StoryEditorOCM
DubrovnikGRUŠKA PLACA UZ BURU I SAMO 7° CELZIJUSA

‘Iako je benzina danas krešila u nas su i dalje uobičajene, zimske cijene! Verza 15, blitva, kupus 20, ćimulice 25, balica mladog luka 5 kuna....‘

Piše Ahmet Kalajdžić
8. ožujka 2022. - 19:11

Dok bura "ledi krv u kostima" a većina sugrađana, zaštićeni od hladnoće spenzu kupuje u tržnim centrima, na placi u Gružu prodavači stoički trpe ledeni vjetar.Na hladnom kamenom tlu cupkaju u mjestu i  jednim okom gledaju na mopguće  kupce a drugim nebo. Jer, meteorolozi su najavili 'šporku' buru, a nitko ne bi želio još i okisnuti!

image
Budući izgled gruške place
Sanitat Dubrovnik

Mnogi od njih u mislima su na topli dom i objed koji ih tamo čeka u krugu obitelji i vrijeme krate razgovarajući o skorom zatvaranju place i dugo najavljivanim radovima njezina natkrivanja. O samim radovima iz gradskog komunalnog poduzeća "Sanitat" odgovorili su kako "obzirom da je postupak javne nabave u tijeku, nisu u mogućnosti dati odgovore na više postavljenih pitanja", ali su prodavači s nama rado razgovarali.

Uvjeti su nikakvi!

Nikša Miloslavić iz Postranja kaže da su zbog otvorenosti place uvjeti za prodaju nikakvi:- Eto, nema nas puno i mučimo se, a strah me da nema ništa od najave bolje place. Bit će to propala investicija jer 1. lipnja počinje sezona i ne vjerujem da će itko tada ovdje raditi. Bolje je da počnu raditi na jesen. Do tada, sve je poskupilo, troškovi porasli i ne isplati se ni saditi. Plaće su ostale iste i narodu je sve postalo preskupo. A 5 kuna za balice špinata i blitve ili 15 kuna za kilo verze, 10 za kupus ili 20 za salatu io paziju stare su zimske cijene...

image
Nikša Miloslavić iz Postranja kaže da su cijene godinama iste, a troškovi sve veći
Ahmet Kalajdžić

Za susjednim stolom je Pero Bagoje iz Dunava koji kaže da na placu dolazi utorkom, a majka je tu sve ostale dane:- Jutros je doista bilo hladno, a iako su gorivo i gnojivo dosta skuplji, a skupa je i placarina. Ali, cijene su uobičajene, zimske: verza 15, blitva, kupus 20, ćimulice 25, balica mladog luka 5 kuna... Uz ovakvu hladnoću mnogima se ne isplati ni poći na placu... Predugo se najavljuju obnova i natkrivanje place za kojui ne znam ni kako će tad izgledati. Vjerojatno će biti bolje nego je sada, ali majka i ja ćemo dolaziti samo ako nam se bude isplatilo.

image
Pero Bagoje iz Dunava u Gruž kreće već oko 4,30 sati
Ahmet Kalajdžić

Ako ne, radit ćemo nešto drugo. Jer, iz kuće u Konavlima treba krenuti najkasnije u 4,30 sati, a dok se roba iskrca i auto ostavi na parking Radeljevića, pa opet dok ukrcamo neprodanu robu, kući nismo prije 2 popodne. Objedujemo i nema se vremena za odmor, a dok je netko na placi drugi to jutro već od 7 sati u polju bere ono što će sutra u Gruž.

Naš je Pero isto  iz Toploga....

image
Niko Jeljenić iz Topologa s jednim od kupaca
Ahmet Kalajdžić

Primorac Niko Jeljenić je iz Topologa, ali kaže da živi u Mokošici:- Hladno je, ali je placa navika. Čast mi je doći ovdje: netko ide u kafić, a ja na placu i srce mi je puno, koliko god da prodam. Iako je sve eko- proizvodnja, troškove pokrivam. Iz Mokošice su naranače (15) i limuni (20 kuna), a iz Topolog su leća i slanutak (po 20), mrkva 15 te kupus. Imam i svoje izvrsno domaće maslinovo ulje iz Primorja. Tamo je stotinu stabala i djeca pomažu, ali je rad pravi težački. Ali, obitelj se okupi i sve ho- ruk obavimo- kaže Jeljenić koji za natkrivanje place kaže:- Naš će Pero Vićan dati ruke gradskoj vlasti i sve uraditi kako treba. I on je iz Topologa i iza Boga se radujem da će se sve napraviti kako treba. Stoga ćemo se u Lapadu strpiti da dočekamo novi izgled gruške place.

Iz Konavala, točnije iz Lovorna je došla i Mirjana Vukić koja s ponosom ističe:- Naša je obitelj već 51 godinu na placi! Tu sam već 11 godina, a prije mene je svekrva dolazila punih 40 godina! Ovih dana sve je poskupilo, a placa je veliko odricanje. No, živimo od ovoga tako da, iako je danas bura i loša prodaja, druge je dane bolje. Skoro će proljeće i bit će, valjda, bolje. Ljeti prodajemo voće: praske, grožđe, kruške, jabuke. Već su orezane i poprskane modrom galicom, a inače blitvu, špinat, salatu, pladi luk, poriluk, kupus i ostalo povrće su iz naših pet plastenika.

image
I Mirjana Vukić iz Lovornog rano kreće put Gruža
Ahmet Kalajdžić

Dobro smo ih učvrstili, ali kad zapuše burta, ne mogu spati. Zbog ove skupoće mislim da ćemo sve više raditi, ali za manje para. Pitam se hoće li zbog svega što se događa biti turizma i hoće li narod imati para da kupi što nudimo. A opet, jesti se mora, iako ljudi sve više kupuju u tržnim centrima.

Predugi rok radova

Za stolom najbližem ulazu na peskariju je Miše Miloslavić iz Makoša. Kaže nam kako uvjeti na gruškoj placi "ne da su nenormalni, nego kriminalni":- Cijene na placi su godinama iste, ali su u trgovinama pošle gore, kao i gorivo te gnojivo. Ali, u mirovini sam pa mi se ovo ipak isplati. Iako je Župa blizu grada, ujutro ustajem najkasnije u 5 manje kvarat i premda nema potrebe tako rano, krećem u Gruž da izbjegnem gužvu. Inače, ne bih trebao tako rano- kaže Miše koji o planiranim radovima pokrivanja gruške place kaže:

image
Miše Miloslavić smatra da je šest mjeseciu predugi rok za pokrivanje gruške place
Ahmet Kalajdžić

-Radujem se, Bože daj da se to ostvari! Ali, šest mjeseci je smiješno, žalosno i predugo za te radove! Pa Kinezima je to bilo skoro dovoljno za Pelješki most! Mi prodavači nemamo uticaja na to, ali Sanitat treba naći nekoga ko će "uhvatit' posao za glavu" i sve brzo dovršiti. A nas gdje god da presele, posla će slabo biti jer se na zelenu placu uglavnom dolazi zbog peskarije, pa kad se kupi riba, tek tada na bancima gledaju povrće. Samo jedno s drugim ide!

image
Budući izgled gruške place
Sanitat Dubrovnik
28. travanj 2024 20:29