StoryEditorOCM
DubrovnikMANJAK ZABAVE |

MA KOJI NOĆNI ŽIVOT, SVI SE RANO POVUKU U KRPE! Ovog ljeta samo Lapad i Gruž žive, a Grad najviše osjeća posljedice korone

Piše Ahmet Kalajdžić
6. kolovoza 2020. - 18:53
U doba između dva vala korone turistički se Dubrovnik jedva može pohvaliti i dnevnim, a kamoli noćnim životom. U ljetnim danima, kada epidemiolozi zabranjuju okupljanja većih grupa ljudi, osobito u zatvorenim prostorima poput noćnih klubova, grad je ostao bez ponude koja je u znatnoj mjeri utjecala na turistički prihod, a turistima pružala prigodu za dobar provod.

U radu na reportaži bio je pravi izazov pronaći šačicu objekata koji pružaju nekakav dojam zabave i opuštanja u gradu koji je do lanjske sezone živio 24 sata dnevno. Jer, "Culture Club Revelin" i noćni klub "La Bombonera" nemaju uobičajeni program, a dobri poznavatelji gradskih prilika ističu kako privid noćnog života odaju tek Banje, pa i one samo tijekom vikenda, kad nastupaju provjereni DJ-evi.

Nema ludog provoda

image
Glazbenicima Ivici Glunčiću i Ivanu Jakiću ne fale ludi provodi
Ahmet Kalajdžić


Đir počinjemo u Gružu koji se ove godine može pohvaliti programom u pivovari DBC" te obližnjem Love baru koji jedini, povremeno ima živu glazbu. Sugrađani kažu da burgerijade i gitarijade uz tihu glazbu nude štimung bez dovikivanja. S tarace objekta u krugu Tvornice ugljenografitnih proizvoda, pruža se nezaboravni pogled prema gruškoj vali, Elafitima i Lapadu.

Prostrano je i gosti neometano razgovaraju, a ni lagana glazba ne ometa susjede u TUP-ovu naselju. Potvrđuju to i glazbenici Ivan Jakić te Ivica Glunčić:

- Iskreno, ovog ljeta ne izlazim previše. Najčešće sam u Love baru i super mi je! Katkad odem u Uvalu, ali smo obojica u "mirnijoj životnoj fazi". Imam obitelj i najljepše mi je s njima, priča Jakić dok lagano pijucka pivo, a Glunčić dodaje:

- Ovog ljeta samo Lapad i Gruž žive, a Grad najviše osjeća posljedice korone. Osobno nisam odavno bio u noćnom provodu, ali vjerujte da mi ovako potpuno odgovara!

image
Nermina Matić i Lidija Vuleša hvale ponudu Lapada
Ahmet Kalajdžić


Otvoreni prostor lapadskog "Whats Upa" ovog se ljeta isprofilirao u nezaobilazno okupljalište mlađe generacije. Zatečeni pitanjem, mnogima izraz lica odražava čuđenje i kao da se pitaju "je li ovaj normalan, za kakav noćni život pita"?

Nermina Matić tvrdi kako ovo ljeto ipak nije sušno:

- Otpala je Vesna Pisarović, ali je Silente održao koncert, dolaze Goran Bare i Massimo, a Cele i La Bodega se trude vikendom održati privid šušura kakav pamtimo. No, obzirom na uvjete, moramo biti zadovoljni, kaže Nermina, a njezina prijateljica Lidija Vuleša otvoreno priznaje:

- Nisam tip za noćne klubove i ne fale mi. Ali, izlasci su ljepši kad nema horde pijane i glasne mladeži. Grad je napokon prodisao, a ugostitelji su u ovoj tvornici para prethodnih pet godina dovoljno zaradili da mogu preživjeti godinu, dvije krize. Nema straha za njih!

image
Ivan Zlošilo primjećuje kako ove sezone mladih turista gotovo i nema
Ahmet Kalajdžić


Na Prijekomu, mladi konobar Ivan Zlošilo kaže da Grad ima večernji, ali ne i noćni život:

- Od 23 sata je sve prazno! Noćni provod traže uglavnom domaći, a ovoljetni gosti bi izlete. Mladih za noćni provod skoro i nema. Mislim da uz 15 posto lanjskog prometa i samo 2500 gostiju ne može biti noćnog života, govori Ivan.

Kulturnije od Zrća

Povratnik iz Belgije Marko Klečak dodaje:- Samo Cele nešto pokušava organizirati, ali je to neka šminka jer noćni život ne bi smio biti ispred Sv.Vlaha. Da odlučujem, turizam i noćni život bih poticao ukidanjem raznih obveza i Grad bi postao tax-free zona. Ovako se Dubrovnik sveo na masovni dnevni turizam i penzionersko večernje odmaralište!

Možda najljepšu kombinaciju gostiju ispred Cele činile su djevojke Ivana, Antonija i Marija. Kozmetičarka Ivana Miloslavić kaže kako ove sezone ne izlazi jer izbora nema ili je loš.

image
Marko Klečak bi od Grada stvorio tax free- zonu
Ahmet Kalajdžić


Cele i La Bodega za grad su premalo, priznaje, a njezina gošća, kozmetičarka Antonija Matić iz Slavonskog Broda već sedmu godinu dolazi i Grad dobro poznaje:

- Ovo je daleko najlošija sezona! Mogla sam birati, ali sam ponovno ovdje došla. Provod je ovih dana bio samo na Banjama, sve ostalo je prazno, ali mi ovako čak paše jer nema gužve te mogu otići i na mjesta na koja ne mogu u normalnim sezonama!

Iz Slavonskog Broda je došla i nastavnica hrvatskog jezika Marija Kševi, ali ona očekuje da će barem imati prigodu bolje istražiti znamenitosti Dubrovnika:

image
Ivana Miloslavić s prijateljicama Antonijom Martić i Marijom Kševi iz Slavonije
Ahmet Kalajdžić


- Noćni život mi nije prioritet, ali bih voljela provesti se. No, ove godine od toga ništa! Djevojke, ali i ostali gosti spontano se njišu uz taktove glazbe koju pušta novi DJ u Cele. To je DJ Chiwe, inače Riječanin koji kaže da je osnovna razlika između Rijeke i Grada to što je Rijeka studentski grad:

- Dosad sam radio u Istri i otocima Kvarnera i tek očekujem taj noćni život i sve što Dubrovnik nudi. Trudim se izvući najbolje što se može iz 2020. a generalno, dopada mi se jer je kulturnije i nema divljanja kao na primjer na Zrću!

image
DJ Chiweu iz Rijeke se sviđa što u Gradu nije ludiranje kao na Zrću
Ahmet Kalajdžić


Cilj je preživjeti, a ne noćni život!
- S obzirom na situaciju u cijelom svijetu uvjetovanu koronom, noćni život nije ni blizu kao prije. Unutar zidina se sve svodi na Celu i La Bodegu, a nakon 1 sat je teško naći bilo kakvu zabavu za mladež. Nažalost, dok se ne obuzda opasnost od COVID-a to se ne može promijeniti i malo bi tko riskirao da potpuno upropasti i ovo što imamo. Stoga je cilj sezonu 2020. samo preživjeti, a noćni život i blagodati tek slijede - ističe dr. sc. Mario Šačić kojeg smo zatekli ispred La Bodege.


image
Mario Šačić kaže da je cilj preživjeti sezonu 2020.
Ahmet Kalajdžić
26. travanj 2024 11:07