StoryEditorOCM
DubrovnikPUNO JE GRAĐANIMA, PUNO I SANITATU

Muke po parkingu: Sanitat skupo plaća parking ispred Srđa, gotovo kao tri druga parkirališta i smještaj pauk službe u Gospinom polju!

Piše Lorita Vierda Foto: Tonći Plazibat/CROPIX, DV
6. svibnja 2022. - 17:01

Muke Dubrovčana s parkingom stara su priča, posebno kad je riječ o naglim poskupljenjima parking mjesta koja nisu na ili uz prometnice odnosno pod upravljanjem Sanitata i za koje ne vrijedi mjesečna pretplatnička kartica za stanovnike. Nedavno nenajavljeno poskupljenje parkinga ispred Robne kuće Srđ podiglo je tenzije među građanima, jer riječ je o Gružu, središtu kojem svakodnevno gravitira puno ljudi, što zbog place i trgovina, što zbog dugogodišnjih navika, poput one da je na tom parkingu uvijek ista cijena. No s najavama odlične sezone i poskupljenjima svega i svačega, ovaj je parking, za reći pravo, nekima prisjeo.

Gradska je uprava opravdala naglo i nenadano poskupljenje sata parkinga velikim mjesečnim najmom kojeg plaćaju privatnom vlasniku, a nakon što su se građani jasno pobunili da im je skupo, odgovorio im je i gradonačelnik Mato Franković objasnivši da Sanitat taj parking plaća i održava, pa su zato cijene skočile.

Sutradan ujutro parking ispred Srđa zjapio je prazan, ali već oko podne vozači više nisu imali izbora pa ih je nevolja natjerala da se parkiraju na jedini parking u Gružu na kojem je bilo mjesta - ispred Robne kuće Srđ.

Doznali smo da Sanitat plaća zakup različitih parkinga, no najskuplji je ovaj ispred Robne kuće Srđ. Parking u Radeljeviću, na dijelu Graca te u Dračastoj ulici uz zakup mjesta za pauk službu u Gospinom polju koštaju skupa tek koju tisuću više od samog parkinga ispred RK Srđ.

 

image

Parking ispred Robne kuće Srđ poskupio s 10 na 20 kuna

Tonći Plazibat/cropix

To je sasvim dovoljno da provjerimo kako stvari funkcioniraju u Sanitatu po pitanju zakupa parkinga kao i što će to značiti za građane. Evo što su nam odgovorili.

 

750 kuna po parking mjestu

 

Kome i koliko Sanitat plaća mjesečni najam za parking ispred RK Srđ?

-Sanitat za 44 mjesta na parkiralištu RK Srđ plaća mjesečnu zakupninu u iznosu od  33.000,00 kuna (bez PDV-a) temeljem ugovora o zakupu s tvrtkom HIT Nekretnine. Zakupnina se, temeljem ugovora, plaća društvu Upravljanje nekretninama Dubrovnik d.o.o., koje je upravitelj RK Srđ.

Zakup ovog parkinga počeo je sa 01.01.2018. godine u mjesečnom iznosu 35.000,00 kuna, potom je cijena mjesečnog najma u travnju 2020. umanjena za 50 posto, dok je za 2022. godinu cijena najma vraćena, odnosno ugovorena na iznos 33.000,00 kuna, s obzirom da je utvrđeno kako cijela površina parkinga nije u vlasništvu RK Srđ. Preuzimanjem parkinga Sanitat je od najmodavca u radni odnos preuzeo i jednog zaposlenika na parkingu te postojeću opremu, parking je ocrtao i uredio te je u dva navrata uloženo i u kupnju opreme  - automatske naplatne blagajne i ulazno-izlazne rampe.

 

Plaća li Sanitat još takvih najmova, gdje i u kojim iznosima?

-Zbog nedostatka parking mjesta u Gružu, Sanitat Dubrovnik ima sklopljen ugovor s Lukom Dubrovnik o plaćanju parkinga za korisnike usluga tržnice/ribarnice Gruž, gdje trošak parkinga snosi Sanitat i to u sljedećim iznosima za protekle 4 godine:

2018. godine - 62.867,00 kn

2019. godine - 100.069,00 kn

2020. godine - 76.875,00 kn

2021. godine - 96.036,00 kn

Ovdje treba napomenuti kako je gradska uprava na ovaj način osigurala građanima, korisnicima gruške place, besplatno parkiralište u Luci Gruž, sat vremena svakim radnim danom u radno vrijeme tržnice, odnosno od ponedjeljka do subote do 13:00 sati, dok je parkiralište RK Srđ komercijalno parkiralište.

