StoryEditorOCM
DubrovnikSKUPLJA PITA OD TEPSIJE

Je li nam jeftinije liječniku kupiti stan u Dubrovniku ili plaćati helikopter do Splita i prijevoz do Zagreba te po liječnika u pratnji pacijenta slati auto i vozača da ga vrati nazad?

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
16. prosinca 2021. - 07:29

Opća bolnica Dubrovnik brine o jako puno pacijenata, ali kronično pati od nedostatka liječnika. Zato moraju surađivati s liječnicima iz drugih bolnica, s njima potpisivati ugovore o djelu, plaćati im put i smještaj. Zbog svega toga bolnice puno troše, ali Opća bolnica Dubrovnik teško bi opstala bez vanjskih suradnika. 

Cijene nekretnina u Dubrovniku su previsoke i liječnici koji nisu iz Dubrovnika i tu nemaju svoju nekretninu gotovo se u pravilu ne žele upustiti u kupnju stana koji će negdje drugdje platiti duplo manje. Plaće su im u cijeloj državi iste, pa će, radeći svoj posao, puno bolji standard imati u gradovima gdje su cijene nekretnina povoljnije.

Navodno jedan od njih, invazivni kardiokirurg, dolazi na ispomoć i voljan je preseliti u Dubrovnik, ali za to nema uvjeta jer, kako kaže naš izvor, nema više stanova na raspolaganju. Stoga, u vrijeme kada ovaj liječnik nije na ispomoći, pacijente prebacuju helikopterom u Split, a liječnik u pratnji vraća se, kaže naš izvor, taksijem doma.

image
Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić
Bozo Radic/Cropix

Pitali smo ravnatelja bolnice dr. Marija Bekića za komentar ovih navoda. S obzirom da je već prije bilo prijava i izlazaka na teren inspektora zbog velikih troškova potpisivanja ugovora o djelu s liječnicima na ispomoći, plaćanja njihovih putnih troškova i smještaja, zanimalo nas je nije li još skuplja ovakva praksa zbrinjavanja pacijenata helikopterom i povratak liječnika taksijem, jer to znači da su troškovi zapravo nepredvidivi? Nije li ispravno tvrditi da su, kad zbrojimo satove leta helikoptera u Split i natrag i tome dodamo troškove taksija, već potrošeni novci s kojim se liječnika moglo platiti već kod prvog pacijenta?

– Opća bolnica Dubrovnik ima na raspolaganju 24 satnu interventnu kardiologiju. Trenutno je za zahvate interventne kardiologije na raspolaganju stalno zaposleni kardiolog iz Dubrovnika koji se nedavno vratio sa specijalističkog usavršavanja – stigao je odgovor s e-maila uprave bolnice.

- Kontinuirano dolaze vrhunski interventni kardiolozi iz KBC Zagreb i KBC Rijeka. Do ljeta 2022. godine očekujemo povratak još jednog liječnika iz Dubrovnika sa specijalističkog usavršavanja. Svi kompliciraniji klinički slučajevi se upućuju na definitivno zbrinjavanje u KBC Split i KBC Zagreb s kojima imamo izvanrednu suradnju. Od listopada 2020. godine vozač OB Dubrovnik, a ne taksi prijevoz, obavlja prijevoz liječnika koji se iz pratnje vraćaju iz KBC Split – odgovaraju.

- Tijekom tekuće godine u invazivnom laboratoriju OB Dubrovnik napravljeno je 407 invazivnih postupaka, od toga 187 kod pacijenata s akutnim koronarnim zbivanjem, a ostatak je bio dijagnostičke prirode. Spomenuti hitni transporti se događaju u slučaju kvara aparata. OB Dubrovnik je kroz projekt Dnevne bolnice nabavio novi, suvremeniji angiografski uređaj čiji rad se očekuje početkom ožujka 2022. godine, o čemu će javnost biti obavještena, obzirom da se radi o pojedinačno najskupljem uređaju iz projekta financiranog od strane EU fondova (oko 4,5 milijuna kuna) – kažu u upravi bolnice.

