stdClass Object ( [id] => 1108354 [title] => MARKO POTREBICA, NOVI STARI PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA DUBROVNIKA Umjesto tvrdih koalicija, idemo na model ‘od točke do točke‘, pa što bude [alias] => marko-potrebica-umjesto-tvrdih-koalicija-idemo-na-model-od-tocke-do-tocke-pa-sto-bude [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ponovnim izborom Marka Potrebice za predsjednika, konstituiran je osmi saziv Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u kojem HDZ ima relativnu većinu. Predložen na prijedlog HDZ-a i Dustre, a izabran je većinom glasova. Za novog/starog predsjednika Gradskog vijeća je glasalo 13 vijećnika HDZ i Dustre, ali i Maro Kristić iz Mosta. Posebno je zaintrigirala potpora nezavisnog vijećnika Andra Vlahušića te dvoje od troje vijećnika DDS-a, Slavice Grkeš i Jasmina Derakovića.

Zanimljivo glasovanje i početak rada ovog saziva Gradskog vijeća?

Mi smo najavili da će model rada ovoga Gradskog vijeća biti različit od prethodnoga, jer nemamo koalicijskih sporazuma ni čvrstu većinu u Gradskom vijeću. Kao relativni pobjednik izbora s koalicijskim partnerima, HDZ je predložio mene za predsjednika Gradskog vijeća. Drugi kolegice i kolege to su mogli podržati ili dati svoj prijedlog. Kako toga nije bilo, glasovalo se isključivo o podršci meni kao kandidatu za predsjednika. Imali smo samo dvije opcije, jednu da konstituiramo Gradsko vijeće, a drugu da idemo u neizvjesnost novih sazivanja sjednica Gradskoga vijeća u dva kruga i nakon toga na nove izbore. Mi smo jasno komunicirali da novi izbori nisu potrebni, ali ako drugi tako ne misle, HDZ je spreman i za njih. S obzirom na krizu, ponudili smo ruku suradnje svima. Znakovito je da su upravo vijećnici s više iskustva u Gradskom vijeću, razumijevajući da konstituiranjem nismo dobili većinu u klasičnom smislu, to i podržali. Oni koji su tek ušli u Vijeće, vjerojatno zbog straha da ih se ne uveže u nekakvu koaliciju, nisu razumjeli naš otvoreni poziv i želju za suradnjom. Osobno sam bio iznenađen nekim pojedincima koji su mi dali povjerenje, ali nisam to iščitao kao povjerenje meni, već želju da se Vijeće konstituira.

---

image
Tonci Plazibat/Cropix
---

 

Rijetko se događa da se na konstituiranju Gradskog vijeća izazove rascjep u jednom klubu? Spekuliralo se da ste upravo Vi na mjestu predsjednika Gradskog vijeća kamen spoticanja suradnji HDZ-a i DDS-a. Ili je nakon izbora Terezine Orlić za predsjednicu Županijske skupštine ovakav ishod bio samo igrokaz za kamere?

Špekulacije i glasine nikada nisam komentirao pa neću ni sad, ali ja sam glasovanje zaista shvatio kao podršku DDS-a mom izboru i podršku formiranju Gradskog vijeća. Mislim da je i gospodin Vićan pristajući na sudjelovanje u radu odbor i ističući kandidata za potpredsjednika Vijeća jasno poslao poruku da on, odnosno DDS želi participirati u radu Gradskog vijeća. Sljedeća sjednica će pokazati funkcionalnost ili nefunkcionalnost novog modela koji kolokvijalno zovem 'od točke do točke' odnosno, sukladno programskim načelima i svjetonazoru političke stranke i nezavisni vijećnici će zauzimati stav. Može se dogoditi da neka točka ne prođe, ali isto tako vjerujem da ćemo postići visoko suglasje, a kao predsjednik ću se truditi da točke prolaze jednoglasno. U prošlom mandatu gdje smo imali tvrdu koaliciju, više je od 70 posto točaka izglasano jednoglasno. Vrlo malo smo toga lomili preko koljena, često smo prihvaćali amandmane ili povlačili točke na doradu. Taj model koji smo isprobali u prošlom mandatu, sada smo ogolili bez tvrdih koalicija, bez podjele mjesta jer zna se što je odgovornost gradonačelnika, a što Vijeća. Ja ću se kao predsjednik truditi da to tijelo u javnom prostoru zauzme mjesto koje mu pripada sukladno zakonu.

 

U pravilu se potpredsjednici biraju tako da prvog potpredsjednika predlaže većina, a drugog potpredsjednika oporba. Izborom Mara Kristića, odnosno Mosta koji ima samo jedan mandat ispred Srđevaca i SDP-a, pa i NL Ivice Roka, stvari su se poremetile. Postavlja se pitanje tko sve čini većinu u novom sazivu Gradskog vijeća?

- Zaista je demokratska užanca da se predsjednici i potpredsjednici biraju konsenzusom, a prije toga međustranačkim dogovorom potvrde. Mi smo održali koordinaciju stranaka i HDZ je predložio da ima predsjednika Vijeća, a potpredsjednika oni koji su ostvarili drugi najbolji rezultat, a to je Srđ je Grad za prvog, a DDS za drugog potpredsjednika. Željeli smo apsolutno poštivati rezultate izbora. Nažalost, kolege iz Srđ je Grad nisu prihvatili takav način razmišljanja. Smatrali su, a to su u javnom prostoru i komunicirali, da njima pripada mjesto potpredsjednika, ali nisu željeli podržati kandidata HDZ-a za predsjednika. Paradoksalno je da su očekivali HDZ-ove ruke za izbor potpredsjednika i tada im HDZ nije smetao, no nisu željeli u istom tonu podržati kandidata za predsjednika. Demokratska užanca kaže, ako podržite prijedlog većine za predsjednika, da će većina prihvatiti oporbenog potpredsjednika. Činjenica je međutim da na Odboru za izbor i imenovanja i na međustranačkom sastanku srđevci nisu istaknuli prijedlog za potpredsjednika, a HDZ je predložio kolegu Mara Kristića s obzirom na iskustvo koje on ima. Kolega Kristić to je odbio, rekavši:“ ako neko od kolega koji su ostvarili više mandata želi to mjesto, ja se neću natjecati. Ako ne žele, prihvatit ću jer sam u Vijeću uvijek djelovao oporbeno i smatram da imam potrebno iskustvo.“ Bili su tamo predstavnici svih stranaka i nitko nije predložio svog kandidata. Kao predsjednik Gradskog vijeća imao sam samo jednu legitimnu kandidaturu, onu Mara Krstića, a on je uostalom u glasovanju dobio veću podršku nego ja za predsjednika. Prema tome, srđevci su se sami isključili iz dogovora iz samo njima poznatih razloga. Ja im i danas pružam ruku i mislim da u Gradu ne trebamo raditi podjele na točkama gdje nije nužno. A takvih je vrlo malo.

Znate li koji su razlozi zbog kojih vijećnici NL Ivice Roka nisu glasovali za vaš izbor?

Pretpostavljam da su se rukovodili svojim geslom da nisu na prodaju. Međutim, ono što nisu razumjeli jest da čin konstituiranja Gradskog vijeća ne određuje većinu u modelu koji smo prezentirali, a još manje da je to prodaja svojih birača i ideala...

