača ide po novi mandat u Gradskom kotaru Ploče iza Grada. O radovima koji se trenutno izvode u ‘njegovom‘ kotaru kaže:

image

Srđan Obad, predsjednik Gradskog kotara Ploče iza Grada

Cropix/

- U Frana Supila se bio nagnuo zid skroz, tako da je to ugrožavalo pješake i prijetilo urušavanjem ceste. To se dogodilo zbog neadekvatne oborinske odvodnje, ali i ogromnog prometa na tom potezu - rekao je Obad. - U Hrvatskim cestama su mi rekli da je uzrok svemu velika tonaža vozila koja tuda prolaze i koja je nekad bila ograničena, ali pod ingerencijom lokalne samouprave tog ograničenja tonaže više nema. S vremenom se zid ‘napuhao‘ i skroz nagnuo, pa smo tražili hitnu sanaciju. Vrijednost investicije ne znam jer nam to iz Grada ne šalju, nemamo ni uvid, ni račun ni proračunsku jedinicu kotara - istaknuo je.

- Sljedeći zahvat koji nam je u kotaru od velikog značaja i ugroza je za prolaznike jest sanacija dijela ove iste ulice, ali poviše Banja, između Excelsiora i Lazareta. Taj je dio u sličnoj situaciji kao ovaj koji se upravo sanira. Obećano nam je da će odmah nakon završetka krenuti ova sanacija, sve je dogovoreno. Tražimo to već 3-4 godine - rekao je Srđan Obad.

image

Radovi na zidu u ulici Frana Supila

Božo Radić/cropix/

- Ovo nam je prioritet, a nakon toga bi trebalo sanirati ulicu Vlaha Bukovca, za koju smo isto poslali zahtjev. Ondje je slična ugroza, jer prvo što gledamo jest ugroza pješaka i prometa, to su nam prioriteti. Na tom potezu u Svetom Jakovu, između Vile Dubrovnik i Vile Gjivović, već je odavno potkopana stijena koja se stalno odranja i jednom će se urušiti. Uskoro će se u istoj situaciji naći i potez u ulici Vlaha Bukovca od Vile Pogorelić do Vile Čorović - upozorio je Obad.

A što je s najavljivanom izgradnjom garaže koja bi olakšala problem parkiranja stanovnicima Zlatnog potoka?

- Garaža je ucrtana u izmjene GUP-a kao K-4, čekamo da Grad Dubrovnik ispregovara s investitorom i da to krene, tako su nam obećali. Mi smo svoj dio obavili.

Opet se kandidate za volontersku ulogu čelnika Vijeća, zašto?

- Ovog puta je sve drukčije, onda smo bili sami, sad nas ima 80. Napravili smo mrežu u kojoj su svi kotarevi osim Komolca pokriveni našim ljudima koji izlaze na izbore. To su nezavisne liste preko platforme Dajmo ruke, to je građanska inicijativa, nije politička stranka. Smatramo da političkim strankama tu ne bi trebalo ni biti mjesta - kaže Obad.

Ali imali smo već primjer gdje je građanska inicijativa postala stranka?

- Imali smo, ali mi ne želimo postati stranka. Onda ideš skalin više, u politiku grada, županije, države, ali mi nemamo takvih ambicija. Želimo napraviti ovo mjesto ugodnim za život - zaključio je.  

 

SANACIJE ULICA I RASVJETE

 

U Lapadu se također radi - obnavlja se ograda na sportskom terenu OŠ Lapad. Predsjednik Vijeća Nikola Babić nije se kandidirao na listi HDZ-a za nove izbore u Gradskom kotaru Lapad, ali se nalazi na petom mjestu liste svoje stranke za Gradski kotar Montovjerna jer je u međuvremenu onamo preselio. O aktualnim radovima u Lapadu kaže:

image

Nikola Babić, predsjednik GK Lapad

Privatni Arhiv/

- Početkom studenog kreće sanacija Velebitske ulice, tamo je problem sve, dotrajala je i davno napravljena. Krajem ovog mjeseca počinje sanacija postojeće javne rasvjete u ulicama Oraška i Trstenska, a ulica Paska Baburice postat će jednosmjerna. Osim ograde na sportskom terenu Osnovne škole Lapad, u planu je i uređenje cijelog igrališta - najavio je Babić, kojega će na mjestu predsjednika Vijeća Gradskog kotara Lapad naslijediti netko drugi.

 

PRVI SAZNAJEMO - IDE SPOJ!

