StoryEditorOCM
DubrovnikIVAN ANUŠIĆ

Tko je novi ministar obrane? Manje je poznato da je ratovao na dubrovačkom području: ‘Doslovno smo oslobađali čuku po čuku, a najteže je bilo gledati poginule suborce...‘

Piše Anđelka Kelava
12. ožujka 2020. - 09:57

Sad je i službeno. Ivan Anušić novi je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane. Objavio je to premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije čime je riješeno pitanje Banožićeva nasljednika.

Zanimljivo, Anušić je u ožujku 2020. govorio za Dubrovački vjesnik te tom prilikom otkrio više o svom ratnom putu na hrvatskom jugu. Donosimo dio razgovor vezan uz Domovinski rat na dubrovačkom području:

- Bio je to srpanj 1992. godine kad su nas dragovoljce iz Osijeka i ostatka Hrvatske u Rijeci ukrcali na trajekt prema Dubrovniku. Plovili smo dan i noć i kad smo stigli, smjestili su nas u jedan od hotelskih kompleksa gdje nam se pridružio general Janko Bobetko. On nas je okupio i objasnio gdje idemo i što nam je zadatak. Mjesec smo dana izvodili vojne operacije, oslobađali doslovno čuku po čuku u dubrovačkom zaleđu prema Popovom Polju i Trebinju. Najteže je bilo gledati poginule suborce, u jednoj je akciji poginulo 30 posto naših, a tijela nismo mogli izvlačiti. Na tom su se terenu vodile borbe u kojima nema izvlačenja poginulih, nego ih moraš ostaviti. Bili su to sudbonosni dani agresije na Dubrovnik koji se uspio obraniti.

 

 

 

27. travanj 2024 00:36