StoryEditorOCM
DubrovnikRAČUNI ĆE STIZATI I DUBROVAČKIM TAKSISTIMA

Za razliku od konavoskih kolega imaju ‘mekši‘ stav o plaćanju odvoza smeća, evo što kažu i čemu se nadaju

Piše Lorita Vierda
12. listopada 2022. - 12:51

Konavoski taksisti odbili su plaćanje 13 kuna tamošnjoj Čistoći, pa su u međuvremenu dobili povećanje cijene i uplatnice na 250 kuna, a cijela stvar, umjesto dogovorom, sad se rješava preko odvjetnika. Naveli su, podsjetimo, kako dubrovački taksisti nisu bili opterećeni nikakvim davanjima za Čistoći pa to neće plaćati ni oni u Konavlima, bez obzira što to predviđa novi Zakon o gospodarenju otpadom. Iako se dio taksista iz udruge nije složilo s općim stavom da ne treba plaćati ništa, nastupaju pod Udruženjem pa stav ostaje nepromijenjen, a čeka se i novi cjenik konavoske Čistoće. Kako bismo usporedili cijelu stvar s njihovim navodima da dubrovački taksisti ne plaćaju ništa, poslali smo i službeni upit te od dubrovačke Čistoće i dobili odgovor koji potvrđuje da je to zaista dosad i bilo tako, ali i kako će se situacija i za gradske taksiste uskoro promijeniti.

image

Ilustracija

Božo Radić/cropix/

-S obzirom na ulazne parametre (vrsta djelatnosti, proizvodnja otpada, dokaz o izvršenoj usluzi itd.,) i važeći Cjenik usluga, Čistoća Dubrovnik nije teretila obrtnike taksiste. Dosadašnji sustav je omogućavao Čistoći taj sitni otpad naplatiti kroz pražnjenje košarica. Međutim, novi Zakon o gospodarenju otpadom izričito prepoznaje dvije kategorije korisnika i to korisnik kućanstvo i korisnik koji nije kućanstvo. Slijedom Zakona, novim Cjenikom bez mogućnosti izbora, svako mjesto potrošnje će morati plaćati obveznu minimalnu javnu uslugu i iznos za predanu količinu otpada.” - navode iz Čistoće.

Cijene će se formirati ovisno o tome je li na određenoj adresi prijavljen korisnik kućanstvo ili ‘ne kućanstvo‘.

-U slučaju kada je na istoj adresi prijavljen korisnik kućanstvo i korisnik koji nije kućanstvo, OMJU, sukladno Zakonu, plaćati će se po Cijeni više, odnosno OMJU za kategoriju koje nije kućanstvo. U konkretnom slučaju, ako neki obrtnik, uključujući i taksi prijevoznika, na kućnoj adresi ima prijavljen obrt, bit će u obavezi plaćati Cijenu kategorije ne kućanstvo, odnosno obrta.” - pojašnjavaju iz Čistoće.

image

Ivica Smoljko, predsjednik udruge Plavi taxi dubrovnik

Cropix/

Tako se situacija i za dubrovačke taksi prijevoznike mijenja, na što predsjednik udruge taksi prijevoznika Plavi taxi Dubrovnik Ivica Smoljko kaže:

-Moje je mišljenje da treba plaćati neki minimum za odvoz otpada Čistoći, jer svi volimo što nam je Grad čist, a to davanje i služi održavanju čistoće grada. Ne znamo kakve će biti cijene za nas obrtnike, ali ako to bude zaista minimum koji taksist može podnijeti, apsolutno sam za. Znate, mi svakodnevno kad vozimo goste najviše pohvala dobijamo upravo zbog toga što nam je grad čist i uredan. Nisam za to da se ne plaća ništa” - navodi Smoljko. Dodaje i kako taksi obrtnici zaista ne proizvode gotovo nimalo otpada, sve se svodi, kaže, na prašinu ili malo pijeska.

-I to, iskreno govoreći, odlažemo najčešće u praonicama, ali to su zaista minimumi. Što jedno taksi vozilo uopće može proizvesti od otpada? Pušenje je u autima zabranjeno, održavamo čistoću automobila i tu otpada praktički i nema. Ali ponovit ću, mi jesmo da se neki minimum Čistoći ipak plaća, sve to ulaže se u čistoću grada kojim se ponosimo i zbog toga nas gosti koji su oduševljeni Dubrovnikom iz puno razloga, prvo pohvale.” zaključuje Smoljko.

Službeni cjenik Čistoće za dubrovačke taksi obrtnike još nije poznat.

Konavoski taksisti odlučni: ‘Nećemo im plaćati jer u svojim autima ne stvaramo otpad, ucjenjuju nas! Iz Čistoće i zelenila Konavala tvrde: ‘Da su htjeli komunicirati, ne bi ni bilo problema...‘

27. travanj 2024 16:40