StoryEditorOCM
DubrovnikSlijedi poskupljenje?

Komunalna naknada uzburkala političku scenu: Izračunali smo koliko bi se plaćalo za stambeni prostor od 100 četvornih metara ako prođe novi cjenik

Piše Silvia Rudinović
17. listopada 2023. - 07:34
”Rast cijena dobara i usluga utječe na sve sektore pa je tako u proteklom razdoblju zabilježen značajan porast troškova materijala, energenata i radne snage koji su povezani s održavanjem komunalne infrastrukture”, objašnjenje je Grada DubrovnikaTonći Plazibat/Cropix

Prihvati li većina gradskih vijećnika ove subote prijedlog dubrovačke lokalne vlasti, od 1. siječnja iduće godine poskupit će komunalna naknada. Ideja je da se vrijednost boda ove naknade poveća s 0,80 na euro za četvorni metar godišnje. Gradska uprava ovakav prijedlog opravdava inflacijom.

„Rast cijena dobara i usluga utječe na sve sektore pa je tako u proteklom razdoblju zabilježen značajan porast troškova materijala, energenata i radne snage koji su povezani s održavanjem komunalne infrastrukture”, objašnjenje je Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika. Pozivaju se na podatak Državnog zavoda za statistiku po kojem je ukupna stopa inflacije od siječnja 2019. do svibnja 2023. godine iznosila 24,3 posto.

image

Andro Vlahušić: "U obrazloženju odluke piše da je inflacija u protekle četiri godine visoka, kao da građani Dubrovnika ne znaju kolike su cijene hrane, grijanja, svih računa koje im svakodnevno plaćaju"

Bozo Radic/Cropix

Prvi se o ovoj temi javno oglasio vijećnik Andro Vlahušić (Platforma Dubrovnik naš grad), koji proziva gradonačelnika Mata Frankovića da nije napravio analizu ušteda niti je našao nove prihode kako bi građanima u ovim kriznim vremenima olakšao život.

- U obrazloženju odluke piše da je inflacija u protekle četiri godine visoka, kao da građani Dubrovnika ne znaju kolike su cijene hrane, grijanja, svih računa koje im svakodnevno plaćaju – poručio je Vlahušić i dodao: „Čudna neka politika Mata Frankovića i HDZ-a pred naredne parlamentarne i europske izbore”.

Umjesto poskupljenja, štednja

Iz gradske uprave su Vlahušiću odgovorili kako je komunalna naknada u novom iznosu još uvijek najniža među većinom gradova koji svojim obilježjima i značajem odgovaraju Dubrovniku, pa navode primjere Rijeke (15,24 kuna godišnje), Samobora (10,20 kn), Zagreba (10,44 kn), Splita (9,24 kn), Šibenika (8,40 kn), Osijeka (7,80 kn) i Zadra (7,68 kuna). Oporba u Vijeću neće podići ruke za poskupljenje.

image

Đuro Capor: "Franković očito jednu priču ima za nacionalne medije, vodeći kampanju za ponovni ulazak u Sabor, dok je ekonomska stvarnost u koju je zapao gradski proračun nešto sasvim drugo"

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

- Nedavno smo imali priliku čuti gradonačelnika Frankovića u emisiji Otvoreno kako govori da u Dubrovniku nije potrebno povećati prirez, ovdje vlada obilje, a sad vidimo da se značajno planira povećati komunalna naknada. Franković očito jednu priču ima za nacionalne medije, vodeći kampanju za ponovni ulazak u Sabor, dok je ekonomska stvarnost u koju je zapao gradski proračun nešto sasvim drugo. Dugovi su toliki da je upitno kako ćemo vraćati beskamatne zajmove čiji je povrat više puta odgađan – komentira Đuro Capor, iz Srđ je Grad.

Upravni odbor SJG-a tek se treba sastati na temu dnevnog reda nadolazeće sjednice Gradskog vijeća koja će se održati 21. listopada, ali je izvjesno da će ova najjača oporbena stranka u tom tijelu biti protiv poskupljenja komunalne naknade.

image

Maro Kristić: "Mislim da bi Gradu bilo mnogo pametnije postupati racionalnije kod javih investicija poput gruške place"

Bozo Radic/Cropix

- Mislim da bi Gradu bilo mnogo pametnije postupati racionalnije kod javih investicija poput gruške place, čiji će trošak biti triput veći od realne cijene. Umjesto povećanja naknada poput ove, za 20 posto, trebali bi biti štedljiviji – poručio je nezavisni gradski vijećnik Maro Kristić, koji će glasati protiv ovoga prijedloga.

U SDP-u smatraju kako je predloženo poskupljenje nedopustivo.

image

Anita Bonačić Obradović: "S jedne strane podižu cijenu komunalne naknade, a s druge ljudima najavljuju zabranu iznajmljivanja, dakle prihoda koji građanima Dubrovnika omogućuje da ovdje žive bolje"

- S jedne strane podižu cijenu komunalne naknade, a s druge ljudima najavljuju zabranu iznajmljivanja, dakle prihoda koji građanima Dubrovnika omogućuje da ovdje žive bolje nego u nekom drugom gradu u Hrvatskoj. Vidim da gradonačelnik reagira na kritike izjavama kako je cijena komunalne naknade u Dubrovniku niža nego u Osijeku, Zadru i još nekim gradovima, ali u njima život nije tako skup kao kod nas. Ipak smatram da je takva usporedba nesmotrena – komentira Anita Bonačić Obradović (SDP).

image

Ivan Cetinić poručuje kako nipošto neće podržati bilo kakvo povećanje nameta na teret građana 

Grad Dubrovnik/Grad Dubrovnik

I Ivan Cetinić iz NL Ivice Roka poručuje kako nipošto neće podržati bilo kakvo povećanje nameta na teret građana u ovim izazovnim vremenima.