---

image
Tonci Plazibat/Cropix
---

 

Na konstituirajućoj sjednici nije postignut dogovor ni oko odbora. Trebali su bili imenovani članovi Odborâ za proračun i financije te za Statut i poslovnik, gdje je zapelo?

Formiranje odbora smo odgodili zato što sam želio vidjeti koji su afiniteti vijećnika, u kojem odboru žele raditi. Želja nam je uključiti što više vijećnika u rad odbora.

Hoće li Srđ je Grad biti uključeni u njihov rad? Kako će se bez odbora riješiti pitanje rebalansa?

Nije problem proširiti taj odbor i svi kolege koji žele sudjelovati mogu biti uključeni, a također i vijećnici koji nisu članovi odbora to mogu, osim što nemaju pravo glasa. Prema tome, kolegama Srđ je Grad pružena je ruka suradnje i pozivam ih da daju svoje predstavnike u odbore, što se tiče HDZ-a bit će prihvaćeni i izglasani. Nema nikakvoga razloga da ne surađujemo.

HDZ-ov partner u vijeću, Dustra, oformio je klub s Androm Vlahušićem. Kako vi u HDZ-u gledate na to? Jeste li sad i vi u koaliciji s Vlahušićem?

Mi nismo u klasičnoj koaliciji s Dustrom, nego u jednoj programskoj suradnji. Evidentno je da je Dustra potpisala i prijedlog za moju kandidaturu, ali njegova pozicija u Gradskom vijeću i dogovori s Androm Vlahušićem, ni na kakav način nemaju odnos s HDZ-om. Njegov potez ne bih komentirao iako mi je s pozicije rada u Gradskom vijeću jasan. Željeli su formirati klub jer tako imaju veće mehanizme djelovanja unutar Gradskog vijeće. Nisam shvatio da je to išta više od tehničkog povezivanja radi lakšeg rada.

---

image
Tonci Plazibat/Cropix
---

 

Što očekujete od oporbenih vijećnika ovoga saziva, obzirom na pokazano u kampanji i dosadašnjeg iskustva u radu Gradskog vijeća?

Očekujem da se ne postavljaju kao oporba, nego netko tko s nama želi donositi dobre odluke i raditi i u korist građana i Grada. To nije demagogija. Vidjet ćete, čim dođu njihovi prijedlozi ili amandmani na odluke, na koji će način biti raspravljeni u Gradskom vijeću. Pozivam ih na aktivnost, da promijene svoj oporbeni sklop i preuzmu zajedno sa nama odgovornost.. Građani su na izborima rekli što misle pojedinačno o svakoj od naših političkih opcija. HDZ je relativni pobjednik izbora i ne želimo da se nitko u Gradskom vijeću osjeća kao klasična oporba. Mijenjamo paradigmu rada Gradskoga vijeća.

Što će značiti ta otvorena programska suradnja, primjerice, kod donošenja novoga PPU-a odnosno GUP-a?

Jednostavno je i nevezano za ovaj model. Vidjeli ste da smo jednoglasno donijeli odluku o pokretanju izmjena i dopuna GUP-a. To su strateški dokumenti Grada Dubrovnika koji traže maksimalan konsenzus. Iluzorno je očekivati 100 posto, ali najmanje 90 posto vijećnika i svih opcija mora biti na jednoj strani. Nije GUP dokument HDZ-a, već GUP Grada Dubrovnika koji mora dobiti najveće moguće suglasje. Vjerujem da će kolegice i kolege biti iznimno aktivni u tim izmjenama i da će kao rezultat svi biti zadovoljni materijalima koje smo dobili na stol i sretni dignuti ruku za njih.

Ovo Gradsko vijeće?

Da, apsolutno, zato što je prošli saziv Vijeća pokrenuo izmjene, a one po mom dosadašnjem iskustvu traju oko dvije godine. Taj GUP nam daje priliku za razvojne iskorake i nadam se da će biti u tom smjeru. I mi unutar HDZ-a, naši vijećnici, klubovi, svi imamo svoja promišljanja i vjerujem da ćemo se kao vijećnici moći iskazati s prijedlozima na Gradskom vijeću. To smo prezentirali u Vijeću u prošlom mandatu, stilom koji smo radili. Nije ovo 's neba pa u rebra', zaista želimo da svi budu uključeni, pogotovo u kontekstu aktualne krize.

Kako ste kao potpredsjednik dubrovačkog HDZ-a zadovoljni kampanjom i uspjehom liste za Gradsko vijeće bez Frankovića kao nositelja?

U načelu se držim stava da javno ne komuniciram unutarstranačke stvari. Na najvažnijim stranačkim tijelima sam jasno iznio svoje mišljenje, no nisam nikad bio, niti ću biti, general poslije bitke. Brojevi su jasni i svi ih možemo iščitati. HDZ je relativni pobjednik izbora.

Dosta se spekulira o mogućnosti novih izbora za Gradsko vijeće koji bi odgovarao HDZ-u radi učvršćivanja položaja u Gradskom vijeću? Koliko je to izvjesno?

Ako predloženi model ne bude efikasan u donošenju odluka i da ako naši sugrađani ne budu zadovoljni radom Gradskog vijeća, uvijek postoji opcija novih izbora. HDZ ih neće izazivati, ne priželjkujemo ih, ali smo u svakom trenutku na njih spremni jer vjerujemo da su sugrađani prepoznali naš dosadašnji rad i na ovim izborima i prepoznat će ponovo. Nećemo ići u avanturu izbora samo da bi jačali svoj ego.

---

image
Tonci Plazibat/Cropix
---

Nedavno je gradonačelnika Frankovića stranka kritizirala zbog komentara o HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika u Zagrebu? Kakvo je vaše mišljenje o tom Frankovićevu istupu?

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Mato je rekao istinu, a istinu nije uvijek lijepo čuti. Međutim, treba naglasiti da mi ne komentiramo rezultate naših stranačkih kolega u drugim gradovima. Nažalost, dio gradonačelnikovih izjava izvučen je iz konteksta. Kada pogledate cijelu izvornu izjavu, tu su dva važna segmenta: jedna je podrška premijeru, a druga prijateljski savjet kolegi da nije tragedija izgubiti izbore i da može nešto naučiti na greškama i graditi se u sljedećem mandatu. Ne mislim da je Mato išta pogriješio osim što je komentirao izbore u ogranku koji nije u našoj 'jurisdikciji'. To je nekakvo nepisano stranačko pravilo, no nije Mato sigurno imao zlu namjeru.

Nakon angažmana u stožeru župana Dobroslavića, spominju Vas kuloari kao nasljednika Branka Bačića na mjestu predsjednika županijskog HDZ-a?

Ja sam bio zadužen za jedan segment županove kampanje. Gospar Bačić je zaista dobar predsjednik ŽO i nemam informaciju da on odlazi. Ja takvih ambicija trenutno nemam i ne mislim se kandidirati na to mjesto na unutarstranačkim izborima ako on ode. Smatram da Grad Dubrovnik u budućoj raspodjeli karata treba biti adekvatno zastupljen, a da osoba na čelo ŽO treba doći širokim konsenzusom. Ipak se radi o 21 gradskoj i općinskoj organizaciji i to treba biti osoba koja sve to može na neki način povezati.