 

Kad bi se ulica Kneza Branimira ili poznatiji ‘Kineski zid‘ spojio s Čokolinom, bilo bi to ogromno olakšanje za ovaj dio grada - a kako prvi doznajemo od Ariela Žitkovića, predsjednika Vijeća Gradskog kotara Montovjerna - stvar će se zakotrljati tijekom mjeseca studenog! Kineski zid, naime, dobiva zaobilaznicu koja će puno značiti i naselju Čokolino, s obzirom da njima gravitira i budući novi parking.

image

Ariel Žitković, predsjednik GK Montovjerna

Privatni Arhiv/

- Ovo vam je najfreškija informacija, u studenom ide lokacijska dozvola, a u prosincu se pokreće procedura za dobivanje građevinske dozvole. To se više ne može zaustaviti. Čekalo se 20 godina i nije se mrdnulo s mrtve točke. Žestoko smo potegnuli da se to realizira. Tuda će ići i mali električni autobus, a izgradit će se i parking koji će služiti i Kineskom zidu i Čokolinu. Rasteretit će ulicu Vladka Mačeka - istaknuo je Žitković, koji se na listi HDZ-a ponovo kandidirao na predstojećim izborima jer, kako kaže, ima dosta nedovršenih stvari.

- Neke su stvari pokrenute, neke su na čekanju jer nema financija, a velika je stvar i kad je nešto na čekanju - pojasnio je.

- Trenutno se rade sitni popravci, očekujemo da će se napraviti semafor za invalide na križanju kod Doma zdravlja, asfaltirat će se ulica Vlatka Mačeka i Gorica svetog Vlaha, rekonstruirat će se park u Čokolinu za koji je projekt spreman, planiramo mali park za pse poviše atomskog skloništa, a napravit će se i pločnik u ulici Bana Jelačića, gdje god to bude moguće - najavio je Žitković.

image

Montovjerna

Silvia Rudinović/Silvia Rudinović

 

PRIORITETI NISU RIJEŠENI

 

Marin Krstulović dosadašnji je predsjednik Vijeća i prvi na kandidacijskoj listi grupe birača za Gradski kotar Grad, što znači da ide po novi mandat. Na pitanje što se radi na području ‘njegovog‘ kotara, rekao je:  

- Onaj dio koji se tiče prioriteta nije riješen. Svake godine sve je više prioriteta - istaknuo je Krstulović.

image

Marin Krstulović, predsjednik Vijeća GK Grad

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

- Uvijek nam je prioritet živi Grad. Ali para mi se da se još više ljudi odselilo, tu se nismo pomakli ni milimetra, samo smo pošli u gore.

- Što se tiče drugih stvari, trenutno nemamo dostavu i to još nije riješeno. Prošlo je skoro tri mjeseca, a dostava nije riješena. Prioritet nam je i igralište Gimnazije na Pločama, koje nam je zajedničko sa susjednim gradskim kotarom - istaknuo je Krstulović.

 

OBORINSKA ODVODNJA JE NAJVAŽNIJA

 

Antun Česko nije se našao na kandidacijskoj listi HDZ-a za člana vijeća Gradskog kotara Gruž, čiji je predsjednik do sada bio. Kaže da je vrijeme da se to mjesto prepusti drugima:

- Ja sam moje odradio. Treba dati poziciju drugim ljudima, a mi ćemo uvijek biti tu da bismo pomogli. Ne treba biti na poziciji da bi se nešto događalo, ne mora se uvijek biti u žiži.

O radovima u Gružu dodaje da ih zasad nema:

- Momentalno se ništa ne događa u Gružu.

Ali izbori su brzo?

- Pa neće se raditi zbog izbora nego zato što je potreba. Ono što bi trebalo ići je ta placa, a kad će to, ne znam. Što se tiče infrastrukture, placa nam nije najvažnija, nego oborinska odvodnja prije svega. U planovima to postoji, a kad će biti realizacija, ne znam.

image

Gruž

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Evo na što može utjecati

Mjesna samouprava predstavlja institucionalne oblike sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana. Mjesna samouprava može utjecati na uređenje naselja, pitanja stanovanja, zdravstva, predškolskog odgoja, a može utjecati i na radno vrijeme javnih službi i ugostiteljskih objekata, regulaciju prometa i drugo

Oblici mjesne samouprave u Gradu Dubrovniku su gradski kotari i mjesni odbori, a osnivaju se Statutom Grada Dubrovnika.

26. travanj 2024 11:10