StoryEditorOCM
DubrovnikKako se rashladiti bez klime?

Koristite ventilatore, napunite lavor, siđite u podrum...

Piše dv
20. lipnja 2023. - 11:43

S obzirom da nas očekuju visoke temperature, a nadležni već upozoravaju da se pripazi na dovoljan unos tekućine, izbjegavanje izlaganja suncu u vremenu od 11 do 16 sati, da se oblači prozračna i lagana odjeća..., kako preživjeti toplinske valove u stambenom objektu koji nema klima uređaje. Na portalu MedicineNet pobrojali su nekoliko korisnih savjeta koji mogu pomoći da se ohladite od toplinskog vala ako nemate klimatiziranu kuću ili stan. 

Koristite ventilatore bilo samostojeće ili stropne, kako biste pospješili cirkulaciju zraka u cijelom domu. Otvaranje vrata u kući i korištenje ventilatora za izbacivanje vrućeg zraka van može funkcionirati kao "ispušni" sustav i uvući hladniji večernji zrak u kuću. U hladnijim večerima otvorite sve prozore i omogućite što veću cirkulaciju zraka. 

Kad sunce izađe, zatvorite sva vrata i prozore, pazite da navučete zavjese i rolete, kako bi prostor što duže bio svjež. Navečer ili noću otvorite prozore i ponovno uključite ventilatore. 

Iskoristite moć hlađenja vode. Napunite lavor i namočite stopala. Mokri ručnici i maramice mogu imati učinak hlađenja kada se nose na ramenima ili glavi. Tuširajte se ili kupajte u hladnoj vodi i razmislite o korištenju boce s raspršivačem napunjene hladnom vodom za osvježavajuće prskanje tijekom dana, piše MedicineNet

Gornji katovi kuće bit će topliji od prizemlja. Podrum može biti hladno utočište od podnevne vrućine. 

Uklonite dodatne izvore topline, primjerice računala ili neke uređaje koje ćete manje koristiti poput pećnice tako što ćete jesti svježu hranu. Nemojte jesti velike obroke bogate proteinima koji mogu povećati metaboličku toplinu i zagrijati tijelo.

Valja održavati odgovarajuću razinu hidratacije, treba konzumirati više vode nego inače kada je vruće. Žeđ je prvi znak dehidracije; trebali biste piti dovoljno tekućine prije nego što osjetite žeđ kako biste spriječili dehidraciju. Izbjegavajte alkoholna pića i kofein, jer obje ove tvari mogu djelovati kao diuretici i potaknuti dehidraciju.

Za kućni "klimatizacijski" sustav, sjednite na putanju ventilatora koji je usmjeren prema otvorenom hladnjaku ili posudi napunjenoj ledom.

Pokušajte posjećivati ​​javne zgrade s klima uređajima u najtoplijim satima dana ako vrućina postane nepodnošljiva. Knjižnice, trgovački centri i kina mogu biti dobra mjesta za rashlađivanje. 

Bitno je znati prepoznati simptome bolesti povezane s vrućinom (toplinski grčevi, osip od vrućine, iscrpljenost toplinom, toplinski udar), tada je potrebno potražiti stručnu pomoć. 

Savjeti za kućne ljubimce

Na MedicineNet također napominju i kako kućni ljubimci također pate kada temperatura poraste. Hlađenje životinja (pasa, kunića, mačaka) "hladnim" kupanjem ili tuširanjem pomoći će im da održe nisku tjelesnu temperaturu, hladan ručnik na podu od pločica na kojem može ležati pomoći će u hlađenju životinje. Naravno, ljubimac mora imati puno hladne vode za piće. Ako mislite da je vaš ljubimac dobio toplinski udar (brzo dahtanje, široke oči, vruća koža, pretjerano slinjenje, trzanje mišića...) treba kontaktirati veterinara.

27. travanj 2024 22:17