StoryEditorOCM
DubrovnikNASLIJEĐENI GUP

MATO FRANKOVIĆ Nećemo ukidati građevinske čestice, ali režemo broj katova

Piše Kristina Filičić
foto: Tonči Plazibat/Hanza Media
13. veljače 2019. - 15:04
Gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za novinare na temu Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika, istaknuo je kako je gradska vlast svjesna činjenice kako GUP ne odgovara mjeri te kako su njime dopušteni apsurdi.

- To je stanje koje smo zatekli i to je fakt koji kao gradska uprava moramo poštivati. Koje su odgovornosti moje ili ove gradske uprave za takav GUP? Nikakve. Niti smo ga donosili, niti smo o njemu raspravljali. On je naše naslijeđe. Moramo poštivati dokumente koje smo naslijedili koliko god se s njima ne slagali – kazao je Franković. Budući da je, kako kaže, od pšrvog dana predizborne kampanje govorio kako dubrovački GUP nije dobar i treba ga mijenati obrazložio je zašto do danas nisu započeli izmjene i dopune GUP-a.

- U posljednje dvije godine u procesu je bilo prvo definiranje pa u konačnici i samo donošenje Buffer zone koja je usvojena od strane UNESCO-a. Nakon usvajanja započela je izrada konzervatorske podloge od Ministarstva kulture na temelju koje će se modificirati uvjeti gradnje unutar buffer zone koja obuhvaća gotovo cijelo područje užeg dijela grada osim Montovjerne i jednog dijela Lapada. Čim se dovrši taj proces Grad Dubrovnik će pokrenuti izmjene i dopune GUP-a – kazao je Franković.

Dodao je kako očekuje da će se to dogoditi u travnju. Čudi ga kako se 'oporba prije desetak dana sjetila kako bi trebalo mijenjati GUP'.
- Čini mi se kao da su spavali na ušima prilikom izglasavanja proračuna za 2019. godinu jer jedna od stavki u proračunu za ovu godinu je bila osigurana sredstva za izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika – kaže gradonačelnik.

Osvrnuo se i na 'salve priopćenja gradskih vijećnika' a na temu GUP-a koje se proteklih dana mogu iščitavati u medijima.

- Ako grupirate priopćenja na jedno mjesto može se reći da je njihov prijedlog - uvođenje moratorij i ukidanje GUP-a. Kada ih pročitate izgledaju kao dva sjajna prijedloga koja će u potpunosti riješiti sve probleme Grada Dubrovnika. Kad sam nedavno našu oporbu nazvao Muppet show-om postojao je razlog za to. Ljudi su apsolutno neozbiljni i predlažu nešto što zakonski nije utemeljeno i nije moguće. Donošenjem Zakona o prostornom uređenju koji je na snazi od 2014. godine više ne postoji mogućnost moratorija na GUP. Kako ćete predložiti nešto što zakonski nije utemeljeno? To samo pokazuje koliko se radi o neozbiljnim likovima željnim jednodnevne slave – poručuje Franković. Ukidanje GUP-a ne donosi se preko noći. Procedura je to koja, kaže gradonačelnik, traje deset mjeseci, jednako koliko izmjena i dopuna tog dokumenta.

- Kad bismo krenuli u proceduru ukidanja GUP-a, trebalo bi donijeti novi GUP. A je li se u tom trenutku više išta može graditi – ne može. Je li se tko pitao što bi onda bilo s projektom aglomeracije vrijedne 680 milijuna kuna? To bi sve propalo. Cilj je donijeti novi GUP na osnovu podloga koje ćemo imati iz buffer zone – istaknuo je Franković te još jednom naglasio kako je 2019. godina u kojoj će se započeti s izmjenama i dopunama GUP-a te vjeruje kako će se u roku 10 do 12 mjeseci donijeti mjera u GUP Grada.

- Nećemo ukidati građevinske čestice jer bi to dovelo Grad u situaciju sudskih sporova ali ćemo uvesti mjeru u katnost, u izgrađenost samih površina i na taj način ćemo osigurati da u budućnosti ne niču zgrade poput one na Gimanu pretjerane katnosti.

Naglasak je stavio na još jedan problem Dubrovnika.

- Na žalost, građevinska inspekcija ne postoji u Dubrovniku, osoba koja radi je na dugotrajnom bolovanju, građevinski inspektor treba dolaziti iz Ploča. Upozorili smo resorno ministarstvo graditeljstva da je ovakvo stanje neodrživo obzirom na intenzitet gradnje koji se događa u Gradu Dubrovniku – kazao je Franković te dodao kako Grad putem Komunalnog redarstva i Prometnog odjela redovito nadzire gradnju onoliko koliko je to u njihovoj ovlasti.

- Ono što ćemo i možemo napraviti sada prije izmjena i dopuna GUP-a je ukidanje odluke o nedostajućim parkirnim mjestima za sve objekte osim za one koji nemaju kolni pristup njima ćemo dozvoliti da mogu plaćati kazne. Svi ostali će morati sukladno GUP-u izgraditi dva parking mjesta po jednoj stambenoj jedinici. Ta odluka koju je Grad Dubrovnik imao se zloupotrebljavala. Platili bi neku smiješnu kaznu za nedostajući parking i onda su se kvadrati pretvarali u stanove – kazao je gradonačelnik te najavio kako će se ukidanje odluke naći već na idućoj sjednici Gradskog vijeća početkom ožujka.
28. travanj 2024 17:53