StoryEditorOCM
DubrovnikBRIGE SVAKODNEVNE

Kako od mirovine živjeti u najskupljem hrvatkom gradu?

Piše Silvia Rudinović
26. veljače 2020. - 14:17
26 posto dubrovačke populacije su umirovljenici ( Fotoarhiva Dubrovačkog vjesnika/ Željko Tutnjević )Fotoarhiva Dubrovačkog vjesnika/ Željko Tutnjević
Život u gradu visokih cijena i izdašnog proračuna osobito je izazovan umirovljenicima. U Dubrovniku živi 10.992 umirovljenika, a njihova je prosječna mirovina 3.145,31 kuna. Podatak je to Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od 31. siječnja. Iako je upitna mjerodavnost popisa stanovništva iz 2011. godine, usporedi li se broj umirovljenika s brojem stanovnika, ispada da je 26 posto dubrovačke populacije umirovljeno.

Najveći dio korisnika, njih 8.525, prima starosnu mirovinu, a ona je u prosjeku 3.294,85 kuna. Invalidska mirovina korisnika prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, je 2.170 kuna, a 1882 građanina primaju obiteljsku koja je u prosjeku 2.770 kuna.
 

Nemaju previše, ostali imaju premalo


image
Ljuti me što umirovljenik nema pristojnu mirovinu s kojom može živjeti bez dodatnog rada pod stare dane – komentira Olga Muratti, predsjednica Hrvatske stranke umirovljenika Dubrovnik (Fotoarhiva Dubrovačkog vjesnika/ Željko Tutnjević )
 
Fotoarhiva Dubrovačkog vjesnika/ Željko Tutnjević


- Ogromna je razlika živjeti s tim novcem u Dubrovniku i u drugom hrvatskim gradovima. Možda je negdje to i dobra mirovina, moje bi kolegice u drugim gradovima čak bile sretne da imaju tri tisuće kuna mjesečno. Istina, dobar dio ljudi u Dubrovniku ima i priliku za dodatne prihode i zbog toga naš grad nije mjera. Međutim, ljuti me što umirovljenik nema pristojnu mirovinu s kojom može živjeti bez dodatnog rada pod stare dane – komentira Olga Muratti, predsjednica Hrvatske stranke umirovljenika Dubrovnik.

Braniteljsku mirovinu, ostvarenu prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, u Dubrovniku primaju 863 korisnika, a njihova je prosječna mirovina 6.053,47 kune. Mjesečna su im primanja tristotinjak kuna niža od prosječne plaće zaposlenika u Hrvatsku u siječnju ove godine.


Istodobno, 70 umirovljenih djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba u prosjeku prima 3.551,77 kunu mjesečno.

- Branitelji su dali svoj obol i stvarali državu i imaju pravo na mirovinu. Međutim, svatko ima pravo pristojno živjeti i dostojanstveno stariti. Ne bih rekla da je to njima previše, nego da ostali imaju premalo – komentira Muratti, ujedno i savjetnica gradonačelnika Dubrovnika.


image
U Dubrovniku živi 10.992 umirovljenika, a njihova je prosječna mirovina 3.145,31 kuna (Fotoarhiva Dubrovačkog vjesnika/ Branka Mumalo)
Fotoarhiva Dubrovačkog vjesnika/ Branka Mumalo

 

Besplatno dopunsko


Na županijskoj razini prosječna je mirovina niža nego u Dubrovniku i iznosi 2.810 kuna. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 28.471 korisnika mirovina, od toga 21.551 ima starosnu mirovinu (njihov je prosjek 2.969,10 kuna mjesečno). Nadalje, u županiji je 1.997 korisnika invalidske ZOMO mirovine s prosječnom mirovinom 2.140 kuna i 4923 ZOMO korisnika obiteljske mirovine s u prosjeku 2.388 kuna.

image
Fotoarhiva Dubrovačkog vjesnika/ Željko Tutnjević : Prosječna mirovina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 2.810 kuna, a broji 28.471 korisnika mirovina (Fotoarhiva Dubrovačkog vjesnika/ Željko Tutnjević )
Fotoarhiva Dubrovačkog vjesnika/ Željko Tutnjević


- Mnogo se toga treba mijenjati, a 2020. smo proglasili godinom borbe protiv siromaštva. Utvrdili smo cenzuse koje bi trebalo poštivati kod prava na dopunsko osiguranje, kod plaćanje HRT pretplate i drugih prava. Moramo zaštititi najugroženije kategorije društva, a u posebno nepovoljnom položaju su oni koji su dio radnog staža stekli u drugim republikama bivše Jugoslavije, kojima su se primanja znatno smanjila neovisno o stažu. I kroz socijalne programe jedinica lokalne samouprave može se poboljšati loš financijski položaj. Dubrovnik ima i ranije je imao pristojan socijalni program, od besplatnog javnog prijevoza do zaštitnih dodataka – kaže Muratti.

HSU se zauzima za drugačiji zakon o obiteljskim mirovina na način da se osoba može zadržati vlastitu i dobiti dio mirovine umrloga člana obitelji.
26. travanj 2024 15:01