stdClass Object ( [id] => 1035530 [title] => FOTO: Lani su autobusi stizali u Dubrovnik puni k‘o šipak, a ove godine ih bije propuh! [alias] => lani-su-autobusi-stizali-u-dubrovnik-puni-k-o-sipak-a-ove-godine-ih-bije-propuh [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Opustjeli Autobusni kolodvor prava je slika stvarnosti turističke sezone 2020. godine u sjeni korona- krize. Vidljivo je to u svakom trenutku, pa i između 7,30 i 10,15 sati kada su na kolodvoru uvijek bile velike gužve zbog činjenice da je u tom kratkom razdoblju dolazilo pet, a odlazilo sedam autobusa. No, tako je bilo prošlog ljeta.

Ovog ljeta, posebno u prvoj polovici srpnja kada je značajno oživio promet putnika u odnosu na razdoblje zatvorenosti kolodvora od sredine ožujka do sredine lipnja, broj linija je prepolovljen a zabilježeno je čak 12 puta manje putnika. Točnije, tek 8,2 posto putnika u odnosu na prošli srpanj! Zahvaljujući pristojnom prometu u siječnju i veljači, situacija je tek nešto bolja u prvih šest mjeseci: lani je prodano 61.638 karata a ove godine samo 11.570 ili tek 18,8 posto!

Kako je voziti u sjeni opasnost COVID- a možda najbolje ocrtavaju vozači Zoran Primorac i Damir Bacelj riječkog Autotransa:

---
image
Vozači Damir Bacelj i Zoran Primorac riječkog Autotransa
Ahmet Kalajdžić
---

- Parafrazirat ću Dubrovčane koji kažu da nema ni kučka u odnosu na lani! Dodajemo samo da se u autobusu strogo pridržavamo svih propisanih mjera, a sredstva za dezinfekciju su svima dostupna a vozilo redovito i temeljito dezinficiramo prije i poslije vožnje. Lani smo imali četiri autobusa dnevno i svaki s 90 posto popunjenih sjedala, a ove godine samo jedan s malim brojem putnika. Pad je ogroman- kažu simpatični Riječani.
 
Bez "preskakanja" putnika

Kolodvor koji je otvoren svibnja 2005. ne pamti ovako loš promet. Zapadni dio je bio uvijek pun mladeži koja je, često u vrećama za spavanje, čekala autobus za odlazak kući. Ovaj put zatičemo samo Splićanku Sani Šihić:- Od jučer u 14 sati muž i ja smo do zore jedrili da bi jedrilicu ostavili na vezu ACI marine u Komolcu. Sad se vraćamo doma, ali vaš grad nismo ovaj put stigli ni vidjeti. Vidim da je autobus poluprazan, ali nas je ugodno iznenadilo mnogo plovila koje smo sreli ploveći iz Splita.

---
image
Splićanka Sani Šihić nakon jedrenja i neprospavane noći vraća se kuči s mužem
Ahmet Kalajdžić
---

Razgovor prekidamo zbog dolaska autobusa iz Zagreba. Šušur "miješanja" odlazećih i dolazećih putnika samo na trenutak podsjeća na lanjske gužve. Putnica iz Zagreba je i Mariza Jukić.

---
image
Buduća brucošila Likovne akademije Mariza Jukić
Božo Radić/HANZA media
---


Nosi veliku mapu i potvrđuje naše sumnje:- Da, vraćam se s prijamnog ispita na Akademiji likovnih umjetnosti. Nosila sam 50 radova i svoj pribor. Nije to lako tegliti do metropole. Bilo je stresno, umorna sam i pospana, ali sretna: primljena sam- priča buduća brucošica odjela Novi mediji. Susrećemo i staru poznanicu, umirovljenicu Nevenku Matić koja je 45 godina radila na šalteru kolodvora.

---
image
Umirovljena šalterska radnica Kolodvora Nevenka Matić
Božo Radić/HANZA media
---


Još se živo sjeća da se još lani preko putnika moralo doslovce preskakati. I oni koji su se ljutili sad žale za tim danima. Pa i ja gledam i ne vjerujem. Tužno! I kad je bio rat bilo je putnika i tješili smo se: rat je samo ovdje. No, korona je sada svugdje- kaže Nevenka, a vozač "Samoborčeka" Željko Horvat dodaje:- Vozač sam 35 godina i za razliku od rata sad samo što granate ne padaju, a neprijatelja jednako ne vidimo! Da je dobro- nije i ne znamo kad će ponovno biti dobro. S autobusom smo dovezli 20 putnika i ni jednog stranca, a ranije ih nije nikad bilo manje od deset! Uz popunjenost sjedišta do 50 posto cijene su nam ostale iste. Tko zna kako ćemo preživjeti!?


---
image
Vozač "Samoborčeka" Željko Horvat
Božo Radić/HANZA media
---


 
How to get to Montenegro

I na šalteru Informacija doznajemo da je najviše stranaca upravo danas! Neslužbeno, kažu nam da je lani bilo dnevno pet autobusa za Sarajevo i šest za Mostar, a ovog ljeta samo jedan za Sarajevo i dva za Mostar- ali tjedno! Posljednjih desetak dana se osjeća dolazak više turista! Ćakulu prekida stranac koji, kao da je pao s Marsa, pita "How to get to Montenegro" (kako do Crne Gore)?! Teško je opisati njegovu nevjericu kad je čuo da je to u korona-uvjetima nemoguće.

---
image
George i Maria Galanopoulou stigli su iz Grčke
Božo Radić/HANZA media
---

Dok on odlazi samo njemu znanom ciulju, susrećemo Mariu i Goergiusa Galanopouloua, Grke koji su preko Ljubljane i Zagreba autobusom došli u naš grad te poslije tri opuštena dana odmora i obilaska muzeja bez gužvi, posebno War museuma gdje su upoznali kako je u gradu bilo tijekom rata, te se puni impresija vraćaju u Zagreb.
U Zagreb će i sestre, gimnazijalka Anamarija te budući hotelijer Viktorija Sučić.

---
image
Sestre Anamarija i Viktorija Sučić s tetom Milkom
Božo Radić/HANZA media
---

Blizanke (16) su provele tjedan odmora kod tete Milke na Zvekovici. Pričljivija Anamarija kaže da su se kupali u Kuparima, Cavtatu i na Prevlaci te da im u društvu rođaka nije falilo noćnog provoda, dok samozatajna Viktorija dodaje da je "bilo baš lijepo šetati bez gužvi".

-Ponovno sam, već peti put odmor provela na otoku Mljetu. Volim šetati i planinariti i ponovno sam obišla skrovite uvale. Planinareći sam "nabasala" na Ivicu Kostelića s obitelji. Nešto turista iz Italije, Slovačke i Njemačke ima i nisu mi nedostajali, ali bi bilo bolje da ih je više zbog otočana koji od njih žive. Apartmani i sobe se postupno pune, ali su cijene i dalje visoke: uporno ne smanjuju cijene ali mislim da će ih po 190 eura dnevno teško popuniti. No, možda uspiju- opušteno priča ekonomistica Gordana Jurinić koja na klupi čeka polazak autobusa za Jastrebarsko.

---
image
Gordana Jurinić iz jastrebarskog planinarila je po Mljetu
Božo Radić/HANZA media
---
 
Skandinavci oduševljeni

Istim će autobusom i medicinska sesstra Anđela Tošić u Metković. Uz rad u bolnici, studira sestrinstvo i prije ulaska u autobus uspijeva reći tek da zbog opsega posla u koronakrizi kući stigne otiući tek jednom u dva mjeseca!

---
image
Norvežanin Hans i Šveđanka Viveka bezbrižno putuju Jadranom
Božo Radić/HANZA media
---


Socijalni radnici, Šveđanka Viveka Ornejaro i Norvežanin Hans Nordbrond u Dubrovnik su stigli preko Splita, Brača i Makarske a slijedeće odredište im je Hvar. Kažu da imaju dva tjedna aktivnog odmora u Hrvatskoj koja je opreznija od Švedske i oduševljeni su pridržavanjem propisa. Došli su unatoč čestim promjenama propisa i preporukama Vlada svojih zemalja i nisu se pokajali, a nije ni Francuz Laurent Marey koji je proveo dvet dana obilazeći na Lokrum, Grad i muzeje, bio je na Srđu i već putuje ka Zadru.

