StoryEditorOCM
DubrovnikVlasti Dubrovačke Republike riješile su misterij

Kako je relikvija parčeve ruke vraćena iz Genove?

Piše Anđelka Kelava
4. veljače 2024. - 18:18

Ove godine obilježava se i 350. obljetnica pronalaska moćnika lijeve ruke sv. Vlaha koji je poslije Velike trešnje 1667. godine otuđen, a potom pronađen u Genovi 1674. godine. Viiše o ovom misteriju kazao nam je ugledni dubrovački povjesničar umjetnosti Ivan Viđen:

‘U Velikoj trešnji 1667. godine srušena je stara dubrovačka romanička katedrala i s njom je tom prilikom bilo zatrpano veliko blago, među kojima i svetačke relikvije (moći). Iako su Dubrovčani odmah poduzeli energične mjere da iz ruševina iskopaju svete dragocjenosti ipak je došlo do otuđenja vrijedne relikvije sv. Vlaha i Isusove pelenice.

Dok je relikvija Isusove pelenice ubrzo pronađena te je spriječen njezin odlazak iz Dubrovnika, relikvija ruke sv. Vlaha tajno je odnesena u Genovu pod nikad razjašnjenim okolnostima. Nakon nekoliko godina potrage, relikvija je pronađena i identificirana te je Dubrovačka Republika poduzela sve moguće korake da se ona vrati u domovinu.

U tome joj je podršku dala i vlada prijateljske Genoveške Republike te je prije 350 godina pronađena relikvija, iako dijelom oštećena, sretno vraćena u katedralni moćnik nakon čega je restaurirana. Temeljita potraga i velika pažnja koju je Republika pokazala ovom prilikom svjedočanstvo su koliko je neizmjerno značenje Dubrovčanima bilo sadržano u posjedovanju i štovanju relikvija svoga parca, odnosno, da se za njih radilo ne samo o duhovnome blagu, već i o prestižu države.‘

26. travanj 2024 11:52