---

Dvostruki predsjednik

Ne sjećam se da je dosad itko osim Vas ponovno biran za predsjednika Gradskog vijeća. Prošli mandat ostat će zapamćen po uvođenju online sjednica, pa i već glasovitoj ' gluhonijemoj sjednici' na kojoj su vijećnici mogli samo glasovati, a govorili ste samo Vi i gradonačelnik? Kakav je na kraju bio nalaz Ministarstva uprave koje je razmatralo zakonitost toga slučaja?


Čast mi je biti ponovo izabran za predsjednika Gradskoga vijeća. Ministarstvo uprave u svom nalazu dalo nam je za pravo. Ova pandemija nas je svih zatekla i tad nismo bili tehnički spremni za dvosmjernu komunikaciju na online sjednici Gradskog vijeća, a morali smo je održati. Nismo se krili od javnosti jer odradili smo 38 sjednica i oborili rekord u jednom mandatu. Nije nam bio cilj isključiti vijećnike sa sjednice. Dokaz tome je da je sustav ubrzo proradio i spreman je i danas 'za ne daj Bože'. Ministarstvo uprave je dalo tumačenje po kojem smo mogli organizirati i takvu sjednicu i online sjednicu, iako one nisu bile poslovnički planirane. Što se tiče moga mandata, u protekle četiri godine nije bilo ozbiljnijih prigovora od oporbe, a mislim da ni u javnosti nisam izazvao negativne komentare načinom vođenja sjednice. Mislim da je i to bio razlog da me HDZ ponovno predloži za novi mandat te da me većina kolega podrži.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => HDZ je relativni pobjednik izbora i ne želimo da se nitko u Gradskom vijeću osjeća kao klasična oporba. Mijenjamo paradigmu rada Gradskoga vijeća. Ako predloženi model ne bude efikasan u donošenju odluka, uvijek postoji opcija novih izbora, no HDZ ih neće izazivati, poručuje Potrebica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MIJENJAJU PARADIGMU| [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => HDZ je relativni pobjednik izbora i ne želimo da se nitko u Gradskom vijeću osjeća kao klasična oporba. Mijenjamo paradigmu rada Gradskoga vijeća. Ako predloženi model ne bude efikasan u donošenju odluka, uvijek postoji opcija novih izbora, no HDZ ih neće izazivati, poručuje Potrebica MIJENJAJU PARADIGMU| 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-16 14:34:49 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Maja Rilović Koprivec [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-25 12:11:23 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-06-25 12:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 88 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18210358.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18225666.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18225662.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18225684.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18210344.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18210354.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tonci Plazibat\/Cropix","Tonci Plazibat\/Cropix","Tonci Plazibat\/Cropix","Tonci Plazibat\/Cropix","Tonci Plazibat\/Cropix","Tonci Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Marko Potrebica ponovno predsjedava Gradskim vije\u0107em Dubrovnika","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_18210358_1920.jpg":"1920x1080","k_18210358_1280.jpg":"1280x1280","k_18210358_1024.jpg":"1024x1024","k_18210358_640.jpg":"640x640","k_18210358_480.jpg":"480x480","k_18210358_340.jpg":"340x340","k_18210358_220.jpg":"220x220","o_18210358_1280.jpg":"1280x720","o_18210358_1024.jpg":"1024x576","o_18210358_640.jpg":"640x360","o_18210358_480.jpg":"480x270","o_18210358_340.jpg":"340x191","o_18210358_220.jpg":"220x123","h_18210358_1280.jpg":"1280x854","h_18210358_1024.jpg":"1024x683","h_18210358_640.jpg":"640x427","h_18210358_480.jpg":"480x320","h_18210358_340.jpg":"340x227","h_18210358_220.jpg":"220x147","pp_18210358_1280.jpg":"1006x1280","pp_18210358_1024.jpg":"805x1024","pp_18210358_640.jpg":"503x640","pp_18210358_480.jpg":"377x480","pp_18210358_340.jpg":"267x340","pp_18210358_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18225666_1920.jpg":"1920x1080","k_18225666_1280.jpg":"1280x1280","k_18225666_1024.jpg":"1024x1024","k_18225666_640.jpg":"640x640","k_18225666_480.jpg":"480x480","k_18225666_340.jpg":"340x340","k_18225666_220.jpg":"220x220","o_18225666_1280.jpg":"1280x853","o_18225666_1024.jpg":"1024x682","o_18225666_640.jpg":"640x426","o_18225666_480.jpg":"480x320","o_18225666_340.jpg":"340x226","o_18225666_220.jpg":"220x146","h_18225666_1280.jpg":"1280x854","h_18225666_1024.jpg":"1024x683","h_18225666_640.jpg":"640x427","h_18225666_480.jpg":"480x320","h_18225666_340.jpg":"340x227","h_18225666_220.jpg":"220x147","pp_18225666_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225666_1024.jpg":"805x1024","pp_18225666_640.jpg":"503x640","pp_18225666_480.jpg":"377x480","pp_18225666_340.jpg":"267x340","pp_18225666_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18225662_1920.jpg":"1920x1080","k_18225662_1280.jpg":"1280x1280","k_18225662_1024.jpg":"1024x1024","k_18225662_640.jpg":"640x640","k_18225662_480.jpg":"480x480","k_18225662_340.jpg":"340x340","k_18225662_220.jpg":"220x220","o_18225662_1280.jpg":"1280x853","o_18225662_1024.jpg":"1024x682","o_18225662_640.jpg":"640x426","o_18225662_480.jpg":"480x320","o_18225662_340.jpg":"340x226","o_18225662_220.jpg":"220x146","h_18225662_1280.jpg":"1280x854","h_18225662_1024.jpg":"1024x683","h_18225662_640.jpg":"640x427","h_18225662_480.jpg":"480x320","h_18225662_340.jpg":"340x227","h_18225662_220.jpg":"220x147","pp_18225662_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225662_1024.jpg":"805x1024","pp_18225662_640.jpg":"503x640","pp_18225662_480.jpg":"377x480","pp_18225662_340.jpg":"267x340","pp_18225662_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18225684_1920.jpg":"1920x1080","k_18225684_1280.jpg":"1280x1280","k_18225684_1024.jpg":"1024x1024","k_18225684_640.jpg":"640x640","k_18225684_480.jpg":"480x480","k_18225684_340.jpg":"340x340","k_18225684_220.jpg":"220x220","o_18225684_1280.jpg":"1280x853","o_18225684_1024.jpg":"1024x682","o_18225684_640.jpg":"640x426","o_18225684_480.jpg":"480x320","o_18225684_340.jpg":"340x226","o_18225684_220.jpg":"220x146","h_18225684_1280.jpg":"1280x854","h_18225684_1024.jpg":"1024x683","h_18225684_640.jpg":"640x427","h_18225684_480.jpg":"480x320","h_18225684_340.jpg":"340x227","h_18225684_220.jpg":"220x147","pp_18225684_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225684_1024.jpg":"805x1024","pp_18225684_640.jpg":"503x640","pp_18225684_480.jpg":"377x480","pp_18225684_340.jpg":"267x340","pp_18225684_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18210344_1920.jpg":"1920x1080","k_18210344_1280.jpg":"1280x1280","k_18210344_1024.jpg":"1024x1024","k_18210344_640.jpg":"640x640","k_18210344_480.jpg":"480x480","k_18210344_340.jpg":"340x340","k_18210344_220.jpg":"220x220","o_18210344_1280.jpg":"1280x853","o_18210344_1024.jpg":"1024x682","o_18210344_640.jpg":"640x426","o_18210344_480.jpg":"480x320","o_18210344_340.jpg":"340x226","o_18210344_220.jpg":"220x146","h_18210344_1280.jpg":"1280x854","h_18210344_1024.jpg":"1024x683","h_18210344_640.jpg":"640x427","h_18210344_480.jpg":"480x320","h_18210344_340.jpg":"340x227","h_18210344_220.jpg":"220x147","pp_18210344_1280.jpg":"1006x1280","pp_18210344_1024.jpg":"805x1024","pp_18210344_640.jpg":"503x640","pp_18210344_480.jpg":"377x480","pp_18210344_340.jpg":"267x340","pp_18210344_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18210354_1920.jpg":"1920x1080","k_18210354_1280.jpg":"1280x1280","k_18210354_1024.jpg":"1024x1024","k_18210354_640.jpg":"640x640","k_18210354_480.jpg":"480x480","k_18210354_340.jpg":"340x340","k_18210354_220.jpg":"220x220","o_18210354_1280.jpg":"1280x853","o_18210354_1024.jpg":"1024x682","o_18210354_640.jpg":"640x426","o_18210354_480.jpg":"480x320","o_18210354_340.jpg":"340x226","o_18210354_220.jpg":"220x146","h_18210354_1280.jpg":"1280x854","h_18210354_1024.jpg":"1024x683","h_18210354_640.jpg":"640x427","h_18210354_480.jpg":"480x320","h_18210354_340.jpg":"340x227","h_18210354_220.jpg":"220x147","pp_18210354_1280.jpg":"1006x1280","pp_18210354_1024.jpg":"805x1024","pp_18210354_640.jpg":"503x640","pp_18210354_480.jpg":"377x480","pp_18210354_340.jpg":"267x340","pp_18210354_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15034211 Threads: 3 Questions: 3153316515 Slow queries: 7041632 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235022317 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [parent] => 320 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/marko-potrebica-umjesto-tvrdih-koalicija-idemo-na-model-od-tocke-do-tocke-pa-sto-bude-1108354 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/marko-potrebica-umjesto-tvrdih-koalicija-idemo-na-model-od-tocke-do-tocke-pa-sto-bude-1108354?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 499462 [name] => Gradsko vijeće Dubrovnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece-dubrovnika [link] => /tag/gradsko-vijece-dubrovnika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679294 [name] => Marko Potrebica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-potrebica [link] => /tag/marko-potrebica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => HDZ je relativni pobjednik izbora i ne želimo da se nitko u Gradskom vijeću osjeća kao klasična oporba. Mijenjamo paradigmu rada Gradskoga vijeća. Ako predloženi model ne bude efikasan u donošenju odluka, uvijek postoji opcija novih izbora, no HDZ ih neće izazivati, poručuje Potrebica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MIJENJAJU PARADIGMU| [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => MARKO POTREBICA, NOVI STARI PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA DUBROVNIKA Umjesto tvrdih koalicija, idemo na model ‘od točke do točke‘, pa što bude [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-09-21-06-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18210358.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonci Plazibat/Cropix [mainImageDesc] => Marko Potrebica ponovno predsjedava Gradskim vijećem Dubrovnika [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18210358.jpg [title] => Marko Potrebica ponovno predsjedava Gradskim vijećem Dubrovnika Tonci Plazibat/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18225666.jpg [title] => Tonci Plazibat/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18225662.jpg [title] => Tonci Plazibat/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18225684.jpg [title] => Tonci Plazibat/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18210344.jpg [title] => Tonci Plazibat/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18210354.jpg [title] => Tonci Plazibat/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ponovnim izborom Marka Potrebice za predsjednika, konstituiran je osmi saziv Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u kojem HDZ ima relativnu većinu. Predložen na prijedlog HDZ-a i Dustre, a izabran je većinom glasova. Za novog/starog predsjednika Gradskog vijeća je glasalo 13 vijećnika HDZ i Dustre, ali i Maro Kristić iz Mosta. Posebno je zaintrigirala potpora nezavisnog vijećnika Andra Vlahušića te dvoje od troje vijećnika DDS-a, Slavice Grkeš i Jasmina Derakovića.