Kolumbijac Federico Rojas je stigao avionom iz Milana i na kolodvoru čeka shtutle do Čilipa. Grad i okolicu je dobro upoznao sa svojom djevojkom koja ostaje još jedan dan. Najviše žali što će po doalsku kući morati u izolaciju14 dana.

---
image
Kolumbijac Federico Rojas po povratku kući mora u karantenu 14 dana
Božo Radić/HANZA media
---
 
Rijetki uzmu i sendvič

S mnogo posla se ne mogu pohvaliti taksisti ni vlasnik kolodvorskog kafića Bus Irnes Ožegović koji tvrdi da ima tek trećinu lanjskog posla, a gosti dok čekaju autobus naručuju samo jednu kavu:

---
image
Irnes Ožegović se ne može pohvaliti veliki prometom svog kolodvorskog caffe bara Bus
Božo Radić/HANZA media
---

- Rijetki uzmu i sendvič! Atmosfera je nekako napeta i gosti su bez osmjeha na licu, možda i zbog manje platežne moći?

Preživjet ću, no koliko imam posla govori i podatak da čekam djelatnike Porezne uprave da potvrde da zbog isteka roka moram otpisati, odnosno baciti dvije gajbe piva i jednu sokova- kaže Ožegović, dok taksist Ejub Čustović tvrdi da dnevno, za deset sati posla nemaju više od jedne vožnje:

---
image
Taksist Ejub Čustović kaže da dnevno ima samo jednu vožnju
Božo Radić/HANZA media
---

