StoryEditorOCM
DubrovnikGRAĐEVINSKI ZAHVATI

JOŠ O SLUČAJU BOURBON Tko to po Dubrovniku gradi i radi što hoće?<br />  

Piše net.hr
11. studenog 2019. - 15:50
Izgradnja u Bourbonu ne prestaje izazivati medijsku pozornost. Njome se u tekstu na portalu net.hr pozabavila renomirana novinarka Đurđica Klancir. U tekstu se navodi:

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković podnio je kaznenu prijavu zbog radova nakon kojih se urušila ulica. No, istovremeno je Grad kao pravnog zastupnika angažirao odvjetnika Olega Uskokovića koji je ujedno i suvlasnik tvrtke investitora na tom gradilištu.

Ima li još uopće igdje mjesta u gradu Dubrovniku za ikakvu gradnju, za ugurati negdje nekakvu zgradu ili objekt? Noviji dio grada već se odavno doima kao košnica koja se zgurala uz Grad, staru jezgru, i posve je jasno da je svaki četvorni metar građevinskog zemljišta dragocjen poput zlatne poluge. Nema sumnje da će se sve izgrađeno uspjeti dobro prodati: cijene četvornih metara stambenih kvadrata u Dubrovniku u ovom trenutku kreću se od 3500 do 5000 eura. Unatoč tom dojmu da više nigdje ništa neće stati gradilišta niču, ponegdje doslovno uz litice, strše dizalice…

Najveće otvoreno gradilište u Dubrovniku je zgurano u centru, uz stadion Juga, ispod ulice koju Dubrovčani nazivaju Bourbon, a službeno se zove Ulica bana Josipa Jelačića: zbog radova na stambeno-poslovnom kompleksu privatnih investitora ulica je zatvorena već mjesecima, zbog njezina urušavanja već više puta su pozivani inspektori, na lokalnim portalima objavljuju se foto i video svjedočanstva o „zabranjenim“ ili „štetnim“ građevinskim radovima, pa i u sitnim noćnim satima, prošlo ljeto bilo je i propitivanja – tko to može graditi i raditi usred turističke sezone?

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković (HDZ) teatralno je pozivao inspekciju, ali eto, „privatni investitori“, kao da su jači od njega i od cjelokupne gradske vlasti. Dubrovčani ih jednostavni nazivaju „građevinski lobi“. Nevidljivi, a izgleda da rade što hoće.

Na tabli na gradilištu podno Bourbona kao investitor navedena je tvrtka Oštrice d.o.o., a izvođač radova je Projekt Gruž d.o.o., tvrtka koja je ujedno i suvlasnik tvrtke Oštrice d.o.o. Drugi vlasnik tvrtke je moćan odvjetnik iz Varaždina, dubrovačkog porijekla, Oleg Uskoković. Direktor je Petar Luburić, gospodin kojeg će se stariji čitatelji sjetiti kao jednog od aktera u legendarnoj Aferi Dubrovačka banka. Luburić je tada bio šef SZUP-a, tajne policije, blizak Iviću Pašaliću, utjecajnom suradniku pokojnog predsjednika Franje Tuđmana.

Vlasnici tvrtke Projekt Gruž d.o.o. su Mario i Nino Slezak, sinovi mostarskog tajkuna Dina Slezaka, vlasnika lanca kladionica koji je blizak i s predsjednikom HDZ-a BiH, Draganom Čovićem. Uz mlade Slezake, kao vlasnici tvrtke Projekt Gruž upisani su i zagrebački odvjetnik Josip Pažin (iz odvjetničkog društva Olujić, Pezić & Partneri) te Mato Bračić i Tibor Mladinić, poznati i kao ugostitelji, vlasnici restorana Bowa na otoku Šipanu.


No, lokalni poznavatelji građevinskog pothvata smatraju da su u građevinskom dijelu projekta „glavni“ – braća Slezak, a za kontakt s politikom i „cijelim svijetom“ – odvjetnik Oleg Uskoković. Fantastično zemljište ugrabljeno za svega 27 tisuća njemačkih maraka.

