StoryEditorOCM
DubrovnikKRKLJANAC

Kinezi kreću prema Brijesti, u Dubrovniku stao promet

Piše DV
11. travnja 2019. - 12:03
Kineska delegacija i njihovi domaćini iz Hrvatske vlade krenuli su jutros prema Brijesti odakle će premijeri Li Kediang i Andrej Plenković svjedočiti polaganju najvećeg pilota Pelješkog mosta. Promet je u Dubrovniku bio potpuno blokiran na pola sata do prolaska delegacije.

Građani Dubrovnika proteklih su dana u čudu tražili kontejnere smeća po susjedstvu. Gradska uprava još je u ponedjeljak poslijepodne objavila u kojim će ulicama ukloniti spremnike za skupljanje otpada iz sigurnosnih razloga uoči dolaska kineskog premijera Lija Keqianga s mnogobrojnom kineskom delegacijom. Građani Dubrovnika navikli su na posjete državnika, ali ovo je, kažu u Ministarstvu unutarnjih poslova, najsloženije osiguranje dosad. Na dubrovačkom području, na terenu je preko 900 policajaca.

Vlasnici stanova na trasi kuda će prolaziti kineska delegacija na društvenim mrežama već zbijaju šale kako je slaba korist od ovih gosta. Za vrijeme snimanja Ratova zvijezda i Robina Hooda, morali su zatvarati funjestre, ali su zauzvrat dobili novčanu naknadu za 'život u tami'.

Nije naodmet ponoviti kako će do večeras biti zabranjeno zaustavljanje i parkiranje u Ulici Frana Supila, od Gimnazije do ulaza na parkiralište Ispod žičare. Od jutros do petka poslijepodne ista takva zabrana vrijedit će pred Lapadskim dvorima. Put za tvrđavu Imperial na Srđu bit će zatvoren 12. travnja, od 10 do 13.30. Iz sigurnosnih razloga, privremeno će se ukinuti čak i taksi stajališta na vratima od Ploča, Iza Grada i na Pilama, a iskrcavanje putnika iz turističkih autobusa bit će moguće samo povremeno uz policijski nadzor. Karići ni ostala dostavna vozila neće moći u spomeničku jezgru iza 17 sati.

Premijer Pleenković večeras će biti domaćin gala večere u hotelu Libertas Rixos, gdje će im se pridružiti preostalih 15 predsjednika vlada srednje i istočne Europe.

U petak ujutro, 12. travnja, službeno će započeti poslovni forum za 900 gospodarstvenika kineskih i europskih kompanija, naslovljen „Otvorenošću, inovacijom i partnerstvom gradimo nove mostove“. Hrvatsko gospodarstvo predstavljat će, kako je već ranije objavljivano, Rimac automobili, Kraš, Podravka, Hrvatske ceste, HŽ Infrastrukture, IGH, Končar, i drugi. Plenarna sjednica predsjednika Vlade bit će održana u hotelu Palace koji je često mjesto susreta političkih delegacija. Osim visoke kategorije, ovaj hotel je izoliran i lako dostupan sigurnosnim službama s mora.

Dubrovčani još pamte dolazak Dicka Cheneyja, potpredsjednika SAD-a u mandatu Georga W. Busha, 2006. godine kako bi sudjelovao na sastanku Američko-jadranske povelje. Bitna je razlika u tome što je Cheneyjev posjet organiziran tijekom vikenda. Takav stupanj osiguranja nije se mogao usporediti ni s dolaskom Pape u Dubrovnik. Stanari na Putu Iva Vojnovića i drugim ulicama prema hotelu Dubrovnik Palace morali su pomaknuti svoje automobile. Neslužbeno se govorilo kako je američkoj diplomaciji bilo zakupljeno 150 soba u Palaceu te više soba u drugim manjim hotelima. Šahtovi na gradskim prometnicama bili su zavareni, poštanski sandučići i spremnici smeća uklonjeni. Ništa nije bilo prepušteno slučaju pa su ovdje bili američki vojni zrakoplovi, nosač USS Enterprise i brod 2nd Lt. John P. Bobo. Cheney se sastao sa Stjepanom Mesićem i Ivom Sanaderom, ondašnjim predsjednikom i premijerom. U zračnoj luci u Čilipima, dočekala ga je Kolinda Grabar Kitarović, tada u funkciji ministrice vanjskih poslova.
27. travanj 2024 12:42