Zanimljivo glasovanje i početak rada ovog saziva Gradskog vijeća?

Mi smo najavili da će model rada ovoga Gradskog vijeća biti različit od prethodnoga, jer nemamo koalicijskih sporazuma ni čvrstu većinu u Gradskom vijeću. Kao relativni pobjednik izbora s koalicijskim partnerima, HDZ je predložio mene za predsjednika Gradskog vijeća. Drugi kolegice i kolege to su mogli podržati ili dati svoj prijedlog. Kako toga nije bilo, glasovalo se isključivo o podršci meni kao kandidatu za predsjednika. Imali smo samo dvije opcije, jednu da konstituiramo Gradsko vijeće, a drugu da idemo u neizvjesnost novih sazivanja sjednica Gradskoga vijeća u dva kruga i nakon toga na nove izbore. Mi smo jasno komunicirali da novi izbori nisu potrebni, ali ako drugi tako ne misle, HDZ je spreman i za njih. S obzirom na krizu, ponudili smo ruku suradnje svima. Znakovito je da su upravo vijećnici s više iskustva u Gradskom vijeću, razumijevajući da konstituiranjem nismo dobili većinu u klasičnom smislu, to i podržali. Oni koji su tek ušli u Vijeće, vjerojatno zbog straha da ih se ne uveže u nekakvu koaliciju, nisu razumjeli naš otvoreni poziv i želju za suradnjom. Osobno sam bio iznenađen nekim pojedincima koji su mi dali povjerenje, ali nisam to iščitao kao povjerenje meni, već želju da se Vijeće konstituira.

---

image
Tonci Plazibat/Cropix
---

 

Rijetko se događa da se na konstituiranju Gradskog vijeća izazove rascjep u jednom klubu? Spekuliralo se da ste upravo Vi na mjestu predsjednika Gradskog vijeća kamen spoticanja suradnji HDZ-a i DDS-a. Ili je nakon izbora Terezine Orlić za predsjednicu Županijske skupštine ovakav ishod bio samo igrokaz za kamere?

Špekulacije i glasine nikada nisam komentirao pa neću ni sad, ali ja sam glasovanje zaista shvatio kao podršku DDS-a mom izboru i podršku formiranju Gradskog vijeća. Mislim da je i gospodin Vićan pristajući na sudjelovanje u radu odbor i ističući kandidata za potpredsjednika Vijeća jasno poslao poruku da on, odnosno DDS želi participirati u radu Gradskog vijeća. Sljedeća sjednica će pokazati funkcionalnost ili nefunkcionalnost novog modela koji kolokvijalno zovem 'od točke do točke' odnosno, sukladno programskim načelima i svjetonazoru političke stranke i nezavisni vijećnici će zauzimati stav. Može se dogoditi da neka točka ne prođe, ali isto tako vjerujem da ćemo postići visoko suglasje, a kao predsjednik ću se truditi da točke prolaze jednoglasno. U prošlom mandatu gdje smo imali tvrdu koaliciju, više je od 70 posto točaka izglasano jednoglasno. Vrlo malo smo toga lomili preko koljena, često smo prihvaćali amandmane ili povlačili točke na doradu. Taj model koji smo isprobali u prošlom mandatu, sada smo ogolili bez tvrdih koalicija, bez podjele mjesta jer zna se što je odgovornost gradonačelnika, a što Vijeća. Ja ću se kao predsjednik truditi da to tijelo u javnom prostoru zauzme mjesto koje mu pripada sukladno zakonu.

