StoryEditorOCM
DubrovnikDPDS I GRAD DUBROVNIK

Most od Pila predan Gradu i građanima

Piše B.E Foto: Željko Tutnjević
8. rujna 2017. - 22:34

Društvo prijatelja dubrovačke starine u petak popodne, simbolično je predao Gradu Dubrovniku i građanima Most od Pila, gdje su nedavno uspješno završeni izvedbeno složeni, opsežni i iznimno vrijedni radovi.

- Sve je počelo početkom ovog stoljeća, kada smo mi u Društvu prijatelja dubrovačke starine donijeli jednu dalekosežnu odluku. Pokazalo se kako treba obnoviti i urediti ulaze u Grad, i to s Ploča i Pila. To je značilo maknuti asfalt, obnoviti sva tri mosta koja su statički bila jako nestabilna, te ih je trebalo sanirati kao i estetski urediti, što je jako bitno za jedan grad – kazao je predsjednik Društva Niko Kapetanić te dodao kako su originalni skalini od ulaza u crkvu sv. Dominika vratili.

Radovi na Mostu od Pila izvođeni su u dvije faze, s tim da je prva faza započela 2007. godine i trajala do 2010. godine. Radove je izvodila tvrtka Građevinar Quelin d.d. Druga faza radova koju je izvodila tvrtka Vodopija d.o.o., odvijala se u razdoblju od 2013. do 2017. godine. Ukupna investicija stajala je oko 10 milijuna kuna bez PDV-a.

- Da smo u početku znali što nas čeka nebi imali hrabrosti ući u ovo. Još veće mi je zadovoljstvo danas predati most građanima i posjetiocim i na upravljanje Gradu Dubrovniku na čelu sa gradonačelniko kao predstavnikom vlasnika.

Obnovljeni Most od Pila, je jedna od posljednjih uistinu vrijednih investicija u očuvanje graditeljske baštine, a svečanom činu u ime Grada Dubrovnika prisustvovao je gradonačelnik Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sa suradnicima.

- Iznimno značajan dan,ovaj most ponovno simbolično se vraća gradu i građanima. Kada govorimo o odnosu sa DPDS-om oni se manifestiraju upravo i kroz ovo. Nije bitno tko obnavlja, bitno je što se to obnavlja. Dakle vidimo kako i na koji način Društvo je pristupilo rješavanju ovog problema, koji uistinu kada gospar Niko to navodi sve ono što su radili i koliko je godina sve to trajalo i trebalo je trpiti razne kritike pojedinaca i nekih građana, ali su oni strpljivo radili kao mravi i doveli ono što su doveli, dakle jedan uistinu reprezantativan primjer presjeka mosta na ponos gradu Dubrovniku i svim građanima.

27. travanj 2024 16:54