StoryEditorOCM
DubrovnikPARKIRALIŠTE GRADAC|

FOTO: Na 1.761 četvornom metru 89 parkirališnih mjesta, odsad bolja javna rasvjeta i s vremenom hladovina za vozila pod česvinama

Piše Silvia Rudinović
27. travnja 2021. - 18:54

Parkiralište Gradac konačno je spremno za primanje prvih korisnika, još se samo čeka asfaltiranje pristupnog puta u Ulici don Frana Bulića. Na ukupno 2.400 četvornih metara, okončani su radovi, od komunalne infrastrukture do krajobraznog uređenja. Broj parkirališnih mjesta ostaje isti, 89, s tim da će korisnici s vremenom pod česvinama danju dobiti hladovinu za svoja vozila, a odsad i noću bolju javnu rasvjetu. Ostaje na snazi odluka po kojoj se ovdje mogu parkirati samo vozila s povlaštenom kartom za 2. i 3. zonu. Gradac je i dalje rezerviran za domaće stanovništvo.

Asfaltira se Ulica don F. Bulića

- Zadovoljni smo, projekt je odrađen po svim konzervatorskim smjernicama, od materijala do tehničkih rješenja. Grad Dubrovnik ovaj tjedan uređuje i pristupnu cestu, tako da ćemo imati cjelovito rješenje. Ta cesta je bila u zapuštenom stanju, a sad su tuda prolazili kamioni zbog radova na parkiralištu, pa je trebalo i nju urediti. Ni tu se neće smanjiti broj parkirališnih mjesta, s tim da smo odlučili označiti dva za osobe s invaliditetom. S obzirom da parkiralište Gradac nikad nije bilo uređeno, mislim da je svima bilo u interesu provesti ovaj projekt – kaže Tomislav Tabak, direktor gradskog društva Sanitat.

image
Direktor dubrovačkog Sanitata Tomislav Tabak
Privatno

U sklopu projekta hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja platoa Gradac izvodili su se zemljani radovi što je obuhvaćalo široke iskope i iskope kanala za elektroinstalacije i instalacije vodovoda i odvodnje, uređenje temeljnog tla i izradu nosivog sloja od drobljenog kamenog materijala. Zatim su uslijedili betonski radovi tijekom kojih su izrađeni dekorativni beton na platou, betonske kanalice, ugrađeni su kameni rubnjaci po obrubu platoa i oko centralnog drvoreda. Projektom su riješeni vodoopskrba i odvodnja ugradnjom cijevi i upojnog bunara. Tijekom hortikulturalnog uređenja, ugrađeni su sustavi za upravljanje rasta korijena stabala i za navodnjavanje. Za stabla u središnjem dijelu djelu su odabrane velike česvine, orezane za transport, ali se očekuje da će se kroz godinu dana proširiti i korisnicima pružiti veliki hlad, poručuju iz Sanitata.

image
Put za Gradac bio je zapušten i oštećen prolaskom kamiona, pa se ovaj tjedan i on uređuje
Božo Radić/cropix

Također, izvedeni su radovi elektroinstalacije što je obuhvaćalo izradu javne rasvjete koja do sada nije postojala u ovakvom obimu. Čitava investicija stoji oko 3,5 milijuna kuna. Izvođač radova bila je tvrtka Texo Molior d.o.o., a glavna projektantica Lea Đurović Ruso, vlasnica arhitektonskog studija PROTO-ARCH iz Dubrovnika.

image
Lea Đurović Ruso, arhitektonski studio PROTO-ARCH
Tonći Plazibat/cropix

Zapušten 50 godina

- Plato Gradac s gradskom jezgrom čini izrazito važan dio panorame grada Dubrovnika. Također, na vrlo istaknutom je položaju u kontaktnoj zoni gradske jezgre te je izrazito vidljiv s bitnih točaka, kao što su zidine, Pile, Lovrijenac, Srednji kono. Prijašnje korištenje platoa kao parkirališta, kao i njegova razina uređenosti, bila je nezadovoljavajuća, a zbog oskudne visoke vegetacije se pristupilo krajobraznoj sanaciji prostora postižući kompromis s trenutačnim načinom korištenja. Projektom našeg arhitektonskog ureda, Proto-arch, i ureda za krajobraznu arhitekturu, Studio Landa, obuhvaćeno je ozelenjivanje platoa u formi novog drvoreda i novih zelenih zaštitnih zona, kao i njega i nadosadnja postojećih nasada. Također se predvidjela izmjena podloge platoa površine 1761,37 četvornih metara, a površinska obrada podne obloge je od dekorativnog betona izvedena s vidljivim kamenim agregatom, sve usklađeno prema uzorku prihvaćenom od Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Duž zapadne linije obuhvata, vrhom obronka prema Dančama, zadržala se zatečena vegetacija, uglavnom stabla bagrema i grmovi lovora. U centralnom dijelu platoa se zasadio drvored crnike kako bi se fragmentirala jednolična površina, a zelene plohe povezale te iz točaka gradske jezgre i vidikovca dobili vegetaciju u više planova unutar panorame - kaže Lea Đurović Ruso.

image
U središnjem dijelu platoa se zasadio drvored crnike kako bi se fragmentirala jednolična površina
Božo Radić/cropix

Kako ističe dubrovačka arhitektica, ono po čemu je izvedeni projekt zanimljiv je podzemno sidrenje stabala, proizvođača GreenBlue Urban, i to po prvi put u Hrvatskoj čime se ostvario doprinos održivom razvoju urbane zelene infrastrukture. 

- GreenBlue Urban RootSpace sustav se sastoji se od nosivih ćelija izrađenih od 100 posto recikliranog materijala, s preko 95 posto otvorenog praznog prostora za maksimalni volumen ukorjenjivanja stabla čime se stvaraju optimalni uvjeti za biologiju tla kako bi se korijen maksimizirao te time pospješio rast i zdravlje drveća. Implementacija ovog sustava uvelike smanjuje vjetroizvale stabala koje su na ovoj lokaciji vrlo česte. Podzemni sustav upravljanja rasta korijenja omogućuje dodatno podzemno sidrenje stabala  i navodnjavanje. S obzirom da je predmetni prostor bio zapušten zadnjih 50 godina, kao projektanti smatramo izvedeni projekt uspješnim i nadam se da će Grad Dubrovnik u budućnosti što više ulagati u razvoj urbane zelene infrastrukture kao što to čine ostali europski gradovi – rekla je Lea Đurović Ruso.

Kako su priopćili iz gradske uprave, radovi na asfaltiranju Ulice don Frana Bulića bit će gotovi u ponedjeljak, 3. svibnja. Vrijednost ovih radova je oko 300 tisuća kuna.

image
Parkiralište će i ubuduće biti samo za one s povlaštenom kartom
Božo Radić/cropix

Inače, Sanitat je ove godine snizio cijene parkirališnih karata u sezoni. Od 13. lipnja do 30. rujna, sat parkiranja u nultoj zoni, na Pilama, je 40 kuna, a u drugoj 20 kuna. Dnevna karta u nultoj zoni je 800, a u drugoj i četvrtoj je 400 kuna.

02. lipanj 2024 13:21