StoryEditorOCM
DubrovnikS PRESS KONFERENCIJE HDZ-a DNŽ

Javne površine u povijesnoj jezgri smanjuju se za 30 posto

Piše Dube Marjanović Ladašić
Foto: Božo Radić/HANZA MEDIA
8. siječnja 2019. - 16:27
Što se sve učinilo lanjske i što će se učiniti ove godine, ukratko je bila tema press konferencije HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije kojom je novinare iznenadio predsjedavajući pressici Branko Bačić, jer u pozivu tema konferencije nije bila obznanjena.
- Godina 2018. pokazala je gospodarsku stabilnost, rast gospodarstva i standarda u našoj županiji. Treća je po indeksu razvijenosti u Hrvatskoj. Nužno je rješavati vitalne probleme, koje želimo riješiti projektima za koje, objektivno, nemamo dovoljno fiskalnih kapaciteta. Stoga je nužan angažman Vlade, resornih ministarstava i javnih poduzeća - rekao je predsjednik županijske organizacije HDZ-a Bačić, najavljujući sjednicu Vlade RH koja će se održati 1. veljače u Dubrovniku.
- Na području županije odvijaju se projekti u vrijednosti od 7 milijardi kuna. To su projekti koji se najvećim dijelom realiziraju novcima iz europskih fondova ili državnog proračuna. U 2018. godini Sabor je donio niz zakona koji se odražavaju i na ovu županiju. Donesen je zakon o otocima kojim će se značajno poboljšati život otočana. Trgovački sud je vraćen u Dubrovnik. Rješavala se i prometna povezanost s ostatkom Hrvatske. Zadovoljni smo suradnjom između središnje vlasti i lokalne samouprave – istaknuo je Bačić.
- Godinu iza nas ocjenjujem vrlo uspješnom i dobrom – nastavio je župan Nikola Dobroslavić, te nabrojao projekte koji su važni za razvoj ove županije, a obilježili su godinu iza nas: gradnja Pelješkog mosta, rekonstrukcija Zračne luke Dubrovnik, gradnja Studentskog doma u Dubrovniku, vodoopskrba Mljeta, te manje kao što je izgradnja dvorane uz osnovnu školu u Orebiću, početak projekta navodnjavanja doline Neretve koji će spriječiti zaslanjenje, vrijedan više od 500 milijuna kuna, otvaranje Centra za djecu s poteškoćama u razvoju kod Opće bolnice Dubrovnik, te objedinjeni Hitni bolnički prijem.

Dotaknuo se župan i tragične smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića. Planirano otvaranje dnevne bolnice, istaknuo je, neće promijeniti ono zbog čega je dječak preminuo, odnosno nedostatka CRP analizatora, aparata za analizu krvi iz prsta koji vrlo brzo, uz minimalno medicinsko znanje, pokazuje je li netko zaražen virusom ili bakterijom i u kojoj mjeri, pa se liječenje može nastaviti na odgovarajući način. Rješenje je na Ministarstvu zdravstva, koje treba odobriti laboratorij pri Domu zdravlja, o čemu su, rekao je župan, razgovarali i s ministrom zdravstva.

Što se tiče planova u ovoj, 2019. godini, tu je daljnje prometno povezivanje naše županije, tj. konačno definiranje ceste Zračna luka Dubrovnik i Osojnik, te do čvorišta Metković, kao i nove pelješke ceste od Pelješkog mosta do Perne, uključujući obilaznicu Orebić.
- Daljnji projekt na koji ćemo se fokusirati jest Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, vrijedan 100 milijuna kuna. Mislim da ćemo u ovoj godini doista razriješiti sve papirnate aspekte projekta Centra za gospodarenje otpadom i krenuti s realizacijom. Vjerujem da ćemo realizirati i dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću i velika naša nastojanja bit će na višenamjenskom kongresnom centru u Dubrovniku, projektu za koji još nismo sigurni kako ga realizirati – rekao je župan, te najavio donošenje izmjena i dopuna Porstornog plana na prvoj ovogodišnjoj skupštini.

Osvrćući se na proteklu godinu, dubrovački gradonačelnik Mato Franković naglasio je održavanje kotarskih izbora na kojima je HDZ osvojio 70 posto vijećničkih mandata. Od važnijih projekata istaknuo je Respect the city, te dodao da u gradu Dubrovniku u 2018. niti jedan dan nije bila gužva na Vratima od Grada s Pila niti na Stradunu.
- Da je to tako, potvrdila nam je i predstavnica UNESCO-a na izložbi o ratnom stradanju Dubrovnika u New Yorku, koja je rekla da je upravo ovo što mi radimo model koji bi trebale preuzeti sve svjetske destinacije koje su opterećene turizmom i imaju problem gužvi. Još je puno posla pred nama, a ono što nam predstoji na samom kraju 2019. jest istek svih ugovora za ugostiteljske i trgovačke objekte u povijesnoj jezgri. Uvodi se novi cjenik i smanjuje broj javnih površina za 30 posto, a ponudit će se ugovori na deset godina - najavio je Franković. - Započeli smo s gradnjom stanova za mlade i za branitelje, krenuli smo u izradi projekta za Solitudo i vjerujem da ćemo ove godine krenuti s izgradnjom. Paralelno s time, kupili smo zemljište na Pobrežju od preko 70.000 kvadrata i očekujemo početak radova Most dr. Franja Tuđmana-Pobrežje, gdje još uvijek rješavamo imovinsko-pravne odnose. Za desetak dana počinje izgradnja osnovne škole Montovjerna, prve nakon 1985., a završavaju i radovi na nadogradnji vrtića 'Palčica'. Pred nama je i projekt anglomeracije, vrijedan preko 650 milijuna kuna. Čekamo zeleno svjetlo i trebali bi početi sa značajnim investicijama u oborinsku i kanalizacijsku odvodnju te vodoopskrbu – rekao je dubrovački gradonačelnik.
30. travanj 2024 11:08