 

U pravilu se potpredsjednici biraju tako da prvog potpredsjednika predlaže većina, a drugog potpredsjednika oporba. Izborom Mara Kristića, odnosno Mosta koji ima samo jedan mandat ispred Srđevaca i SDP-a, pa i NL Ivice Roka, stvari su se poremetile. Postavlja se pitanje tko sve čini većinu u novom sazivu Gradskog vijeća?

- Zaista je demokratska užanca da se predsjednici i potpredsjednici biraju konsenzusom, a prije toga međustranačkim dogovorom potvrde. Mi smo održali koordinaciju stranaka i HDZ je predložio da ima predsjednika Vijeća, a potpredsjednika oni koji su ostvarili drugi najbolji rezultat, a to je Srđ je Grad za prvog, a DDS za drugog potpredsjednika. Željeli smo apsolutno poštivati rezultate izbora. Nažalost, kolege iz Srđ je Grad nisu prihvatili takav način razmišljanja. Smatrali su, a to su u javnom prostoru i komunicirali, da njima pripada mjesto potpredsjednika, ali nisu željeli podržati kandidata HDZ-a za predsjednika. Paradoksalno je da su očekivali HDZ-ove ruke za izbor potpredsjednika i tada im HDZ nije smetao, no nisu željeli u istom tonu podržati kandidata za predsjednika. Demokratska užanca kaže, ako podržite prijedlog većine za predsjednika, da će većina prihvatiti oporbenog potpredsjednika. Činjenica je međutim da na Odboru za izbor i imenovanja i na međustranačkom sastanku srđevci nisu istaknuli prijedlog za potpredsjednika, a HDZ je predložio kolegu Mara Kristića s obzirom na iskustvo koje on ima. Kolega Kristić to je odbio, rekavši:“ ako neko od kolega koji su ostvarili više mandata želi to mjesto, ja se neću natjecati. Ako ne žele, prihvatit ću jer sam u Vijeću uvijek djelovao oporbeno i smatram da imam potrebno iskustvo.“ Bili su tamo predstavnici svih stranaka i nitko nije predložio svog kandidata. Kao predsjednik Gradskog vijeća imao sam samo jednu legitimnu kandidaturu, onu Mara Krstića, a on je uostalom u glasovanju dobio veću podršku nego ja za predsjednika. Prema tome, srđevci su se sami isključili iz dogovora iz samo njima poznatih razloga. Ja im i danas pružam ruku i mislim da u Gradu ne trebamo raditi podjele na točkama gdje nije nužno. A takvih je vrlo malo.

Znate li koji su razlozi zbog kojih vijećnici NL Ivice Roka nisu glasovali za vaš izbor?

Pretpostavljam da su se rukovodili svojim geslom da nisu na prodaju. Međutim, ono što nisu razumjeli jest da čin konstituiranja Gradskog vijeća ne određuje većinu u modelu koji smo prezentirali, a još manje da je to prodaja svojih birača i ideala...

---

image
Tonci Plazibat/Cropix
---

 

Na konstituirajućoj sjednici nije postignut dogovor ni oko odbora. Trebali su bili imenovani članovi Odborâ za proračun i financije te za Statut i poslovnik, gdje je zapelo?

Formiranje odbora smo odgodili zato što sam želio vidjeti koji su afiniteti vijećnika, u kojem odboru žele raditi. Želja nam je uključiti što više vijećnika u rad odbora.

Hoće li Srđ je Grad biti uključeni u njihov rad? Kako će se bez odbora riješiti pitanje rebalansa?

Nije problem proširiti taj odbor i svi kolege koji žele sudjelovati mogu biti uključeni, a također i vijećnici koji nisu članovi odbora to mogu, osim što nemaju pravo glasa. Prema tome, kolegama Srđ je Grad pružena je ruka suradnje i pozivam ih da daju svoje predstavnike u odbore, što se tiče HDZ-a bit će prihvaćeni i izglasani. Nema nikakvoga razloga da ne surađujemo.

HDZ-ov partner u vijeću, Dustra, oformio je klub s Androm Vlahušićem. Kako vi u HDZ-u gledate na to? Jeste li sad i vi u koaliciji s Vlahušićem?

Mi nismo u klasičnoj koaliciji s Dustrom, nego u jednoj programskoj suradnji. Evidentno je da je Dustra potpisala i prijedlog za moju kandidaturu, ali njegova pozicija u Gradskom vijeću i dogovori s Androm Vlahušićem, ni na kakav način nemaju odnos s HDZ-om. Njegov potez ne bih komentirao iako mi je s pozicije rada u Gradskom vijeću jasan. Željeli su formirati klub jer tako imaju veće mehanizme djelovanja unutar Gradskog vijeće. Nisam shvatio da je to išta više od tehničkog povezivanja radi lakšeg rada.

---

image
Tonci Plazibat/Cropix
---

 

Što očekujete od oporbenih vijećnika ovoga saziva, obzirom na pokazano u kampanji i dosadašnjeg iskustva u radu Gradskog vijeća?

Očekujem da se ne postavljaju kao oporba, nego netko tko s nama želi donositi dobre odluke i raditi i u korist građana i Grada. To nije demagogija. Vidjet ćete, čim dođu njihovi prijedlozi ili amandmani na odluke, na koji će način biti raspravljeni u Gradskom vijeću. Pozivam ih na aktivnost, da promijene svoj oporbeni sklop i preuzmu zajedno sa nama odgovornost.. Građani su na izborima rekli što misle pojedinačno o svakoj od naših političkih opcija. HDZ je relativni pobjednik izbora i ne želimo da se nitko u Gradskom vijeću osjeća kao klasična oporba. Mijenjamo paradigmu rada Gradskoga vijeća.

Što će značiti ta otvorena programska suradnja, primjerice, kod donošenja novoga PPU-a odnosno GUP-a?

Jednostavno je i nevezano za ovaj model. Vidjeli ste da smo jednoglasno donijeli odluku o pokretanju izmjena i dopuna GUP-a. To su strateški dokumenti Grada Dubrovnika koji traže maksimalan konsenzus. Iluzorno je očekivati 100 posto, ali najmanje 90 posto vijećnika i svih opcija mora biti na jednoj strani. Nije GUP dokument HDZ-a, već GUP Grada Dubrovnika koji mora dobiti najveće moguće suglasje. Vjerujem da će kolegice i kolege biti iznimno aktivni u tim izmjenama i da će kao rezultat svi biti zadovoljni materijalima koje smo dobili na stol i sretni dignuti ruku za njih.

Ovo Gradsko vijeće?

Da, apsolutno, zato što je prošli saziv Vijeća pokrenuo izmjene, a one po mom dosadašnjem iskustvu traju oko dvije godine. Taj GUP nam daje priliku za razvojne iskorake i nadam se da će biti u tom smjeru. I mi unutar HDZ-a, naši vijećnici, klubovi, svi imamo svoja promišljanja i vjerujem da ćemo se kao vijećnici moći iskazati s prijedlozima na Gradskom vijeću. To smo prezentirali u Vijeću u prošlom mandatu, stilom koji smo radili. Nije ovo 's neba pa u rebra', zaista želimo da svi budu uključeni, pogotovo u kontekstu aktualne krize.

