StoryEditorOCM
DubrovnikPUNO PITANJA, MALO ODGOVORA

Kakvo će prometno rješenje donijeti sanacija Mosta Ombla? Radovi još nisu ni počeli, a svi se već boje bure, poznato je što će se točno raditi i koliko će radovi trajati

Piše Silvia Rudinović
6. studenog 2023. - 07:34

Grad Dubrovnik ni 25 dana nakon otvaranja ponuda nije okončao postupak javne nabave za sanaciju Mosta Ombla. Obavijest o pokretanju javne nabave procijenjene vrijednosti pola milijuna eura, prošla je bez veće pozornosti, iako je riječ o radovima koji će tri mjeseca potpuno izokrenuti životne navike stanovnika s obje strane mosta na području Rijeke dubrovačke.

image

Za vrijeme trajanja radova promet Mostom Ombla bit će u potpunosti zatvoren

Tonći Plazibat/Cropix

Neslužbeno se doznaje kako je izvođač odabran i da je riječ o tvrtki iz Zagreba. U službenim objavama navodi se da je projektom sanacije mosta preko Omble, koji su izradili na Građevinskom fakultetu u Splitu, predviđena obnova površinskog sloja, dok se u samu konstrukciju mosta neće dirati. Dakle, uklonit će se asfaltni zastor, betonske ploče, dilatacije, izraditi nove armirano-betonske ploče, nova hidroizolacija mosta te izvesti novi asfaltni zastor, kao i sanacija nogostupa i pješačke ograde.

Alternativni pravci kad zapuše

“Sukladno projektu, očekivano trajanje radova je 90 dana. Sami radovi morat će se izvoditi u vrijeme manjeg intenziteta bure, kada su u punoj funkciji alternativni pravci preko Mosta dr. Franja Tuđmana, s obzirom da će za vrijeme trajanja radova promet Mostom Ombla biti u potpunosti zatvoren”, priopćili su iz gradske uprave.

Ostaje nejasno što je gradska uprava predvidjela u slučaju da se Most dr. Franja Tuđmana mora zatvoriti zbog jakoga vjetra, kako Dubrovnik ne bi ostao odsječen, te kako planiraju organizirati javni prijevoz. Na ta pitanja iz gradske uprave ovako odgovaraju: “Procedura provedbe javne nabave za radove na obnovi Mosta Ombla još nije dovršena.

image

Mosta Ombla opet ide na sanaciju

Božo Radić/Cropix

Po okončanju postupka i odabiru ugovornog izvođača radova, službe Grada Dubrovnika održat će sastanak sa svim uključenim dionicima: izvođačem, Policijskom upravom DNŽ, Libertasom Dubrovnik, kako bi se usuglasilo privremeno prometno rješenje koje će biti na snazi za vrijeme provođenja projekta. O navedenom ćemo pravovremeno i detaljno izvijestiti javnost”.

U gradskim kotarima Mokošica i Komolac nemaju informacija kako će biti organiziran promet za trajanja radova.

Predsjednik Vijeća GK Mokošica Boris Čikato kaže kako nema dvojbe oko toga da se radovi moraju odviti, stanje mosta je loše, unatoč sanaciji asfalta prije šest godina.

image

Boris Čikato iz GK Mokošica: Nema dvojbe oko toga da se radovi moraju odviti

Tonči Vlašić

Katarina Šilje, članica tog Vijeća kaže kako ih gradske službe o ovoj temi ni o datumu početka radova dosad nisu izvijestile.

Put za hitne slučajeve?

Mnogo je pitanja, a malo odgovora. Sredstva su osigurana u ovogodišnjem proračunu, gradonačelnik Mato Franković je ranije izjavljivao kako će se radovi odvijati u ovoj kalendarskoj godini, a ušli smo u studeni.

- Nemamo službenih informacija, osim gradonačelnikovih izjava u medijima kako će taj projekt krenuti u ovoj godini - kaže Tomo Kristović, predsjednik Vijeća Gradskog kotara Komolac.

U jednom od neformalnih razgovora, službenici gradskog odjela za promet spomenuli su stari, uski put preko izvorišta Omble kojeg je Vodovod Dubrovnik zatvorio ogradama.

image

Tomo Kristović iz GK Komolac: Tijekom posljednje sanacije, iz Komolca smo pješke prelazili most do Rožata i tamo se ukrcavali na autobus!

Tonći Plazibat/Cropix

- Po pričama starijih, znam da je taj put preko samog izvorišta Omble bio u funkciji 1979. tako da su bili postavljeni semafori pa su vozila išla naizmjenično.

Tijekom posljednje sanacije 2017. godine, mi iz Komolca smo pješice prelazili Most Ombla do Rožata i tamo se ukrcavali na autobus za Novo naselje ili za grad - kaže Tomo Kristović.

Tako će možda izgledati zima za male Komolčane koji pohađaju školu u Mokošici, pješke do Rožata pa autobusom na nastavu.

02. svibanj 2024 04:28