StoryEditorOCM
DubrovnikU Bruxellesu

Jelka Tepšić na Paneuropskom dijalogu o krstarenju

Piše dv
3. ožujka 2022. - 16:38

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je ovaj tjedan kao panelist na 2. Paneuropskom dijalogu o krstarenju, održanom u Bruxellesu, na panelu “Destinacija krstarenja – Mediteran”. Na poziv organizatora, Opće uprave za pomorstvo i ribarstvo Europske komisije, zamjenica je govorila  o specifičnim iskustvima s održivim turizmom u Dubrovniku, posebno s kruzerima, gdje je Dubrovnik istaknut kao primjer održivog kruzerskog turizma u Europi.

Zamjenica Tepšić predstavila je projekt Respect the City i provedene mjere koje su rezultirale konkretnim učincima na terenu, a dio su suradnje gradske uprave sa svim dionicima kruzerskog turizma, posebno Lučkom upravom Dubrovnik. Spomenuti su, među ostalim, Smart City alati i moderne tehnologije kao važni čimbenici modernog upravljanja destinacijom, kao i definiranje jasnih pravila prihvata brodova s kružnih putovanja te komunikacija s cruise kompanijama, odnosno s njihovim krovnim udruženjem CLIA-om.

Među izlagačima i panelistima bili su i zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici Međunarodne udruge Cruise Lines (CLIA), Europskog udruženje morskih luka (ESPO), Europske putničke komisije (ETC), Udruge mediteranskih luka (MEDCRUISE), kao i predstavnici vodećih kompanija za brodove na kružnim putovanjima.

Jedno od uvodnih izlaganja, prezentaciju pod nazivom “Okvir za procjenu održivog turizma krstarenja” održao je Ioannis Pappas, član uprave i direktor za Mediteransku regiju Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC). Ovom prigodom Dubrovnik je istaknuo kao primjer dobre prakse u svijetu, koji uspješno provodi mjere s ciljem ostvarivanja održivog turizma, te je predstavio projekt procjene održivosti destinacije Dubrovnik, provedene 2019. godine.

Na marginama konferencije zamjenica Tepšić susrela se i s predsjednicom udruženja CLIA Kelly Craighead, koja je istaknula važnost partnerstva s Gradom Dubrovnikom koje će se i dalje osnaživati.

28. travanj 2024 14:23