StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK |

Kreću obnova i uređenje parka u Pilama, Hotel Stadion gotov do travnja 2021., Civilnoj zaštiti kroz EU projekt E-CITIJENS oprema za slučaj potresa

Piše Grad Dubrovnik
16. listopada 2020. - 09:25
FUNKCIONALNOST ZA SVE KORISNIKE

Sprema se cjelovita obnova i uređenje parka u Pilama

Park Pile doživjet će potpunu rekonstrukciju, a glavni projekt sa svim troškovnicima radova bit će izrađen do kraja ove godine kako bi se izvođenju radova moglo pristupiti u idućoj godini. Grad Dubrovnik izradio je idejno rješenje na osnovu povijesne studije kojom je evidentirano i vrednovano postojeće stanje vegetacije, građevne strukture te urbane opreme. Rješenje uz otvoreni društveni dio parka za odmor i rekreaciju te dječje igralište predviđa i krajobrazno, odnosno hortikulturno uređenje, zamjenu stare i ugradnju nove posve urbane opreme i rasvjete.

image
Bujna vegetacija u novom parku u Pilama
Grad Dubrovnik


Park će se oplemeniti nasadima i novim drvećem čime će se stvoriti zasjenjene zone. Predviđen je novi glavni ulaz u park amfiteatralnog karaktera, osmišljava se i tematsko dječje igralište, a prostor oko fontane se aktivira te se tako stvara prostor za odmor, ali i za razna društvena događanja.

Projektno rješenje izrađivača Studio Landa d.o.o. za krajobraznu arhitekturu usuglašeno je s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku, a referira se i na prethodna oblikovanja i elemente parka, a posebno na izvorno stanje iz razdoblja između 1905. i 1926. godine, kada je društvo DUB uredilo Posat i park koji zauzima prostor nekadašnjeg gradskog jarka uz zapadne gradske zidine. Planiranom obnovom i uređenjem park u Pilama dobit će novu funkcionalnost za sve korisnike te izgled kakav priliči zapadnom ulazu u povijesnu jezgru.

Diskretno i ekološki prihvatljivo
Svi uneseni novi oblikovni elementi u preuređenom parku u Pilama bit će maksimalno diskretni. Najavljeno je i kako će biti izrazito angažirani u ekološkom smislu.


REKONSTRUKCIJA ZGRADE BAZENA

Gradonačelnik obišao gradilište bivšeg hotela Stadion

Rekonstrukcija nekadašnjeg hotela Stadion započeta je u rujnu prošle godine, a u sklopu ove 18.3 milijuna kuna vrijedne investicije preuređene sve istočne prostorije u prizemlju zgrade za potrebe ureda sportskih udruga i klubova te Javne ustanove Sportski objekti Dubrovnik. U dijelu objekta uređuje se prostor za Muzej vaterpola, ispod kojeg će se cijelom površinom smjestiti nova teretana. Na preostalom dijelu obuhvata postavljena je čitava komunalna infrastruktura, a predstoji izrada fasade i otvora te uređenje okoliša i okolnog prostora.

image
Hotel Stadion udomit će hostel i Muzej vaterpola
Grad Dubrovnik


Gradilište je prošli tjedan obišao gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima, u pratnji ravnatelja ustanove Sportski objekti Dubrovnik Lukše Klaića i predstavaka izvođača radova, tvrtke Texo Molior d.o.o. Prilikom obilaska izrazio je zadovoljstvo napretkom radova te je rekao kako je u postojećim uvjetima s izvođačem radova dogovoreno odvijanje radova donekle smanjenim intenzitetom, a kako bi opterećenja na proračun Grada Dubrovnika bila manja. Investicija bi sukladno novoj dinamici izvođenja trebala biti završena u travnju iduće godine.

Budući hostel
Rekonstrukcijom zgrade bazena prostori budućeg hostela dovest će se u visoki roh-bau. Prostori koje koristi Grad Dubrovnik uredit će se u potpunosti.


PREKOGRANIČNA SURADNJA ITALIJA - HRVATSKA

Grad Dubrovnik partner u projektu E-CITIJENS

Grad Dubrovnik novi je partner na projektu E-CITIJENS u sklopu EU programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska, (projekti tipa Standard) u okviru programske prioritetne osi 2. – „Sigurnost i otpornost“. Cilj projekta je povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudskih uzrokovanih katastrofa, a Grad je osigurao nabavku opreme za postrojbe civilne zaštite u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučaju potresa.

image
EU projekt očuvanja jadranskog bazena
Grad Dubrovnik


Realizacijom projektnih aktivnosti nabavit će se vibrafon i kamera za pretrage iz ruševina te šatore na napuhavanje za potrebe civilne zaštite. Također, projektom će se sufinancirati plaće zaposlenika Grada Dubrovnika uključenih u projektnu realizaciju. Ukupan proračun projekta E-CITIJENS na razini Europske unije iznosi 2.846.100 eura, a sredstva za Grad Dubrovnik iznose ukupno 133.150 eura te je 85 posto sufinanciran sredstvima Europske Unije.

Oprema za Civilnu zaštitu
Projekt E-CITIJENS je započeo u siječnju 2019. godine. Planirani rok završetka je kraj 2021. godine.

 
25. travanj 2024 22:10