Kako ste kao potpredsjednik dubrovačkog HDZ-a zadovoljni kampanjom i uspjehom liste za Gradsko vijeće bez Frankovića kao nositelja?

U načelu se držim stava da javno ne komuniciram unutarstranačke stvari. Na najvažnijim stranačkim tijelima sam jasno iznio svoje mišljenje, no nisam nikad bio, niti ću biti, general poslije bitke. Brojevi su jasni i svi ih možemo iščitati. HDZ je relativni pobjednik izbora.

Dosta se spekulira o mogućnosti novih izbora za Gradsko vijeće koji bi odgovarao HDZ-u radi učvršćivanja položaja u Gradskom vijeću? Koliko je to izvjesno?

Ako predloženi model ne bude efikasan u donošenju odluka i da ako naši sugrađani ne budu zadovoljni radom Gradskog vijeća, uvijek postoji opcija novih izbora. HDZ ih neće izazivati, ne priželjkujemo ih, ali smo u svakom trenutku na njih spremni jer vjerujemo da su sugrađani prepoznali naš dosadašnji rad i na ovim izborima i prepoznat će ponovo. Nećemo ići u avanturu izbora samo da bi jačali svoj ego.

---

image
Tonci Plazibat/Cropix
---

Nedavno je gradonačelnika Frankovića stranka kritizirala zbog komentara o HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika u Zagrebu? Kakvo je vaše mišljenje o tom Frankovićevu istupu?

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Mato je rekao istinu, a istinu nije uvijek lijepo čuti. Međutim, treba naglasiti da mi ne komentiramo rezultate naših stranačkih kolega u drugim gradovima. Nažalost, dio gradonačelnikovih izjava izvučen je iz konteksta. Kada pogledate cijelu izvornu izjavu, tu su dva važna segmenta: jedna je podrška premijeru, a druga prijateljski savjet kolegi da nije tragedija izgubiti izbore i da može nešto naučiti na greškama i graditi se u sljedećem mandatu. Ne mislim da je Mato išta pogriješio osim što je komentirao izbore u ogranku koji nije u našoj 'jurisdikciji'. To je nekakvo nepisano stranačko pravilo, no nije Mato sigurno imao zlu namjeru.

Nakon angažmana u stožeru župana Dobroslavića, spominju Vas kuloari kao nasljednika Branka Bačića na mjestu predsjednika županijskog HDZ-a?

Ja sam bio zadužen za jedan segment županove kampanje. Gospar Bačić je zaista dobar predsjednik ŽO i nemam informaciju da on odlazi. Ja takvih ambicija trenutno nemam i ne mislim se kandidirati na to mjesto na unutarstranačkim izborima ako on ode. Smatram da Grad Dubrovnik u budućoj raspodjeli karata treba biti adekvatno zastupljen, a da osoba na čelo ŽO treba doći širokim konsenzusom. Ipak se radi o 21 gradskoj i općinskoj organizaciji i to treba biti osoba koja sve to može na neki način povezati.

---

Dvostruki predsjednik

Ne sjećam se da je dosad itko osim Vas ponovno biran za predsjednika Gradskog vijeća. Prošli mandat ostat će zapamćen po uvođenju online sjednica, pa i već glasovitoj ' gluhonijemoj sjednici' na kojoj su vijećnici mogli samo glasovati, a govorili ste samo Vi i gradonačelnik? Kakav je na kraju bio nalaz Ministarstva uprave koje je razmatralo zakonitost toga slučaja?


Čast mi je biti ponovo izabran za predsjednika Gradskoga vijeća. Ministarstvo uprave u svom nalazu dalo nam je za pravo. Ova pandemija nas je svih zatekla i tad nismo bili tehnički spremni za dvosmjernu komunikaciju na online sjednici Gradskog vijeća, a morali smo je održati. Nismo se krili od javnosti jer odradili smo 38 sjednica i oborili rekord u jednom mandatu. Nije nam bio cilj isključiti vijećnike sa sjednice. Dokaz tome je da je sustav ubrzo proradio i spreman je i danas 'za ne daj Bože'. Ministarstvo uprave je dalo tumačenje po kojem smo mogli organizirati i takvu sjednicu i online sjednicu, iako one nisu bile poslovnički planirane. Što se tiče moga mandata, u protekle četiri godine nije bilo ozbiljnijih prigovora od oporbe, a mislim da ni u javnosti nisam izazvao negativne komentare načinom vođenja sjednice. Mislim da je i to bio razlog da me HDZ ponovno predloži za novi mandat te da me većina kolega podrži.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonci Plazibat/Cropix Tonci Plazibat/Cropix Tonci Plazibat/Cropix Tonci Plazibat/Cropix Tonci Plazibat/Cropix Tonci Plazibat/Cropix
Tonci Plazibat/Cropix
Marko Potrebica ponovno predsjedava Gradskim vijećem Dubrovnika
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/marko-potrebica-umjesto-tvrdih-koalicija-idemo-na-model-od-tocke-do-tocke-pa-sto-bude-1108354 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b8816aeb66812b9102d46930f9abe02572aa25bd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=MARKO+POTREBICA%2C+NOVI+STARI+PREDSJEDNIK+GRADSKOG+VIJE%C4%86A+DUBROVNIKA+Umjesto+tvrdih+koalicija%2C+idemo+na+model+%E2%80%98od+to%C4%8Dke+do+to%C4%8Dke%E2%80%98%2C+pa+%C5%A1to+bude&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fmarko-potrebica-umjesto-tvrdih-koalicija-idemo-na-model-od-tocke-do-tocke-pa-sto-bude-1108354 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fmarko-potrebica-umjesto-tvrdih-koalicija-idemo-na-model-od-tocke-do-tocke-pa-sto-bude-1108354 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => HDZ je relativni pobjednik izbora i ne želimo da se nitko u Gradskom vijeću osjeća kao klasična oporba. Mijenjamo paradigmu rada Gradskoga vijeća. Ako predloženi model ne bude efikasan u donošenju odluka, uvijek postoji opcija novih izbora, no HDZ ih neće izazivati, poručuje Potrebica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MIJENJAJU PARADIGMU| [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
DubrovnikMIJENJAJU PARADIGMU|

MARKO POTREBICA, NOVI STARI PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA DUBROVNIKA Umjesto tvrdih koalicija, idemo na model ‘od točke do točke‘, pa što bude

Piše Maja Rilović Koprivec
25. lipnja 2021. - 14:09

Ponovnim izborom Marka Potrebice za predsjednika, konstituiran je osmi saziv Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u kojem HDZ ima relativnu većinu. Predložen na prijedlog HDZ-a i Dustre, a izabran je većinom glasova. Za novog/starog predsjednika Gradskog vijeća je glasalo 13 vijećnika HDZ i Dustre, ali i Maro Kristić iz Mosta. Posebno je zaintrigirala potpora nezavisnog vijećnika Andra Vlahušića te dvoje od troje vijećnika DDS-a, Slavice Grkeš i Jasmina Derakovića.

Zanimljivo glasovanje i početak rada ovog saziva Gradskog vijeća?

