StoryEditorOCM
DubrovnikPRIOPĆENJE

Iz dubrovačkog HSLS-a u događanjima u DPDS-u: žalosni smo zbog situacije, smatramo kako treba redefinirati ugovor koji je Grad potpisao sa Društvom

Piše dv
24. ožujka 2022. - 20:04

"U dubrovačkom HSLS-u jako smo žalosni zbog situacije u Društvu prijatelja dubrovačke starine, ali jednako tako smo i zabrinuti zbog kulturne baštine, najvrednije imovine građana Dubrovnika o kojoj se Društvo do sada više nego dobro skrbilo.

Trenutno uopće ne želimo ulaziti u financijsku stranu ovog problema, statusa zaposlenika ili pitanja jesu li se u nekim projektima mogli koristiti sredstva iz EU fondova. Nama je isključivi cilj zaštiti ono što smo naslijedili od naših predaka, a bez čega Dubrovnik kakav danas poznajemo ne bi postojao. Bilo bi jako nekorektno ne naglasiti da bi bez DPDS-a spomenici kulture o kojima oni brinu bili onakvi kakvi jesu, no moramo biti realni. Sve je manje entuzijasta i volontera poput ljudi koji su u DPDS-u. Sigurni smo da su i u samom Društvu toga svjesni. Stigla su neka nova, drugačija vremena i tome se, kako bi zaštitili javnu imovinu, trebamo prilagoditi.

Stoga smatramo da se ugovor koji je Grad Dubrovnik, u ono vrijeme u najboljoj namjeri i u javnom interesu potpisao sa Društvom prijatelja starine treba redefinirati. Sada je manje važno hoće li to biti model koji zagovara gradska uprava Dubrovnika ili neki drugi, no sigurni smo da u ovoj situaciji ključne odluke o spomeničkoj baštini treba donositi Gradsko vijeće. Dvadeset i jedan vijećnik Gradskog vijeća Dubrovnika ima puni legitimitet za donošenje takvih odluka te jamče punu transparentnost procesa upravljana javnom imovinom i skrbi o njoj. Istovremeno, ne smije se dozvoliti gašenje DPDS-a čime bi se nepovratno izgubilo neprocjenjivo iskustvo u obnovi spomeničke baštine, već ga kroz savjetodavni model treba u potpunosti iskoristiti.

Vjerujemo da su članovi Malog i Velikog vijeća Društva svjesni situacije te da, obzirom da smo sigurni da im je briga o javnom dobru iznad svega, neće iskoristiti pravne alate da uspore ili spriječe proces redefiniranja odnosa sa Gradom Dubrovnikom. Kao i uvijek biti ćemo iskreni i kazati da nas, uz puno poštovanje prema Društvu zbog skrbi o spomeničkoj baštini, ipak žalosti da se na našim zidinama, kulama i tvrđavama ne vije više barjak Svetog Vlaha, službene zastave Grada Dubrovnika", stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik gradske organizacije HSLS Dubrovnik, Miho Baće.

02. lipanj 2024 12:37