- Lani je bilo bolje jer je bilo kruzera, a sada jedva zaradimo za popiti kavu! Teško će se preživjeti ali ako sam cijeli život ulagao u školovanje djece, mogu nam pomoći da preživimo dolazeću zimu- kalkulira naš sugovornik.
  [video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AUTOBUSNI KOLODVOR/ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => AUTOBUSNI KOLODVOR/ 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-23 13:19:46 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-07-31 05:21:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-07-31 05:21:56 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588128.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588104.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588105.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588106.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588107.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588108.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588109.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588110.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588111.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588112.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588113.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588114.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588115.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588116.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588117.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588118.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588119.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588120.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588121.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588122.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588123.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588124.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588125.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588126.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/588127.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media","Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Stigao je autobus iz Zagreba i stvorio malo negda\u0161njeg \u0161u\u0161ura","Francuz laurent marey pbio\u0161ao je cijeli Grad i Lokrum te tvr\u0111avu Imperial","\u0160vicarka Maryam oboga\u0107ena je spoznajama o na\u0161oj povijesti","Kolumbijac Federico Rojas po povratku ku\u0107i mora u karantenu 14 dana","Norve\u017eanin Hans i \u0160ve\u0111anka Viveka bezbri\u017eno putuju Jadranom","taksisti su tu, ali putnika nema","Taksist Ejub \u010custovi\u0107 ka\u017ee da dnevno ima samo jednu vo\u017enju","Voza\u010di Damir Bacelj i Zoran Primorac rije\u010dkog Autotransa","Slika kolodvora u fokusu sezone 2020. godine","Spli\u0107anka Sani \u0160ihi\u0107 nakon jedrenja i neprospavane no\u0107i vra\u0107a se ku\u010di s mu\u017eem","Irnes O\u017eegovi\u0107 se ne mo\u017ee pohvaliti veliki prometom svog kolodvorskog caffe bara Bus","Ovo je prizor najve\u0107e gu\u017eve u 7,50 sati","Trenutak pred ukrcaj u polupratzni autobus u \u017ei\u017ei sezone","George i Maria Galanopoulou stigli su iz Gr\u010dke","George i Maria Galanopoulou stigli su iz Gr\u010dke","Trenutak predaje prtljage pred ukrcaj u autobus","Sestre Anamarija i Viktorija Su\u010di\u0107 s tetom Milkom","Gordana Jurini\u0107 iz jastrebarskog planinarila je po Mljetu","Slika praznog kolodvora, 15 minuta po odlasku autobusa","Ve\u0107 u 6,16 sati kolodvor je ponovno prazan","Voza\u010d \u201dSamobor\u010deka\u201d \u017deljko Horvat","Umirovljena \u0161alterska radnica Kolodvora Nevenka Mati\u0107","Taksistiu nemaju posla i stoga \u0161to putnike uglavnom do\u010dekuju roditelji i prijatelji","Budu\u0107a bruco\u0161ila Likovne akademije Mariza Juki\u0107","Ovo se promijenilo nije: voza\u010di predaju po\u0161iljke"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_588128_1280.jpg":"1280x1280","k_588128_1024.jpg":"1024x1024","k_588128_640.jpg":"640x640","k_588128_480.jpg":"480x480","k_588128_340.jpg":"340x340","k_588128_220.jpg":"220x220","o_588128_1280.jpg":"1280x853","o_588128_1024.jpg":"1024x682","o_588128_640.jpg":"640x426","o_588128_480.jpg":"480x320","o_588128_340.jpg":"340x226","o_588128_220.jpg":"220x146","h_588128_1280.jpg":"1280x854","h_588128_1024.jpg":"1024x683","h_588128_640.jpg":"640x427","h_588128_480.jpg":"480x320","h_588128_340.jpg":"340x227","h_588128_220.jpg":"220x147","pp_588128_1280.jpg":"1006x1280","pp_588128_1024.jpg":"805x1024","pp_588128_640.jpg":"503x640","pp_588128_480.jpg":"377x480","pp_588128_340.jpg":"267x340","pp_588128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_588104_1280.jpg":"1280x1280","k_588104_1024.jpg":"1024x1024","k_588104_640.jpg":"640x640","k_588104_480.jpg":"480x480","k_588104_340.jpg":"340x340","k_588104_220.jpg":"220x220","o_588104_1280.jpg":"1280x1920","o_588104_1024.jpg":"1024x1536","o_588104_640.jpg":"640x960","o_588104_480.jpg":"480x720","o_588104_340.jpg":"340x510","o_588104_220.jpg":"220x330","h_588104_1280.jpg":"1280x854","h_588104_1024.jpg":"1024x683","h_588104_640.jpg":"640x427","h_588104_480.jpg":"480x320","h_588104_340.jpg":"340x227","h_588104_220.jpg":"220x147","pp_588104_1280.jpg":"1006x1280","pp_588104_1024.jpg":"805x1024","pp_588104_640.jpg":"503x640","pp_588104_480.jpg":"377x480","pp_588104_340.jpg":"267x340","pp_588104_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588105_1280.jpg":"1280x1280","k_588105_1024.jpg":"1024x1024","k_588105_640.jpg":"640x640","k_588105_480.jpg":"480x480","k_588105_340.jpg":"340x340","k_588105_220.jpg":"220x220","o_588105_1280.jpg":"1280x853","o_588105_1024.jpg":"1024x682","o_588105_640.jpg":"640x426","o_588105_480.jpg":"480x320","o_588105_340.jpg":"340x226","o_588105_220.jpg":"220x146","h_588105_1280.jpg":"1280x854","h_588105_1024.jpg":"1024x683","h_588105_640.jpg":"640x427","h_588105_480.jpg":"480x320","h_588105_340.jpg":"340x227","h_588105_220.jpg":"220x147","pp_588105_1280.jpg":"1006x1280","pp_588105_1024.jpg":"805x1024","pp_588105_640.jpg":"503x640","pp_588105_480.jpg":"377x480","pp_588105_340.jpg":"267x340","pp_588105_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588106_1280.jpg":"1280x1280","k_588106_1024.jpg":"1024x1024","k_588106_640.jpg":"640x640","k_588106_480.jpg":"480x480","k_588106_340.jpg":"340x340","k_588106_220.jpg":"220x220","o_588106_1280.jpg":"1280x853","o_588106_1024.jpg":"1024x682","o_588106_640.jpg":"640x426","o_588106_480.jpg":"480x320","o_588106_340.jpg":"340x226","o_588106_220.jpg":"220x146","h_588106_1280.jpg":"1280x854","h_588106_1024.jpg":"1024x683","h_588106_640.jpg":"640x427","h_588106_480.jpg":"480x320","h_588106_340.jpg":"340x227","h_588106_220.jpg":"220x147","pp_588106_1280.jpg":"1006x1280","pp_588106_1024.jpg":"805x1024","pp_588106_640.jpg":"503x640","pp_588106_480.jpg":"377x480","pp_588106_340.jpg":"267x340","pp_588106_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588107_1280.jpg":"1280x1280","k_588107_1024.jpg":"1024x1024","k_588107_640.jpg":"640x640","k_588107_480.jpg":"480x480","k_588107_340.jpg":"340x340","k_588107_220.jpg":"220x220","o_588107_1280.jpg":"1280x853","o_588107_1024.jpg":"1024x682","o_588107_640.jpg":"640x426","o_588107_480.jpg":"480x320","o_588107_340.jpg":"340x226","o_588107_220.jpg":"220x146","h_588107_1280.jpg":"1280x854","h_588107_1024.jpg":"1024x683","h_588107_640.jpg":"640x427","h_588107_480.jpg":"480x320","h_588107_340.jpg":"340x227","h_588107_220.jpg":"220x147","pp_588107_1280.jpg":"1006x1280","pp_588107_1024.jpg":"805x1024","pp_588107_640.jpg":"503x640","pp_588107_480.jpg":"377x480","pp_588107_340.jpg":"267x340","pp_588107_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588108_1280.jpg":"1280x1280","k_588108_1024.jpg":"1024x1024","k_588108_640.jpg":"640x640","k_588108_480.jpg":"480x480","k_588108_340.jpg":"340x340","k_588108_220.jpg":"220x220","o_588108_1280.jpg":"1280x853","o_588108_1024.jpg":"1024x682","o_588108_640.jpg":"640x426","o_588108_480.jpg":"480x320","o_588108_340.jpg":"340x226","o_588108_220.jpg":"220x146","h_588108_1280.jpg":"1280x854","h_588108_1024.jpg":"1024x683","h_588108_640.jpg":"640x427","h_588108_480.jpg":"480x320","h_588108_340.jpg":"340x227","h_588108_220.jpg":"220x147","pp_588108_1280.jpg":"1006x1280","pp_588108_1024.jpg":"805x1024","pp_588108_640.jpg":"503x640","pp_588108_480.jpg":"377x480","pp_588108_340.jpg":"267x340","pp_588108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588109_1280.jpg":"1280x1280","k_588109_1024.jpg":"1024x1024","k_588109_640.jpg":"640x640","k_588109_480.jpg":"480x480","k_588109_340.jpg":"340x340","k_588109_220.jpg":"220x220","o_588109_1280.jpg":"1280x853","o_588109_1024.jpg":"1024x682","o_588109_640.jpg":"640x426","o_588109_480.jpg":"480x320","o_588109_340.jpg":"340x226","o_588109_220.jpg":"220x146","h_588109_1280.jpg":"1280x854","h_588109_1024.jpg":"1024x683","h_588109_640.jpg":"640x427","h_588109_480.jpg":"480x320","h_588109_340.jpg":"340x227","h_588109_220.jpg":"220x147","pp_588109_1280.jpg":"1006x1280","pp_588109_1024.jpg":"805x1024","pp_588109_640.jpg":"503x640","pp_588109_480.jpg":"377x480","pp_588109_340.jpg":"267x340","pp_588109_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588110_1280.jpg":"1280x1280","k_588110_1024.jpg":"1024x1024","k_588110_640.jpg":"640x640","k_588110_480.jpg":"480x480","k_588110_340.jpg":"340x340","k_588110_220.jpg":"220x220","o_588110_1280