Mi smo najavili da će model rada ovoga Gradskog vijeća biti različit od prethodnoga, jer nemamo koalicijskih sporazuma ni čvrstu većinu u Gradskom vijeću. Kao relativni pobjednik izbora s koalicijskim partnerima, HDZ je predložio mene za predsjednika Gradskog vijeća. Drugi kolegice i kolege to su mogli podržati ili dati svoj prijedlog. Kako toga nije bilo, glasovalo se isključivo o podršci meni kao kandidatu za predsjednika. Imali smo samo dvije opcije, jednu da konstituiramo Gradsko vijeće, a drugu da idemo u neizvjesnost novih sazivanja sjednica Gradskoga vijeća u dva kruga i nakon toga na nove izbore. Mi smo jasno komunicirali da novi izbori nisu potrebni, ali ako drugi tako ne misle, HDZ je spreman i za njih. S obzirom na krizu, ponudili smo ruku suradnje svima. Znakovito je da su upravo vijećnici s više iskustva u Gradskom vijeću, razumijevajući da konstituiranjem nismo dobili većinu u klasičnom smislu, to i podržali. Oni koji su tek ušli u Vijeće, vjerojatno zbog straha da ih se ne uveže u nekakvu koaliciju, nisu razumjeli naš otvoreni poziv i želju za suradnjom. Osobno sam bio iznenađen nekim pojedincima koji su mi dali povjerenje, ali nisam to iščitao kao povjerenje meni, već želju da se Vijeće konstituira.

image
Tonci Plazibat/Cropix

 

Rijetko se događa da se na konstituiranju Gradskog vijeća izazove rascjep u jednom klubu? Spekuliralo se da ste upravo Vi na mjestu predsjednika Gradskog vijeća kamen spoticanja suradnji HDZ-a i DDS-a. Ili je nakon izbora Terezine Orlić za predsjednicu Županijske skupštine ovakav ishod bio samo igrokaz za kamere?

Špekulacije i glasine nikada nisam komentirao pa neću ni sad, ali ja sam glasovanje zaista shvatio kao podršku DDS-a mom izboru i podršku formiranju Gradskog vijeća. Mislim da je i gospodin Vićan pristajući na sudjelovanje u radu odbor i ističući kandidata za potpredsjednika Vijeća jasno poslao poruku da on, odnosno DDS želi participirati u radu Gradskog vijeća. Sljedeća sjednica će pokazati funkcionalnost ili nefunkcionalnost novog modela koji kolokvijalno zovem 'od točke do točke' odnosno, sukladno programskim načelima i svjetonazoru političke stranke i nezavisni vijećnici će zauzimati stav. Može se dogoditi da neka točka ne prođe, ali isto tako vjerujem da ćemo postići visoko suglasje, a kao predsjednik ću se truditi da točke prolaze jednoglasno. U prošlom mandatu gdje smo imali tvrdu koaliciju, više je od 70 posto točaka izglasano jednoglasno. Vrlo malo smo toga lomili preko koljena, često smo prihvaćali amandmane ili povlačili točke na doradu. Taj model koji smo isprobali u prošlom mandatu, sada smo ogolili bez tvrdih koalicija, bez podjele mjesta jer zna se što je odgovornost gradonačelnika, a što Vijeća. Ja ću se kao predsjednik truditi da to tijelo u javnom prostoru zauzme mjesto koje mu pripada sukladno zakonu.

 

U pravilu se potpredsjednici biraju tako da prvog potpredsjednika predlaže većina, a drugog potpredsjednika oporba. Izborom Mara Kristića, odnosno Mosta koji ima samo jedan mandat ispred Srđevaca i SDP-a, pa i NL Ivice Roka, stvari su se poremetile. Postavlja se pitanje tko sve čini većinu u novom sazivu Gradskog vijeća?

- Zaista je demokratska užanca da se predsjednici i potpredsjednici biraju konsenzusom, a prije toga međustranačkim dogovorom potvrde. Mi smo održali koordinaciju stranaka i HDZ je predložio da ima predsjednika Vijeća, a potpredsjednika oni koji su ostvarili drugi najbolji rezultat, a to je Srđ je Grad za prvog, a DDS za drugog potpredsjednika. Željeli smo apsolutno poštivati rezultate izbora. Nažalost, kolege iz Srđ je Grad nisu prihvatili takav način razmišljanja. Smatrali su, a to su u javnom prostoru i komunicirali, da njima pripada mjesto potpredsjednika, ali nisu željeli podržati kandidata HDZ-a za predsjednika. Paradoksalno je da su očekivali HDZ-ove ruke za izbor potpredsjednika i tada im HDZ nije smetao, no nisu željeli u istom tonu podržati kandidata za predsjednika. Demokratska užanca kaže, ako podržite prijedlog većine za predsjednika, da će većina prihvatiti oporbenog potpredsjednika. Činjenica je međutim da na Odboru za izbor i imenovanja i na međustranačkom sastanku srđevci nisu istaknuli prijedlog za potpredsjednika, a HDZ je predložio kolegu Mara Kristića s obzirom na iskustvo koje on ima. Kolega Kristić to je odbio, rekavši:“ ako neko od kolega koji su ostvarili više mandata želi to mjesto, ja se neću natjecati. Ako ne žele, prihvatit ću jer sam u Vijeću uvijek djelovao oporbeno i smatram da imam potrebno iskustvo.“ Bili su tamo predstavnici svih stranaka i nitko nije predložio svog kandidata. Kao predsjednik Gradskog vijeća imao sam samo jednu legitimnu kandidaturu, onu Mara Krstića, a on je uostalom u glasovanju dobio veću podršku nego ja za predsjednika. Prema tome, srđevci su se sami isključili iz dogovora iz samo njima poznatih razloga. Ja im i danas pružam ruku i mislim da u Gradu ne trebamo raditi podjele na točkama gdje nije nužno. A takvih je vrlo malo.

Znate li koji su razlozi zbog kojih vijećnici NL Ivice Roka nisu glasovali za vaš izbor?

Pretpostavljam da su se rukovodili svojim geslom da nisu na prodaju. Međutim, ono što nisu razumjeli jest da čin konstituiranja Gradskog vijeća ne određuje većinu u modelu koji smo prezentirali, a još manje da je to prodaja svojih birača i ideala...

image
Tonci Plazibat/Cropix

 

Na konstituirajućoj sjednici nije postignut dogovor ni oko odbora. Trebali su bili imenovani članovi Odborâ za proračun i financije te za Statut i poslovnik, gdje je zapelo?

Formiranje odbora smo odgodili zato što sam želio vidjeti koji su afiniteti vijećnika, u kojem odboru žele raditi. Želja nam je uključiti što više vijećnika u rad odbora.

Hoće li Srđ je Grad biti uključeni u njihov rad? Kako će se bez odbora riješiti pitanje rebalansa?

Nije problem proširiti taj odbor i svi kolege koji žele sudjelovati mogu biti uključeni, a također i vijećnici koji nisu članovi odbora to mogu, osim što nemaju pravo glasa. Prema tome, kolegama Srđ je Grad pružena je ruka suradnje i pozivam ih da daju svoje predstavnike u odbore, što se tiče HDZ-a bit će prihvaćeni i izglasani. Nema nikakvoga razloga da ne surađujemo.

HDZ-ov partner u vijeću, Dustra, oformio je klub s Androm Vlahušićem. Kako vi u HDZ-u gledate na to? Jeste li sad i vi u koaliciji s Vlahušićem?