- Spomenuti liječnik za kojeg pitate nije jedini kardiolog iz vanjskih ustanova koji povremeno dolazi u OB Dubrovnik. Istome je je ponuđeno stambeno zbrinjavanje kroz stan koji je OB Dubrovniku ustupljen od strane Grada Dubrovnika. Sam liječnik nije donio odluku o trajnom preseljenju u Dubrovnik – ističu u upravi bolnice.

image
Opća bolnica Dubrovnik
Tonci Plazibat/Cropix

Slično pitanje postavili smo i Ministarstvu zdravstva, nabrajajući sve poteškoće s kojima se naša bolnica suočava u nastojanju da privuče i zadrži liječnike koji su joj potrebni za rad, uz pitanje može li im se subvencionirati kupnja stana.

Odgovorili su samo na zadnji dio pitanja, a evo njihovog odgovora:

- Za mjere subvencioniranja može biti nadležna i država, a ne samo županija, ali županija ima stanovite obveze prema bolnici kao njezin osnivač, a koje proizlaze iz zakona – rekoše u Ministarstvu, a na nama je ostalo da 'izgatamo' što se ovim htjelo reći, osim što se odgovornost prebacila na županiju.

Pa smo i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kao osnivaču bolnice i slijedom ovakvog odgovora, poslali pitanje sličnog sadržaja. Odgovor ćemo objaviti kad nam stigne.

Na kraju, za nedostatak medicinskog osoblja i njihovog smještaja konkretno je rješenje ponudio samo Grad Dubrovnik, iako nenadležan za pitanje zdravstvene skrbi. Grad je u najam dao nekoliko stanova za liječnike, a u srpnju prošle godine s bolnicom je dogovoreno da će darovnicom ustupiti zemljište na Pobrežju medicinskom osoblju OB Dubrovnik, koje će potom samostalno graditi stambene jedinice. Pitali smo u kojoj je fazi ta inicijativa: 

- Primarni interes Grada Dubrovnika jest svojim građanima osigurati najbolju moguću razinu zdravstvene usluge, a u mandatu ove gradske uprave stanovi su na korištenje ustupljeni Domu zdravlja (za smještaj pedijatrice) te dubrovačkoj Općoj bolnici. Grad Dubrovnik dao je u najam Općoj bolnici Dubrovnik stan na adresi dr. Ante Šercera 1B površine 65,10 m2, te Domu zdravlja Dubrovnik stan na adresi I. G. Kovačića 18 površine 46 m2.

- Što se tiče stambenog zbrinjavanja medicinskog osoblja na Pobrežju, zemljište se nalaze izvan građevinskog područja naselja i potrebno je, temeljem stručnih podloga i urbanističkih analiza, izmijeniti Prostorni plan uređenja Grada Dubrovnika  i Generalni urbanistički plan Grada Dubrovnika kako bi ove katastarske čestice postale građevinsko područje na kojem se može graditi.

- Na 38. sjednici Gradskog vijeća održanoj 29. ožujka 2021. usvojene su Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika te je donesena odluka o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja. Tijekom složenog postupka koji je u tijeku definirat će se obuhvat proširenja građevinskog područja i samim time i točan broj građevinskih objekata te uvjeti gradnje.

- Iako nije institucionalno nadležan za javno zdravstvo, Grad Dubrovnik planski i u kontinuitetu brojnim donacijama pomaže zdravstveni sektor te je snažan partner Zavodu za hitnu medicinu, ali i Domu zdravlja, Općoj bolnici Dubrovnik kao i drugim ustanovama koje skrbe o zdravlju i sigurnosti građana, poput HGSS-a i Crvenog Križa - zaključili su u odgovoru iz Grada. 

01. svibanj 2024 20:32