.jpg":"1280x853","o_588110_1024.jpg":"1024x682","o_588110_640.jpg":"640x426","o_588110_480.jpg":"480x320","o_588110_340.jpg":"340x226","o_588110_220.jpg":"220x146","h_588110_1280.jpg":"1280x854","h_588110_1024.jpg":"1024x683","h_588110_640.jpg":"640x427","h_588110_480.jpg":"480x320","h_588110_340.jpg":"340x227","h_588110_220.jpg":"220x147","pp_588110_1280.jpg":"1006x1280","pp_588110_1024.jpg":"805x1024","pp_588110_640.jpg":"503x640","pp_588110_480.jpg":"377x480","pp_588110_340.jpg":"267x340","pp_588110_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588111_1280.jpg":"1280x1280","k_588111_1024.jpg":"1024x1024","k_588111_640.jpg":"640x640","k_588111_480.jpg":"480x480","k_588111_340.jpg":"340x340","k_588111_220.jpg":"220x220","o_588111_1280.jpg":"1280x853","o_588111_1024.jpg":"1024x682","o_588111_640.jpg":"640x426","o_588111_480.jpg":"480x320","o_588111_340.jpg":"340x226","o_588111_220.jpg":"220x146","h_588111_1280.jpg":"1280x854","h_588111_1024.jpg":"1024x683","h_588111_640.jpg":"640x427","h_588111_480.jpg":"480x320","h_588111_340.jpg":"340x227","h_588111_220.jpg":"220x147","pp_588111_1280.jpg":"1006x1280","pp_588111_1024.jpg":"805x1024","pp_588111_640.jpg":"503x640","pp_588111_480.jpg":"377x480","pp_588111_340.jpg":"267x340","pp_588111_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_588112_1280.jpg":"1280x1280","k_588112_1024.jpg":"1024x1024","k_588112_640.jpg":"640x640","k_588112_480.jpg":"480x480","k_588112_340.jpg":"340x340","k_588112_220.jpg":"220x220","o_588112_1280.jpg":"1280x1920","o_588112_1024.jpg":"1024x1536","o_588112_640.jpg":"640x960","o_588112_480.jpg":"480x720","o_588112_340.jpg":"340x510","o_588112_220.jpg":"220x330","h_588112_1280.jpg":"1280x854","h_588112_1024.jpg":"1024x683","h_588112_640.jpg":"640x427","h_588112_480.jpg":"480x320","h_588112_340.jpg":"340x227","h_588112_220.jpg":"220x147","pp_588112_1280.jpg":"1006x1280","pp_588112_1024.jpg":"805x1024","pp_588112_640.jpg":"503x640","pp_588112_480.jpg":"377x480","pp_588112_340.jpg":"267x340","pp_588112_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588113_1280.jpg":"1280x1280","k_588113_1024.jpg":"1024x1024","k_588113_640.jpg":"640x640","k_588113_480.jpg":"480x480","k_588113_340.jpg":"340x340","k_588113_220.jpg":"220x220","o_588113_1280.jpg":"1280x853","o_588113_1024.jpg":"1024x682","o_588113_640.jpg":"640x426","o_588113_480.jpg":"480x320","o_588113_340.jpg":"340x226","o_588113_220.jpg":"220x146","h_588113_1280.jpg":"1280x854","h_588113_1024.jpg":"1024x683","h_588113_640.jpg":"640x427","h_588113_480.jpg":"480x320","h_588113_340.jpg":"340x227","h_588113_220.jpg":"220x147","pp_588113_1280.jpg":"1006x1280","pp_588113_1024.jpg":"805x1024","pp_588113_640.jpg":"503x640","pp_588113_480.jpg":"377x480","pp_588113_340.jpg":"267x340","pp_588113_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588114_1280.jpg":"1280x1280","k_588114_1024.jpg":"1024x1024","k_588114_640.jpg":"640x640","k_588114_480.jpg":"480x480","k_588114_340.jpg":"340x340","k_588114_220.jpg":"220x220","o_588114_1280.jpg":"1280x853","o_588114_1024.jpg":"1024x682","o_588114_640.jpg":"640x426","o_588114_480.jpg":"480x320","o_588114_340.jpg":"340x226","o_588114_220.jpg":"220x146","h_588114_1280.jpg":"1280x854","h_588114_1024.jpg":"1024x683","h_588114_640.jpg":"640x427","h_588114_480.jpg":"480x320","h_588114_340.jpg":"340x227","h_588114_220.jpg":"220x147","pp_588114_1280.jpg":"1006x1280","pp_588114_1024.jpg":"805x1024","pp_588114_640.jpg":"503x640","pp_588114_480.jpg":"377x480","pp_588114_340.jpg":"267x340","pp_588114_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588115_1280.jpg":"1280x1280","k_588115_1024.jpg":"1024x1024","k_588115_640.jpg":"640x640","k_588115_480.jpg":"480x480","k_588115_340.jpg":"340x340","k_588115_220.jpg":"220x220","o_588115_1280.jpg":"1280x853","o_588115_1024.jpg":"1024x682","o_588115_640.jpg":"640x426","o_588115_480.jpg":"480x320","o_588115_340.jpg":"340x226","o_588115_220.jpg":"220x146","h_588115_1280.jpg":"1280x854","h_588115_1024.jpg":"1024x683","h_588115_640.jpg":"640x427","h_588115_480.jpg":"480x320","h_588115_340.jpg":"340x227","h_588115_220.jpg":"220x147","pp_588115_1280.jpg":"1006x1280","pp_588115_1024.jpg":"805x1024","pp_588115_640.jpg":"503x640","pp_588115_480.jpg":"377x480","pp_588115_340.jpg":"267x340","pp_588115_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588116_1280.jpg":"1280x1280","k_588116_1024.jpg":"1024x1024","k_588116_640.jpg":"640x640","k_588116_480.jpg":"480x480","k_588116_340.jpg":"340x340","k_588116_220.jpg":"220x220","o_588116_1280.jpg":"1280x853","o_588116_1024.jpg":"1024x682","o_588116_640.jpg":"640x426","o_588116_480.jpg":"480x320","o_588116_340.jpg":"340x226","o_588116_220.jpg":"220x146","h_588116_1280.jpg":"1280x854","h_588116_1024.jpg":"1024x683","h_588116_640.jpg":"640x427","h_588116_480.jpg":"480x320","h_588116_340.jpg":"340x227","h_588116_220.jpg":"220x147","pp_588116_1280.jpg":"1006x1280","pp_588116_1024.jpg":"805x1024","pp_588116_640.jpg":"503x640","pp_588116_480.jpg":"377x480","pp_588116_340.jpg":"267x340","pp_588116_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588117_1280.jpg":"1280x1280","k_588117_1024.jpg":"1024x1024","k_588117_640.jpg":"640x640","k_588117_480.jpg":"480x480","k_588117_340.jpg":"340x340","k_588117_220.jpg":"220x220","o_588117_1280.jpg":"1280x853","o_588117_1024.jpg":"1024x682","o_588117_640.jpg":"640x426","o_588117_480.jpg":"480x320","o_588117_340.jpg":"340x226","o_588117_220.jpg":"220x146","h_588117_1280.jpg":"1280x854","h_588117_1024.jpg":"1024x683","h_588117_640.jpg":"640x427","h_588117_480.jpg":"480x320","h_588117_340.jpg":"340x227","h_588117_220.jpg":"220x147","pp_588117_1280.jpg":"1006x1280","pp_588117_1024.jpg":"805x1024","pp_588117_640.jpg":"503x640","pp_588117_480.jpg":"377x480","pp_588117_340.jpg":"267x340","pp_588117_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588118_1280.jpg":"1280x1280","k_588118_1024.jpg":"1024x1024","k_588118_640.jpg":"640x640","k_588118_480.jpg":"480x480","k_588118_340.jpg":"340x340","k_588118_220.jpg":"220x220","o_588118_1280.jpg":"1280x853","o_588118_1024.jpg":"1024x682","o_588118_640.jpg":"640x426","o_588118_480.jpg":"480x320","o_588118_340.jpg":"340x226","o_588118_220.jpg":"220x146","h_588118_1280.jpg":"1280x854","h_588118_1024.jpg":"1024x683","h_588118_640.jpg":"640x427","h_588118_480.jpg":"480x320","h_588118_340.jpg":"340x227","h_588118_220.jpg":"220x147","pp_588118_1280.jpg":"1006x1280","pp_588118_1024.jpg":"805x1024","pp_588118_640.jpg":"503x640","pp_588118_480.jpg":"377x480","pp_588118_340.jpg":"267x340","pp_588118_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588119_1280.jpg":"1280x1280","k_588119_1024.jpg":"1024x1024","k_588119_640.jpg":"640x640","k_588119_480.jpg":"480x480","k_588119_340.jpg":"340x340","k_588119_220.jpg":"220x220","o_588119_1280.jpg":"1280x853","o_588119_1024.jpg":"1024x682","o_588119_640.jpg":"640x426","o_588119_480.jpg":"480x320","o_588119_340.jpg":"340x226","o_588119_220.jpg":"220x146","h_588119_1280.jpg":"1280x854","h_588119_1024.jpg":"1024x683","h_588119_640.jpg":"640x427","h_588119_480.jpg":"480x320","h_588119_340.jpg":"340x227","h_588119_220.jpg":"220x147","pp_588119_1280.jpg":"1006x1280","pp_588119_1024.jpg":"805x1024","pp_588119_640.jpg":"503x640","pp_588119_480.jpg":"377x480","pp_588119_340.jpg":"267x340","pp_588119_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588120_1280.jpg":"1280x1280","k_588120_1024.jpg":"1024x1024","k_588120_640.jpg":"640x640","k_588120_480.jpg":"480x480","k_588120_340.jpg":"340x340","k_588120_220.jpg":"220x220","o_588120_1280.jpg":"1280x853","o_588120_1024.jpg":"1024x682","o_588120_640.jpg":"640x426","o_588120_480.jpg":"480x320","o_588120_340.jpg":"340x226","o_588120_220.jpg":"220x146","h_588120_1280.jpg":"1280x854","h_588120_1024.jpg":"1024x683","h_588120_640.jpg":"640x427","h_588120_480.jpg":"480x320","h_588120_340.jpg":"340x227","h_588120_220.jpg":"220x147","pp_588120_1280.jpg":"1006x1280","pp_588120_1024.jpg":"805x1024","pp_588120_640.jpg":"503x640","pp_588120_480.jpg":"377x480","pp_588120_340.jpg":"267x340","pp_588120_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588121_1280.jpg":"1280x1280","k_588121_1024.jpg":"1024x1024","k_588121_640.jpg":"640x640","k_588121_480.jpg":"480x480","k_588121_340.jpg":"340x340","k_588121_220.jpg":"220x220","o_588121_1280.jpg":"1280x853","o_588121_1024.jpg":"1024x682","o_588121_640.jpg":"640x426","o_588121_480.jpg":"480x320","o_588121_340.jpg":"340x226","o_588121_220.jpg":"220x146","h_588121_1280.jpg":"1280x854","h_588121_1024.jpg":"1024x683","h_588121_640.jpg":"640x427","h_588121_480.jpg":"480x320","h_588121_340.jpg":"340x227","h_588121_220.jpg":"220x147","pp_588121_1280.jpg":"1006x1280","pp_588121_1024.jpg":"805x1024","pp_588121_640.jpg":"503x640","pp_588121_480.jpg":"377x480","pp_588121_340.jpg":"267x340","pp_588121_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588122_1280.jpg":"1280x1280","k_588122_1024.jpg":"1024x1024","k_588122_640.jpg":"640x640","k_588122_480.jpg":"480x480","k_588122_340.jpg":"340x340","k_588122_220.jpg":"220x220","o_588122_1280.jpg":"1280x853","o_588122_1024.jpg":"1024x682","o_588122_640.jpg":"640x426","o_588122_480.jpg":"480x320","o_588122_340.jpg":"340x226","o_588122_220.jpg":"220x146","h_588122_1280.jpg":"1280x854","h_588122_1024.jpg":"1024x683","h_588122_640.jpg":"640x427","h_588122_480.jpg":"480x320","h_588122_340.jpg":"340x227","h_588122_220.jpg":"220x147","pp_588122_1280.jpg":"1006x1280","pp_588122