StoryEditorOCM
DubrovnikDOGOVORENO U ZAGREBU

KONAČNO ODZVONILO DIVLJOJ IZGRADNJI? U Dubrovnik stižu građevinski inspektori, Franković otkrio koliko ih dolazi<br /> <br /> <br />  

Piše GB /AK
16. prosinca 2019. - 16:53
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković na današnjoj pressici u Vodovodu potvrdio je kako bi Grad Dubrovnik konačno mogao dobiti građevinske inspektore, budući da sada u Grad dolaze inspektori iz Ploča.

- Što se tiče građevinske inspekcije u Dubrovniku, razgovarao sam s glavnim državnim inspektorom te se radi na tome da se u Dubrovnik vrlo skoro dovede četiri do pet inspektora, a to će biti moguće jer je restrukturiran cijeli Državni inspektorat - uvjeren je gradonačelnik.

Istaknuo je kako se kroz izmjene GUP-a neće brisati postojeće građevinske zone iz plana jer bi to, kako tvrdi, otvorilo dodatne mogućnosti za tužbe, ali će se uvesti određena ograničenja poput smanjene izgrađenosti na određenim parcelama.

Što se tiče građevinskih inspekcija u Dubrovniku, Franković je kazao kako je razgovarao s glavnim državnim inspektorom te se radi na tome da se u Dubrovnik vrlo skoro dovede četiri do pet inspektora, a to će biti moguće jer je restrukturiran cijeli Državni inspektorat.

- GUP Grada Dubrovnika je definirao gdje se može graditi, a gdje ne može. Svi vidimo da GUP nije dobar u svim svojim segmetnima. Osobno mislim da je prije trebalo razvijati vodoopskrbu i kanalizacijski sustav, a potom rješavati gradnju, posebno velikih objekata poput hotela. Tu smo gdje jesmo, mi smo započeli s procesom izmjena GUP-a, ciljanih izmjena u prvoj fazi - rekao je Franković.

Gradonačelnik je otkrio i novosti oko utvrđivanja dubrovačke buffer nakon dopisa ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek:


- Od ministrice kulture sam dobio cjelokupnu dokumentaciju koja obuhvaća konzervatorske podloge vezane za „buffer“ zonu. Uistinu je to jako detaljno i precizno napravljeno da ne ostavlja prostor bilo kakvim manipulacijama, a sada do treba aplicirati na prostorni plan Dubrovnika - izjavio je Franković.

Dodao je kako su u proračunu za 2020. osigurana dostatna sredstva za izmjene prostornog-planske dokumentacije koja će obuhvatiti upravo ovaj dio izmjena. Za ciljane izmjene će kroz tekstualni dio napraviti određene korekcije i izmjene i neće se propustiti mogućnost da uvedemo dodatnu održivost.


 
08. svibanj 2024 02:39