Osim navedenog, Sanitat plaća mjesečnu zakupninu za 153 parkirna mjesta na prostoru ex. Radeljevića i to u mjesečnom iznosu 25.000,00 kuna (bez PDV-a) tvrtki B2 Kapital d.o.o., zatim temeljem ugovora o korištenju cestovnog zemljišta mjesečnu zakupninu u iznosu 6.612,00 kuna (bez PDV-a) Hrvatskim Cestama d.d. za područje Dračaste ulice za 50 parkirnih mjesta te ugovorom o zakupu dijela parkinga Gradac Dubrovačkoj Biskupiji 10.000,00 kuna (bez PDV-a) mjesečno. Navedeni parkinzi za koje se plaća najam nisu stavljeni u komercijalnu naplatu već su dostupni korisnicima PPK.

Uz navedeno plaća se naknada Gradu Dubrovniku od 2 milijuna kuna godišnje za korištenje javnih parkirnih površina te mjesečna naknada 6.000,00 kuna (bez PDV-a) Športskim objektima Dubrovnik za najam prostora za smještaj PAUK službe.

image

Parking ispred Robne kuće Srđ poskupio s 10 na 20 kuna

Tonći Plazibat/cropix

 

Jeftiniji Radeljević

Jasno je da s nadolazećom sezonom građani svake godine očekuju poskupljenja na određenim komercijalnim parkinzima, poput onog na Pilama iza bivšeg Atlasa ili donjem dijelu parkinga ispod žičare, jer nažalost nema dovoljno mjesta za sve s PPK karticom, pa htjeli - ne htjeli, nerijetko pored mjesečne pretplate na dnevnoj bazi plaćamo dodatni parking. Sanitat ima obvezu obavijestiti svoje korisnike, ali ne preko javnih glasila. Znate da je poskupjelo tek ako obadate frešku naljepnicu na znaku parkirališta ili kad idete platiti parking.

 

Ima li Sanitat obvezu obavijestiti korisnike parkinga o nadolazećoj promjeni cijena te čime je povećanje cijene na parkingu RK Srđ opravdano?

-Opći uvjeti o organizaciji te cjeniku, načinu naplate i kontrole parkiranja na lokaciji parkirališta ispred Robne kuće Srđ, koji su na snazi od 01.02.2022. godine, objavljeni su na internet stranici društva Sanitat Dubrovnik zajedno sa svim ostalim Općim uvjetima i cijenama parkirnih karata.

Visinu cijene parkinga određuju tržišni uvjeti - ponuda/potražnja kao i visina troškova vezanih uz sam parkirni prostor (mjesečni najam, trošak zaposlenika, troškovi ugradnje i održavanja opreme, tekući troškovi održavanja) te se njegova cijena nije mijenjala protekle dvije godine imajući u obzir cjelokupnu situaciju uzrokovanu pandemijom Covid 19, iako je s ekonomskog stajališta postojalo opravdanje za za povećanje cijene.

Na uličnom dijelu parkirališta, pored ovog ispred RK Srđ, moguće je također koristiti povlaštene parkirališne mjesečne karte (PPK), na koje svi stanovnici Dubrovnika imaju pravo. Inače, Dubrovnik je jedini grad u Hrvatskoj koji svojim PPK obuhvaća cijeli grad kao jednu zonu i to po izuzetno pristupačnoj cijeni od 60 kuna mjesečno za građane, dok se primjerice u Splitu mjesečna povlaštena karta i to za samo jednu ulicu plaća 120 kuna." - odgovorili su iz Grada.

image

Poskupjela je i kazna odnosno dnevna parkta u zoni 2 za one bez pretplatničke kartice

Dv

 

Inače poskupjela je i kazna odnosno popularno nazvana 'dnevna karta' za one koji bez PPK parkiraju u drugoj zoni, odnosno zoni rezerviranoj samo za stanovnike s PPK karticom, što je zapravo na području cijelog grada - sad ćete tu nesmotrenost platiti 1000 kuna. Ne možemo ne reći da nas je bar donekle panike rasteretila uopće mogućnost kupovanja PPK i parking rezerviran za stanovnike, no jasno je da je vrijeme za izgradnju svih onih silnih projekata garaža u različitim dijelovima grada oko kojih se prepire desetljećima. 

27. travanj 2024 07:08