Mi nismo u klasičnoj koaliciji s Dustrom, nego u jednoj programskoj suradnji. Evidentno je da je Dustra potpisala i prijedlog za moju kandidaturu, ali njegova pozicija u Gradskom vijeću i dogovori s Androm Vlahušićem, ni na kakav način nemaju odnos s HDZ-om. Njegov potez ne bih komentirao iako mi je s pozicije rada u Gradskom vijeću jasan. Željeli su formirati klub jer tako imaju veće mehanizme djelovanja unutar Gradskog vijeće. Nisam shvatio da je to išta više od tehničkog povezivanja radi lakšeg rada.

image
Tonci Plazibat/Cropix

 

Što očekujete od oporbenih vijećnika ovoga saziva, obzirom na pokazano u kampanji i dosadašnjeg iskustva u radu Gradskog vijeća?

Očekujem da se ne postavljaju kao oporba, nego netko tko s nama želi donositi dobre odluke i raditi i u korist građana i Grada. To nije demagogija. Vidjet ćete, čim dođu njihovi prijedlozi ili amandmani na odluke, na koji će način biti raspravljeni u Gradskom vijeću. Pozivam ih na aktivnost, da promijene svoj oporbeni sklop i preuzmu zajedno sa nama odgovornost.. Građani su na izborima rekli što misle pojedinačno o svakoj od naših političkih opcija. HDZ je relativni pobjednik izbora i ne želimo da se nitko u Gradskom vijeću osjeća kao klasična oporba. Mijenjamo paradigmu rada Gradskoga vijeća.

Što će značiti ta otvorena programska suradnja, primjerice, kod donošenja novoga PPU-a odnosno GUP-a?

Jednostavno je i nevezano za ovaj model. Vidjeli ste da smo jednoglasno donijeli odluku o pokretanju izmjena i dopuna GUP-a. To su strateški dokumenti Grada Dubrovnika koji traže maksimalan konsenzus. Iluzorno je očekivati 100 posto, ali najmanje 90 posto vijećnika i svih opcija mora biti na jednoj strani. Nije GUP dokument HDZ-a, već GUP Grada Dubrovnika koji mora dobiti najveće moguće suglasje. Vjerujem da će kolegice i kolege biti iznimno aktivni u tim izmjenama i da će kao rezultat svi biti zadovoljni materijalima koje smo dobili na stol i sretni dignuti ruku za njih.

Ovo Gradsko vijeće?

Da, apsolutno, zato što je prošli saziv Vijeća pokrenuo izmjene, a one po mom dosadašnjem iskustvu traju oko dvije godine. Taj GUP nam daje priliku za razvojne iskorake i nadam se da će biti u tom smjeru. I mi unutar HDZ-a, naši vijećnici, klubovi, svi imamo svoja promišljanja i vjerujem da ćemo se kao vijećnici moći iskazati s prijedlozima na Gradskom vijeću. To smo prezentirali u Vijeću u prošlom mandatu, stilom koji smo radili. Nije ovo 's neba pa u rebra', zaista želimo da svi budu uključeni, pogotovo u kontekstu aktualne krize.

Kako ste kao potpredsjednik dubrovačkog HDZ-a zadovoljni kampanjom i uspjehom liste za Gradsko vijeće bez Frankovića kao nositelja?

U načelu se držim stava da javno ne komuniciram unutarstranačke stvari. Na najvažnijim stranačkim tijelima sam jasno iznio svoje mišljenje, no nisam nikad bio, niti ću biti, general poslije bitke. Brojevi su jasni i svi ih možemo iščitati. HDZ je relativni pobjednik izbora.

Dosta se spekulira o mogućnosti novih izbora za Gradsko vijeće koji bi odgovarao HDZ-u radi učvršćivanja položaja u Gradskom vijeću? Koliko je to izvjesno?

Ako predloženi model ne bude efikasan u donošenju odluka i da ako naši sugrađani ne budu zadovoljni radom Gradskog vijeća, uvijek postoji opcija novih izbora. HDZ ih neće izazivati, ne priželjkujemo ih, ali smo u svakom trenutku na njih spremni jer vjerujemo da su sugrađani prepoznali naš dosadašnji rad i na ovim izborima i prepoznat će ponovo. Nećemo ići u avanturu izbora samo da bi jačali svoj ego.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Nedavno je gradonačelnika Frankovića stranka kritizirala zbog komentara o HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika u Zagrebu? Kakvo je vaše mišljenje o tom Frankovićevu istupu?

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Mato je rekao istinu, a istinu nije uvijek lijepo čuti. Međutim, treba naglasiti da mi ne komentiramo rezultate naših stranačkih kolega u drugim gradovima. Nažalost, dio gradonačelnikovih izjava izvučen je iz konteksta. Kada pogledate cijelu izvornu izjavu, tu su dva važna segmenta: jedna je podrška premijeru, a druga prijateljski savjet kolegi da nije tragedija izgubiti izbore i da može nešto naučiti na greškama i graditi se u sljedećem mandatu. Ne mislim da je Mato išta pogriješio osim što je komentirao izbore u ogranku koji nije u našoj 'jurisdikciji'. To je nekakvo nepisano stranačko pravilo, no nije Mato sigurno imao zlu namjeru.

Nakon angažmana u stožeru župana Dobroslavića, spominju Vas kuloari kao nasljednika Branka Bačića na mjestu predsjednika županijskog HDZ-a?

Ja sam bio zadužen za jedan segment županove kampanje. Gospar Bačić je zaista dobar predsjednik ŽO i nemam informaciju da on odlazi. Ja takvih ambicija trenutno nemam i ne mislim se kandidirati na to mjesto na unutarstranačkim izborima ako on ode. Smatram da Grad Dubrovnik u budućoj raspodjeli karata treba biti adekvatno zastupljen, a da osoba na čelo ŽO treba doći širokim konsenzusom. Ipak se radi o 21 gradskoj i općinskoj organizaciji i to treba biti osoba koja sve to može na neki način povezati.

Dvostruki predsjednik

Ne sjećam se da je dosad itko osim Vas ponovno biran za predsjednika Gradskog vijeća. Prošli mandat ostat će zapamćen po uvođenju online sjednica, pa i već glasovitoj ' gluhonijemoj sjednici' na kojoj su vijećnici mogli samo glasovati, a govorili ste samo Vi i gradonačelnik? Kakav je na kraju bio nalaz Ministarstva uprave koje je razmatralo zakonitost toga slučaja?


Čast mi je biti ponovo izabran za predsjednika Gradskoga vijeća. Ministarstvo uprave u svom nalazu dalo nam je za pravo. Ova pandemija nas je svih zatekla i tad nismo bili tehnički spremni za dvosmjernu komunikaciju na online sjednici Gradskog vijeća, a morali smo je održati. Nismo se krili od javnosti jer odradili smo 38 sjednica i oborili rekord u jednom mandatu. Nije nam bio cilj isključiti vijećnike sa sjednice. Dokaz tome je da je sustav ubrzo proradio i spreman je i danas 'za ne daj Bože'. Ministarstvo uprave je dalo tumačenje po kojem smo mogli organizirati i takvu sjednicu i online sjednicu, iako one nisu bile poslovnički planirane. Što se tiče moga mandata, u protekle četiri godine nije bilo ozbiljnijih prigovora od oporbe, a mislim da ni u javnosti nisam izazvao negativne komentare načinom vođenja sjednice. Mislim da je i to bio razlog da me HDZ ponovno predloži za novi mandat te da me većina kolega podrži.

13. svibanj 2024 11:21