_1024.jpg":"805x1024","pp_588122_640.jpg":"503x640","pp_588122_480.jpg":"377x480","pp_588122_340.jpg":"267x340","pp_588122_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588123_1280.jpg":"1280x1280","k_588123_1024.jpg":"1024x1024","k_588123_640.jpg":"640x640","k_588123_480.jpg":"480x480","k_588123_340.jpg":"340x340","k_588123_220.jpg":"220x220","o_588123_1280.jpg":"1280x853","o_588123_1024.jpg":"1024x682","o_588123_640.jpg":"640x426","o_588123_480.jpg":"480x320","o_588123_340.jpg":"340x226","o_588123_220.jpg":"220x146","h_588123_1280.jpg":"1280x854","h_588123_1024.jpg":"1024x683","h_588123_640.jpg":"640x427","h_588123_480.jpg":"480x320","h_588123_340.jpg":"340x227","h_588123_220.jpg":"220x147","pp_588123_1280.jpg":"1006x1280","pp_588123_1024.jpg":"805x1024","pp_588123_640.jpg":"503x640","pp_588123_480.jpg":"377x480","pp_588123_340.jpg":"267x340","pp_588123_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588124_1280.jpg":"1280x1280","k_588124_1024.jpg":"1024x1024","k_588124_640.jpg":"640x640","k_588124_480.jpg":"480x480","k_588124_340.jpg":"340x340","k_588124_220.jpg":"220x220","o_588124_1280.jpg":"1280x853","o_588124_1024.jpg":"1024x682","o_588124_640.jpg":"640x426","o_588124_480.jpg":"480x320","o_588124_340.jpg":"340x226","o_588124_220.jpg":"220x146","h_588124_1280.jpg":"1280x854","h_588124_1024.jpg":"1024x683","h_588124_640.jpg":"640x427","h_588124_480.jpg":"480x320","h_588124_340.jpg":"340x227","h_588124_220.jpg":"220x147","pp_588124_1280.jpg":"1006x1280","pp_588124_1024.jpg":"805x1024","pp_588124_640.jpg":"503x640","pp_588124_480.jpg":"377x480","pp_588124_340.jpg":"267x340","pp_588124_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588125_1280.jpg":"1280x1280","k_588125_1024.jpg":"1024x1024","k_588125_640.jpg":"640x640","k_588125_480.jpg":"480x480","k_588125_340.jpg":"340x340","k_588125_220.jpg":"220x220","o_588125_1280.jpg":"1280x853","o_588125_1024.jpg":"1024x682","o_588125_640.jpg":"640x426","o_588125_480.jpg":"480x320","o_588125_340.jpg":"340x226","o_588125_220.jpg":"220x146","h_588125_1280.jpg":"1280x854","h_588125_1024.jpg":"1024x683","h_588125_640.jpg":"640x427","h_588125_480.jpg":"480x320","h_588125_340.jpg":"340x227","h_588125_220.jpg":"220x147","pp_588125_1280.jpg":"1006x1280","pp_588125_1024.jpg":"805x1024","pp_588125_640.jpg":"503x640","pp_588125_480.jpg":"377x480","pp_588125_340.jpg":"267x340","pp_588125_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588126_1280.jpg":"1280x1280","k_588126_1024.jpg":"1024x1024","k_588126_640.jpg":"640x640","k_588126_480.jpg":"480x480","k_588126_340.jpg":"340x340","k_588126_220.jpg":"220x220","o_588126_1280.jpg":"1280x853","o_588126_1024.jpg":"1024x682","o_588126_640.jpg":"640x426","o_588126_480.jpg":"480x320","o_588126_340.jpg":"340x226","o_588126_220.jpg":"220x146","h_588126_1280.jpg":"1280x854","h_588126_1024.jpg":"1024x683","h_588126_640.jpg":"640x427","h_588126_480.jpg":"480x320","h_588126_340.jpg":"340x227","h_588126_220.jpg":"220x147","pp_588126_1280.jpg":"1006x1280","pp_588126_1024.jpg":"805x1024","pp_588126_640.jpg":"503x640","pp_588126_480.jpg":"377x480","pp_588126_340.jpg":"267x340","pp_588126_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_588127_1280.jpg":"1280x1280","k_588127_1024.jpg":"1024x1024","k_588127_640.jpg":"640x640","k_588127_480.jpg":"480x480","k_588127_340.jpg":"340x340","k_588127_220.jpg":"220x220","o_588127_1280.jpg":"1280x853","o_588127_1024.jpg":"1024x682","o_588127_640.jpg":"640x426","o_588127_480.jpg":"480x320","o_588127_340.jpg":"340x226","o_588127_220.jpg":"220x146","h_588127_1280.jpg":"1280x854","h_588127_1024.jpg":"1024x683","h_588127_640.jpg":"640x427","h_588127_480.jpg":"480x320","h_588127_340.jpg":"340x227","h_588127_220.jpg":"220x147","pp_588127_1280.jpg":"1006x1280","pp_588127_1024.jpg":"805x1024","pp_588127_640.jpg":"503x640","pp_588127_480.jpg":"377x480","pp_588127_340.jpg":"267x340","pp_588127_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7531816 Threads: 2 Questions: 1608739233 Slow queries: 4774097 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110725540 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [parent] => 320 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/lani-su-autobusi-stizali-u-dubrovnik-puni-k-o-sipak-a-ove-godine-ih-bije-propuh-1035530 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/lani-su-autobusi-stizali-u-dubrovnik-puni-k-o-sipak-a-ove-godine-ih-bije-propuh-1035530?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 604118 [name] => Autobusni kolodvor Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-20 09:21:49 [main_article_id] => 0 [alias] => autobusni-kolodvor-dubrovnik [link] => /tag/autobusni-kolodvor-dubrovnik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AUTOBUSNI KOLODVOR/ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => FOTO: Lani su autobusi stizali u Dubrovnik puni k‘o šipak, a ove godine ih bije propuh! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-12-00-53-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588128.jpg [galleryCount] => 25 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božo Radić/HANZA media [mainImageDesc] => Stigao je autobus iz Zagreba i stvorio malo negdašnjeg šušura [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588128.jpg [title] => Stigao je autobus iz Zagreba i stvorio malo negdašnjeg šušura Božo Radić/HANZA media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588104.jpg [title] => Francuz laurent marey pbiošao je cijeli Grad i Lokrum te tvrđavu Imperial Božo Radić/HANZA media ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588105.jpg [title] => Švicarka Maryam obogaćena je spoznajama o našoj povijesti Božo Radić/HANZA media ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588106.jpg [title] => Kolumbijac Federico Rojas po povratku kući mora u karantenu 14 dana Božo Radić/HANZA media ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588107.jpg [title] => Norvežanin Hans i Šveđanka Viveka bezbrižno putuju Jadranom Božo Radić/HANZA media ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588108.jpg [title] => taksisti su tu, ali putnika nema Božo Radić/HANZA media ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588109.jpg [title] => Taksist Ejub Čustović kaže da dnevno ima samo jednu vožnju Božo Radić/HANZA media ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588110.jpg [title] => Vozači Damir Bacelj i Zoran Primorac riječkog Autotransa Ahmet Kalajdžić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588111.jpg [title] => Slika kolodvora u fokusu sezone 2020. godine Božo Radić/HANZA media ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588112.jpg [title] => Splićanka Sani Šihić nakon jedrenja i neprospavane noći vraća se kuči s mužem Ahmet Kalajdžić ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588113.jpg [title] => Irnes Ožegović se ne može pohvaliti veliki prometom svog kolodvorskog caffe bara Bus Božo Radić/HANZA media ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588114.jpg [title] => Ovo je prizor najveće gužve u 7,50 sati Ahmet Kalajdžić ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588115.jpg [title] => Trenutak pred ukrcaj u polupratzni autobus u žiži sezone Božo Radić/HANZA media ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588116.jpg [title] => George i Maria Galanopoulou stigli su iz Grčke Božo Radić/HANZA media ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588117.jpg [title] => George i Maria Galanopoulou stigli su iz Grčke Božo Radić/HANZA media ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588118.jpg [title] => Trenutak predaje prtljage pred ukrcaj u autobus Božo Radić/HANZA media ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588119.jpg [title] => Sestre Anamarija i Viktorija Sučić s tetom Milkom Božo Radić/HANZA media ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588120.jpg [title] => Gordana Jurinić iz jastrebarskog planinarila je po Mljetu Božo Radić/HANZA media ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588121.jpg [title] => Slika praznog kolodvora, 15 minuta po odlasku autobusa Božo Radić/HANZA media ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588122.jpg [title] => Već u 6,16 sati kolodvor je ponovno prazan Božo Radić/HANZA media ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588123.jpg [title] => Vozač ”Samoborčeka” Željko Horvat Božo Radić/HANZA media ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588124.jpg [title] => Umirovljena šalterska radnica Kolodvora Nevenka Matić Božo Radić/HANZA media ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588125.jpg [title] => Taksistiu nemaju posla i stoga što putnike uglavnom dočekuju roditelji i prijatelji Božo Radić/HANZA media ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588126.jpg [title] => Buduća brucošila Likovne akademije Mariza Jukić Božo Radić/HANZA media ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/588127.jpg [title] => Ovo se promijenilo nije: vozači predaju pošiljke Božo Radić/HANZA media ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Opustjeli Autobusni kolodvor prava je slika stvarnosti turističke sezone 2020. godine u sjeni korona- krize. Vidljivo je to u svakom trenutku, pa i između 7,30 i 10,15 sati kada su na kolodvoru uvijek bile velike gužve zbog činjenice da je u tom kratkom razdoblju dolazilo pet, a odlazilo sedam autobusa. No, tako je bilo prošlog ljeta.