Za pribavljanje atraktivnog zemljišta bio je pak zadužen direktor tvrtke Oštrice d.o.o., Petar Luburić, bivši obavještajac koji se pod nejasnim okolnostima premetnuo u poduzetnika s mnogo nekretnina, i njegov prijatelj Pero Vićan, kontroverzni građevinski poduzetnik, osuđen s bivšim gradonačelnikom Dubrovnika, Androm Vlahušićem u Aferi Šipan i ujedno lider stranke Dubrovački demokratski sabor čija tri vijećnika trenutno podupiru HDZ-ovog gradonačenika Matu Frankovića. I Vićan je jedan od aktera Afere Dubrovačka banka, povezan s Petrom Luburićem.


Oleg Uskoković je nesumnjivo jedan od najmoćnijih hrvatskih odvjetnika-poduzetnika ali uvijek, očito, nastoji ostati – nevidljiv. Daleko od medija. Nema njegovih izjava ni fotografija. Ni u varaždinskim niti u dubrovačkim loklanim medijima.


No, njegovo ime iskače u niz afera, od Afere Spice, kada su menadžeri Podravke 2008. bili optuženi za izvlačenje novca iz tvrtke, do Afere Pokora, kada je u Dubrovniku otkriven lanac tvrtki koje je tajno osnivala Dubrovačka biskupija u suradnji s tvrtkom Midia Grupa iz Švicarske – koja je gradila javnu garažu u vrijeme mandata gradonačelnice Dubravke Šuice, a cilj je bila zarada na mešetarenju zemljištem.

„U svojoj sam karijeri bio angažiran od mnogih kompanija i sudjelovao sam u velikom broju pravno i poslovno složenih transakcija, stoga nije neobično ukoliko se moje ime u nekom svojstvu pojavi u nekoj od takvih transakcija. No, moram naglasiti da nikada i niti u jednom od tih slučajeva u pitanje nije dovedena pravna dopuštenost ili poslovna moralnost mojeg rada i djelovanja, kao pravnog zastupnika ili u bilo kojem drugom svojstvu.“, odgovorio je Uskoković na naše pitanje kako komentira činjenicu da mu se ime pojavljuje u aferama kalibra Spice i Pokora.

Osim u dubrovačkim tvrtkama Uskoković je aktivan i u niz drugih kompanija. Proteklo je ljeto, primjerice, preko svoje češke tvrtke posredno stekao 47 posto tvrtke Medika, jednog od najjačih hrvatskih dobavljača lijekova i sanitetskih potrepština. U službenoj biografiji navodi da je rođen 1966., diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu 1994., član je nadzornih odbora u niz tvrtki, manje ili više uspješnih: od Nexe grupe, Našicecementa, Medike, Atlantske plovidbe do PBZ Investa. Jedno je sigurno, Uskoković i dalje provodi mnogo vremena u Dubrovniku. Kada smo ga zvali u varaždinski ured, službenica je ljubazno objasnila da je gospodin Uskoković upravo otišao u Dubrovnik. A tamo je i investitor, i koncesionar i – pravni savjetnik u Gradu Dubrovniku istodobno!


Nije li pretjerano očekivati da će Grad Dubrovnik, odnosno, gradonačelnik Mato Franković reagirati odlučnije oko razorne gradnje ispod Bourbona ili na bilo kojoj drugoj lokaciji kada je odvjetnik i nevjerojatni poduzetnik Oleg Uskoković ujedno i – pravni zastupnik grada Dubrovnika? Sam Uskoković potvrđuje da surađuje i s gradonačelnikom Frankovićem. Upoznali su se nakon što ga je „jedna državna ustanova angažirala na području Grada Dubrovnika.


“„Nakon što je moje odvjetničko društvo uspješno razriješilo složenu pravnu situaciju na navedenom slučaju, angažirani smo da zastupamo Grad u jednom sudskom sporu u kojem je Grad tuženik za isplatu iznosa od 609.000,00 kuna.“, odgovara nam Uskoković, no ne želi otkriti o kojem se to točno sporu radi i kada je došlo do njihove suradnje, zaključuje Klancir.
24. travanj 2024 07:47