StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKA STANOGRADNJA

Izdana građevinska dozvola za tri zgrade u Solitudu - gradit će se novih 50 stanova za mlade dubrovačke obitelji

Piše dv
26. lipnja 2023. - 11:25

Grad Dubrovnik, je u petak ishodio građevinsku dozvolu za gradnju tri zgrade u Solitudu, u sklopu projekta Dubrovačka stanogradnja. Projektom izgradnje planskog naselja, koji će obuhvatiti gradnju ukupno 50 stanova, gradska uprava nastavlja program poticajne stanogradnje za mlade obitelji i time rješavanje ključnog problema mladih u Dubrovniku.

Projektom je predviđena izgradnja stambenih objekata, prometnice, cjelokupne infrastrukture, kao i javnih sadržaja poput vrtića. Planirani stanovi, njih 50, veličine od 55 do 77 ‘kvadrata‘, raspoređeni su u tri zgrade na nekoliko etaža, okružene drvoredima i povezane zajedničkom šetnicom. Parkirališna mjesta osigurat će se gradnjom podzemnih garaža i parkirališnih mjesta za stanare i javne korisnike, a predviđen je i prostor dječjeg vrtića za šest do osam vrtićkih jedinica za smještaj oko 100 djece, za koji se planira arhitektonsko-urbanistički natječaj.

Uz izgradnju stambenih objekata predviđena je i izgradnja nove infrastrukture naselja na koju će se spojiti navedene zgrade, koja u sebi uključuje kanalizaciju, odvodnju, vodu, struju i novi ispust koji će rasteretiti oborinsku odvodnju ovog dijela naselja, a spajat će se na Moluntsku ulicu.

Prvih 39 stanova po modelu Dubrovačke stanogradnje u Novoj Mokošici uspješno je dodijeljeno kroz provedena dva javna poziva, u potpuno transparentnom procesu. S istim ciljem osigurano je i cjelovito vlasništvo nad zemljištem na Pobrežju gdje će se mladim sugrađanima dodjeljivati parcele za izgradnju tipskih kuća. Gradska uprava kroz projekt razvija i niz drugih mjera poticajne stanogradnje, kao što su subvencioniranje 30 mladih obitelji iznosom od 30 tisuća eura za kupnju prve nekretnine ili izgradnju ili nadogradnju objekta.

28. travanj 2024 04:53