Ovog ljeta, posebno u prvoj polovici srpnja kada je značajno oživio promet putnika u odnosu na razdoblje zatvorenosti kolodvora od sredine ožujka do sredine lipnja, broj linija je prepolovljen a zabilježeno je čak 12 puta manje putnika. Točnije, tek 8,2 posto putnika u odnosu na prošli srpanj! Zahvaljujući pristojnom prometu u siječnju i veljači, situacija je tek nešto bolja u prvih šest mjeseci: lani je prodano 61.638 karata a ove godine samo 11.570 ili tek 18,8 posto!

Kako je voziti u sjeni opasnost COVID- a možda najbolje ocrtavaju vozači Zoran Primorac i Damir Bacelj riječkog Autotransa:

---
image
Vozači Damir Bacelj i Zoran Primorac riječkog Autotransa
Ahmet Kalajdžić
---

- Parafrazirat ću Dubrovčane koji kažu da nema ni kučka u odnosu na lani! Dodajemo samo da se u autobusu strogo pridržavamo svih propisanih mjera, a sredstva za dezinfekciju su svima dostupna a vozilo redovito i temeljito dezinficiramo prije i poslije vožnje. Lani smo imali četiri autobusa dnevno i svaki s 90 posto popunjenih sjedala, a ove godine samo jedan s malim brojem putnika. Pad je ogroman- kažu simpatični Riječani.
 
Bez "preskakanja" putnika

Kolodvor koji je otvoren svibnja 2005. ne pamti ovako loš promet. Zapadni dio je bio uvijek pun mladeži koja je, često u vrećama za spavanje, čekala autobus za odlazak kući. Ovaj put zatičemo samo Splićanku Sani Šihić:- Od jučer u 14 sati muž i ja smo do zore jedrili da bi jedrilicu ostavili na vezu ACI marine u Komolcu. Sad se vraćamo doma, ali vaš grad nismo ovaj put stigli ni vidjeti. Vidim da je autobus poluprazan, ali nas je ugodno iznenadilo mnogo plovila koje smo sreli ploveći iz Splita.

---
image
Splićanka Sani Šihić nakon jedrenja i neprospavane noći vraća se kuči s mužem
Ahmet Kalajdžić
---

Razgovor prekidamo zbog dolaska autobusa iz Zagreba. Šušur "miješanja" odlazećih i dolazećih putnika samo na trenutak podsjeća na lanjske gužve. Putnica iz Zagreba je i Mariza Jukić.

---
image
Buduća brucošila Likovne akademije Mariza Jukić
Božo Radić/HANZA media
---


Nosi veliku mapu i potvrđuje naše sumnje:- Da, vraćam se s prijamnog ispita na Akademiji likovnih umjetnosti. Nosila sam 50 radova i svoj pribor. Nije to lako tegliti do metropole. Bilo je stresno, umorna sam i pospana, ali sretna: primljena sam- priča buduća brucošica odjela Novi mediji. Susrećemo i staru poznanicu, umirovljenicu Nevenku Matić koja je 45 godina radila na šalteru kolodvora.

---
image
Umirovljena šalterska radnica Kolodvora Nevenka Matić
Božo Radić/HANZA media
---


Još se živo sjeća da se još lani preko putnika moralo doslovce preskakati. I oni koji su se ljutili sad žale za tim danima. Pa i ja gledam i ne vjerujem. Tužno! I kad je bio rat bilo je putnika i tješili smo se: rat je samo ovdje. No, korona je sada svugdje- kaže Nevenka, a vozač "Samoborčeka" Željko Horvat dodaje:- Vozač sam 35 godina i za razliku od rata sad samo što granate ne padaju, a neprijatelja jednako ne vidimo! Da je dobro- nije i ne znamo kad će ponovno biti dobro. S autobusom smo dovezli 20 putnika i ni jednog stranca, a ranije ih nije nikad bilo manje od deset! Uz popunjenost sjedišta do 50 posto cijene su nam ostale iste. Tko zna kako ćemo preživjeti!?


---
image
Vozač "Samoborčeka" Željko Horvat
Božo Radić/HANZA media
---


 
How to get to Montenegro

I na šalteru Informacija doznajemo da je najviše stranaca upravo danas! Neslužbeno, kažu nam da je lani bilo dnevno pet autobusa za Sarajevo i šest za Mostar, a ovog ljeta samo jedan za Sarajevo i dva za Mostar- ali tjedno! Posljednjih desetak dana se osjeća dolazak više turista! Ćakulu prekida stranac koji, kao da je pao s Marsa, pita "How to get to Montenegro" (kako do Crne Gore)?! Teško je opisati njegovu nevjericu kad je čuo da je to u korona-uvjetima nemoguće.

---
image
George i Maria Galanopoulou stigli su iz Grčke
Božo Radić/HANZA media
---

Dok on odlazi samo njemu znanom ciulju, susrećemo Mariu i Goergiusa Galanopouloua, Grke koji su preko Ljubljane i Zagreba autobusom došli u naš grad te poslije tri opuštena dana odmora i obilaska muzeja bez gužvi, posebno War museuma gdje su upoznali kako je u gradu bilo tijekom rata, te se puni impresija vraćaju u Zagreb.
U Zagreb će i sestre, gimnazijalka Anamarija te budući hotelijer Viktorija Sučić.

---
image
Sestre Anamarija i Viktorija Sučić s tetom Milkom
Božo Radić/HANZA media
---

Blizanke (16) su provele tjedan odmora kod tete Milke na Zvekovici. Pričljivija Anamarija kaže da su se kupali u Kuparima, Cavtatu i na Prevlaci te da im u društvu rođaka nije falilo noćnog provoda, dok samozatajna Viktorija dodaje da je "bilo baš lijepo šetati bez gužvi".

-Ponovno sam, već peti put odmor provela na otoku Mljetu. Volim šetati i planinariti i ponovno sam obišla skrovite uvale. Planinareći sam "nabasala" na Ivicu Kostelića s obitelji. Nešto turista iz Italije, Slovačke i Njemačke ima i nisu mi nedostajali, ali bi bilo bolje da ih je više zbog otočana koji od njih žive. Apartmani i sobe se postupno pune, ali su cijene i dalje visoke: uporno ne smanjuju cijene ali mislim da će ih po 190 eura dnevno teško popuniti. No, možda uspiju- opušteno priča ekonomistica Gordana Jurinić koja na klupi čeka polazak autobusa za Jastrebarsko.

---
image
Gordana Jurinić iz jastrebarskog planinarila je po Mljetu
Božo Radić/HANZA media
---
 
Skandinavci oduševljeni

Istim će autobusom i medicinska sesstra Anđela Tošić u Metković. Uz rad u bolnici, studira sestrinstvo i prije ulaska u autobus uspijeva reći tek da zbog opsega posla u koronakrizi kući stigne otiući tek jednom u dva mjeseca!