Na strani građana

- Uvijek sam na strani građana. Još uvijek se nismo sastali unutar stranke, a obično se okupimo dva dana prije sjednice Gradskog vijeća kako bismo raspravili dnevni red, pa ne mogu javno govoriti kako ćemo glasati. Stranka nisam ja, nego širi krug ljudi. Vidjet ćemo što gradonačelnik ima reći o ovoj temi pa ćemo odlučiti – kaže Željko Raguž iz Dustre.

image

Željko Raguž: "Vidjet ćemo što gradonačelnik ima reći o ovoj temi pa ćemo odlučiti"

Tonci Plazibat/

Na pitanje, jesu li ga partneri iz HDZ-a upoznali s namjerom poskupljenja komunalne naknade, Raguž kaže kako je informacija i njemu bila novost koju je saznao iz dnevnog reda, ali će se sastati uoči sjednice.

- Sigurno postoji razlog za takav prijedlog, ja bih ga volio čuti – poručio je Raguž.

Iznos komunalne naknade utvrđuje se umnoškom vrijednosti boda te koeficijenata zone i namjene. Dakle, bod je dosad vrijedio 0,80 eura po četvornom metru. Dubrovnik je podijeljen u četiri zone po uređenosti i opremljenosti komunalnom infrastrukturom. Čitavo naselje Dubrovnik pripada prvoj zoni i ima najveći koeficijent (1). Dubravica, Gromača, Kliševo, Ljubač, Mravinjac, Mrčevo, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje i Šumet spadaju u četvrtu zonu s najmanjim koeficijentom (0,40) i plaćaju najmanju komunalnu naknadu. Što se tiče koeficijenta namjene, građanima se stambeni i garažni prostori računaju po koeficijentu 1, a neizgrađeno građevno zemljište 0,05. Za poslovne prostore taj koeficijent se kreće od 4 do 10. U ovu posljednju skupinu, između ostalih, spadaju hoteli, apartmanska naselja i kampovi, s tim da njima visina godišnje komunalne naknade obračunata prema koeficijentu namjene ne može biti veća od 1,5 posto ukupnoga godišnjeg prihoda iz prethodne godine.

Za stambeni prostor od 100 četvornih metara na užem području Dubrovnika trenutačno je plaća 80 eura godišnje, odnosno 6,67 eura mjesečne komunalne naknade. Najavljenim poskupljenjem, za takav stan bi se godišnje plaćalo 20 eura više, a mjesečni bi iznos dostigao 8.33 eura. Na taj iznos u računu se dodaje naknada za uređenje voda.

Upravo otvoreno javno savjetovanje o gradskim porezima Grada Dubrovnika

Prijedlog odluke o komunalnoj naknadi bio je na javnom savjetovanju od 24. srpnja do 22. kolovoza. Nitko nije poslao prijedlog ni primjedbu. Inače, upravo je u ponedjeljak, 13. listopada otvoreno javno savjetovanje o gradskim porezima Grada Dubrovnika. Kako navode iz Odjela za financije, 5. listopada stupile su na snagu izmjene Zakona o lokalnim porezima.

„Navedenim zakonom ukinut je prirez porezu na dohodak, a člankom 8. određen je najniži i najviši iznos po kojem se plaća porez na kuće za odmor te se isti sada može odrediti u rasponu od 0,60 do 5,00 eura/m2 korisne površine kuće za odmor (za razliku od dosadašnjeg raspona koji je iznosio 0,66 do 1,99 eura/m2). Nadalje, bitno je napomenuti da je sada zakonom izričito propisano da obveza plaćanja poreza na dohodak s osnove obavljanja djelatnosti iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima te organiziranja kampova prema odredbama posebnog propisa o porezu na dohodak nema utjecaja na utvrđivanje statusa kuće za odmor, koji se plaća po osnovi vlasništva kuće za odmor, a o čemu su dosada postojala različita mišljenja”, piše u obrazloženju.

U Dubrovniku se dosad plaćao prirez porezu na dohodak po stopi od 10 posto, a porez na kuće za odmor 1,99 eura po četvornom metru korisne površine. Iz gradske uprave sad predlažu Odluku o gradskim porezima tako da se brišu odredbe o prirezu poreza na dohodak, a porez na kuće za odmor plaćao bi se u iznosu od 5 eura po četvornom metru korisne površine. Stopa poreza n potrošnju ostaje ista, tri posto. Iz Odjela za financije ističu da neće biti uvođenja novih lokalnih poreza. Javno savjetovanje o ovoj odluci otvoreno je do 12. studenog.

28. travanj 2024 01:31