---
image
Norvežanin Hans i Šveđanka Viveka bezbrižno putuju Jadranom
Božo Radić/HANZA media
---


Socijalni radnici, Šveđanka Viveka Ornejaro i Norvežanin Hans Nordbrond u Dubrovnik su stigli preko Splita, Brača i Makarske a slijedeće odredište im je Hvar. Kažu da imaju dva tjedna aktivnog odmora u Hrvatskoj koja je opreznija od Švedske i oduševljeni su pridržavanjem propisa. Došli su unatoč čestim promjenama propisa i preporukama Vlada svojih zemalja i nisu se pokajali, a nije ni Francuz Laurent Marey koji je proveo dvet dana obilazeći na Lokrum, Grad i muzeje, bio je na Srđu i već putuje ka Zadru.

Kolumbijac Federico Rojas je stigao avionom iz Milana i na kolodvoru čeka shtutle do Čilipa. Grad i okolicu je dobro upoznao sa svojom djevojkom koja ostaje još jedan dan. Najviše žali što će po doalsku kući morati u izolaciju14 dana.

---
image
Kolumbijac Federico Rojas po povratku kući mora u karantenu 14 dana
Božo Radić/HANZA media
---
 
Rijetki uzmu i sendvič

S mnogo posla se ne mogu pohvaliti taksisti ni vlasnik kolodvorskog kafića Bus Irnes Ožegović koji tvrdi da ima tek trećinu lanjskog posla, a gosti dok čekaju autobus naručuju samo jednu kavu:

---
image
Irnes Ožegović se ne može pohvaliti veliki prometom svog kolodvorskog caffe bara Bus
Božo Radić/HANZA media
---

- Rijetki uzmu i sendvič! Atmosfera je nekako napeta i gosti su bez osmjeha na licu, možda i zbog manje platežne moći?

Preživjet ću, no koliko imam posla govori i podatak da čekam djelatnike Porezne uprave da potvrde da zbog isteka roka moram otpisati, odnosno baciti dvije gajbe piva i jednu sokova- kaže Ožegović, dok taksist Ejub Čustović tvrdi da dnevno, za deset sati posla nemaju više od jedne vožnje:

---
image
Taksist Ejub Čustović kaže da dnevno ima samo jednu vožnju
Božo Radić/HANZA media
---

- Lani je bilo bolje jer je bilo kruzera, a sada jedva zaradimo za popiti kavu! Teško će se preživjeti ali ako sam cijeli život ulagao u školovanje djece, mogu nam pomoći da preživimo dolazeću zimu- kalkulira naš sugovornik.
  [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Ahmet Kalajdžić Božo Radić/HANZA media Ahmet Kalajdžić Božo Radić/HANZA media Ahmet Kalajdžić Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media Božo Radić/HANZA media
Božo Radić/HANZA media
Stigao je autobus iz Zagreba i stvorio malo negdašnjeg šušura
Božo Radić/HANZA media
Francuz laurent marey pbiošao je cijeli Grad i Lokrum te tvrđavu Imperial
Božo Radić/HANZA media
Švicarka Maryam obogaćena je spoznajama o našoj povijesti
Božo Radić/HANZA media
Kolumbijac Federico Rojas po povratku kući mora u karantenu 14 dana
Božo Radić/HANZA media
Norvežanin Hans i Šveđanka Viveka bezbrižno putuju Jadranom
Božo Radić/HANZA media
taksisti su tu, ali putnika nema
Božo Radić/HANZA media
Taksist Ejub Čustović kaže da dnevno ima samo jednu vožnju
Ahmet Kalajdžić
Vozači Damir Bacelj i Zoran Primorac riječkog Autotransa
Božo Radić/HANZA media
Slika kolodvora u fokusu sezone 2020. godine
Ahmet Kalajdžić
Splićanka Sani Šihić nakon jedrenja i neprospavane noći vraća se kuči s mužem
Božo Radić/HANZA media
Irnes Ožegović se ne može pohvaliti veliki prometom svog kolodvorskog caffe bara Bus
Ahmet Kalajdžić
Ovo je prizor najveće gužve u 7,50 sati
Božo Radić/HANZA media
Trenutak pred ukrcaj u polupratzni autobus u žiži sezone
Božo Radić/HANZA media
George i Maria Galanopoulou stigli su iz Grčke
Božo Radić/HANZA media
George i Maria Galanopoulou stigli su iz Grčke
Božo Radić/HANZA media
Trenutak predaje prtljage pred ukrcaj u autobus
Božo Radić/HANZA media
Sestre Anamarija i Viktorija Sučić s tetom Milkom
Božo Radić/HANZA media
Gordana Jurinić iz jastrebarskog planinarila je po Mljetu
Božo Radić/HANZA media
Slika praznog kolodvora, 15 minuta po odlasku autobusa
Božo Radić/HANZA media
Već u 6,16 sati kolodvor je ponovno prazan
Božo Radić/HANZA media
Vozač ”Samoborčeka” Željko Horvat
Božo Radić/HANZA media
Umirovljena šalterska radnica Kolodvora Nevenka Matić
Božo Radić/HANZA media
Taksistiu nemaju posla i stoga što putnike uglavnom dočekuju roditelji i prijatelji
Božo Radić/HANZA media
Buduća brucošila Likovne akademije Mariza Jukić
Božo Radić/HANZA media
Ovo se promijenilo nije: vozači predaju pošiljke
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/lani-su-autobusi-stizali-u-dubrovnik-puni-k-o-sipak-a-ove-godine-ih-bije-propuh-1035530 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5d597da4ee7377ef2ab2ee05349ac42f71ad08fc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=FOTO%3A+Lani+su+autobusi+stizali+u+Dubrovnik+puni+k%E2%80%98o+%C5%A1ipak%2C+a+ove+godine+ih+bije+propuh%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Flani-su-autobusi-stizali-u-dubrovnik-puni-k-o-sipak-a-ove-godine-ih-bije-propuh-1035530 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Flani-su-autobusi-stizali-u-dubrovnik-puni-k-o-sipak-a-ove-godine-ih-bije-propuh-1035530 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AUTOBUSNI KOLODVOR/ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
DubrovnikAUTOBUSNI KOLODVOR/

FOTO: Lani su autobusi stizali u Dubrovnik puni k‘o šipak, a ove godine ih bije propuh!

Piše Ahmet Kalajdžić
31. srpnja 2020. - 07:21
Opustjeli Autobusni kolodvor prava je slika stvarnosti turističke sezone 2020. godine u sjeni korona- krize. Vidljivo je to u svakom trenutku, pa i između 7,30 i 10,15 sati kada su na kolodvoru uvijek bile velike gužve zbog činjenice da je u tom kratkom razdoblju dolazilo pet, a odlazilo sedam autobusa. No, tako je bilo prošlog ljeta.

Ovog ljeta, posebno u prvoj polovici srpnja kada je značajno oživio promet putnika u odnosu na razdoblje zatvorenosti kolodvora od sredine ožujka do sredine lipnja, broj linija je prepolovljen a zabilježeno je čak 12 puta manje putnika. Točnije, tek 8,2 posto putnika u odnosu na prošli srpanj! Zahvaljujući pristojnom prometu u siječnju i veljači, situacija je tek nešto bolja u prvih šest mjeseci: lani je prodano 61.638 karata a ove godine samo 11.570 ili tek 18,8 posto!

Kako je voziti u sjeni opasnost COVID- a možda najbolje ocrtavaju vozači Zoran Primorac i Damir Bacelj riječkog Autotransa:

image
Vozači Damir Bacelj i Zoran Primorac riječkog Autotransa
Ahmet Kalajdžić


- Parafrazirat ću Dubrovčane koji kažu da nema ni kučka u odnosu na lani! Dodajemo samo da se u autobusu strogo pridržavamo svih propisanih mjera, a sredstva za dezinfekciju su svima dostupna a vozilo redovito i temeljito dezinficiramo prije i poslije vožnje. Lani smo imali četiri autobusa dnevno i svaki s 90 posto popunjenih sjedala, a ove godine samo jedan s malim brojem putnika. Pad je ogroman- kažu simpatični Riječani.
 

Bez "preskakanja" putnika


Kolodvor koji je otvoren svibnja 2005. ne pamti ovako loš promet. Zapadni dio je bio uvijek pun mladeži koja je, često u vrećama za spavanje, čekala autobus za odlazak kući. Ovaj put zatičemo samo Splićanku Sani Šihić:- Od jučer u 14 sati muž i ja smo do zore jedrili da bi jedrilicu ostavili na vezu ACI marine u Komolcu. Sad se vraćamo doma, ali vaš grad nismo ovaj put stigli ni vidjeti. Vidim da je autobus poluprazan, ali nas je ugodno iznenadilo mnogo plovila koje smo sreli ploveći iz Splita.

image
Splićanka Sani Šihić nakon jedrenja i neprospavane noći vraća se kuči s mužem
Ahmet Kalajdžić


Razgovor prekidamo zbog dolaska autobusa iz Zagreba. Šušur "miješanja" odlazećih i dolazećih putnika samo na trenutak podsjeća na lanjske gužve. Putnica iz Zagreba je i Mariza Jukić.

image
Buduća brucošila Likovne akademije Mariza Jukić
Božo Radić/HANZA media



Nosi veliku mapu i potvrđuje naše sumnje:- Da, vraćam se s prijamnog ispita na Akademiji likovnih umjetnosti. Nosila sam 50 radova i svoj pribor. Nije to lako tegliti do metropole. Bilo je stresno, umorna sam i pospana, ali sretna: primljena sam- priča buduća brucošica odjela Novi mediji. Susrećemo i staru poznanicu, umirovljenicu Nevenku Matić koja je 45 godina radila na šalteru kolodvora.

image
Umirovljena šalterska radnica Kolodvora Nevenka Matić
Božo Radić/HANZA media



Još se živo sjeća da se još lani preko putnika moralo doslovce preskakati. I oni koji su se ljutili sad žale za tim danima. Pa i ja gledam i ne vjerujem. Tužno! I kad je bio rat bilo je putnika i tješili smo se: rat je samo ovdje. No, korona je sada svugdje- kaže Nevenka, a vozač "Samoborčeka" Željko Horvat dodaje:- Vozač sam 35 godina i za razliku od rata sad samo što granate ne padaju, a neprijatelja jednako ne vidimo! Da je dobro- nije i ne znamo kad će ponovno biti dobro. S autobusom smo dovezli 20 putnika i ni jednog stranca, a ranije ih nije nikad bilo manje od deset! Uz popunjenost sjedišta do 50 posto cijene su nam ostale iste. Tko zna kako ćemo preživjeti!?


image
Vozač "Samoborčeka" Željko Horvat
Božo Radić/HANZA media



 

How to get to Montenegro


I na šalteru Informacija doznajemo da je najviše stranaca upravo danas! Neslužbeno, kažu nam da je lani bilo dnevno pet autobusa za Sarajevo i šest za Mostar, a ovog ljeta samo jedan za Sarajevo i dva za Mostar- ali tjedno! Posljednjih desetak dana se osjeća dolazak više turista! Ćakulu prekida stranac koji, kao da je pao s Marsa, pita "How to get to Montenegro" (kako do Crne Gore)?! Teško je opisati njegovu nevjericu kad je čuo da je to u korona-uvjetima nemoguće.

image
George i Maria Galanopoulou stigli su iz Grčke
Božo Radić/HANZA media


Dok on odlazi samo njemu znanom ciulju, susrećemo Mariu i Goergiusa Galanopouloua, Grke koji su preko Ljubljane i Zagreba autobusom došli u naš grad te poslije tri opuštena dana odmora i obilaska muzeja bez gužvi, posebno War museuma gdje su upoznali kako je u gradu bilo tijekom rata, te se puni impresija vraćaju u Zagreb.
U Zagreb će i sestre, gimnazijalka Anamarija te budući hotelijer Viktorija Sučić.

image
Sestre Anamarija i Viktorija Sučić s tetom Milkom
Božo Radić/HANZA media


Blizanke (16) su provele tjedan odmora kod tete Milke na Zvekovici. Pričljivija Anamarija kaže da su se kupali u Kuparima, Cavtatu i na Prevlaci te da im u društvu rođaka nije falilo noćnog provoda, dok samozatajna Viktorija dodaje da je "bilo baš lijepo šetati bez gužvi".

-Ponovno sam, već peti put odmor provela na otoku Mljetu. Volim šetati i planinariti i ponovno sam obišla skrovite uvale. Planinareći sam "nabasala" na Ivicu Kostelića s obitelji. Nešto turista iz Italije, Slovačke i Njemačke ima i nisu mi nedostajali, ali bi bilo bolje da ih je više zbog otočana koji od njih žive. Apartmani i sobe se postupno pune, ali su cijene i dalje visoke: uporno ne smanjuju cijene ali mislim da će ih po 190 eura dnevno teško popuniti. No, možda uspiju- opušteno priča ekonomistica Gordana Jurinić koja na klupi čeka polazak autobusa za Jastrebarsko.

image
Gordana Jurinić iz jastrebarskog planinarila je po Mljetu
Božo Radić/HANZA media

 

Skandinavci oduševljeni


Istim će autobusom i medicinska sesstra Anđela Tošić u Metković. Uz rad u bolnici, studira sestrinstvo i prije ulaska u autobus uspijeva reći tek da zbog opsega posla u koronakrizi kući stigne otiući tek jednom u dva mjeseca!

image
Norvežanin Hans i Šveđanka Viveka bezbrižno putuju Jadranom
Božo Radić/HANZA media



Socijalni radnici, Šveđanka Viveka Ornejaro i Norvežanin Hans Nordbrond u Dubrovnik su stigli preko Splita, Brača i Makarske a slijedeće odredište im je Hvar. Kažu da imaju dva tjedna aktivnog odmora u Hrvatskoj koja je opreznija od Švedske i oduševljeni su pridržavanjem propisa. Došli su unatoč čestim promjenama propisa i preporukama Vlada svojih zemalja i nisu se pokajali, a nije ni Francuz Laurent Marey koji je proveo dvet dana obilazeći na Lokrum, Grad i muzeje, bio je na Srđu i već putuje ka Zadru.

Kolumbijac Federico Rojas je stigao avionom iz Milana i na kolodvoru čeka shtutle do Čilipa. Grad i okolicu je dobro upoznao sa svojom djevojkom koja ostaje još jedan dan. Najviše žali što će po doalsku kući morati u izolaciju14 dana.

image
Kolumbijac Federico Rojas po povratku kući mora u karantenu 14 dana
Božo Radić/HANZA media

 

Rijetki uzmu i sendvič


S mnogo posla se ne mogu pohvaliti taksisti ni vlasnik kolodvorskog kafića Bus Irnes Ožegović koji tvrdi da ima tek trećinu lanjskog posla, a gosti dok čekaju autobus naručuju samo jednu kavu:

image
Irnes Ožegović se ne može pohvaliti veliki prometom svog kolodvorskog caffe bara Bus
Božo Radić/HANZA media


- Rijetki uzmu i sendvič! Atmosfera je nekako napeta i gosti su bez osmjeha na licu, možda i zbog manje platežne moći?

Preživjet ću, no koliko imam posla govori i podatak da čekam djelatnike Porezne uprave da potvrde da zbog isteka roka moram otpisati, odnosno baciti dvije gajbe piva i jednu sokova- kaže Ožegović, dok taksist Ejub Čustović tvrdi da dnevno, za deset sati posla nemaju više od jedne vožnje:

image
Taksist Ejub Čustović kaže da dnevno ima samo jednu vožnju
Božo Radić/HANZA media


- Lani je bilo bolje jer je bilo kruzera, a sada jedva zaradimo za popiti kavu! Teško će se preživjeti ali ako sam cijeli život ulagao u školovanje djece, mogu nam pomoći da preživimo dolazeću zimu- kalkulira naš sugovornik.
 
12. svibanj 2024 14:00