StoryEditorOCM
DubrovnikKolaps zdravstva na jugu

Gratis stan, troškovi plaćeni, uvjeti idealni, sve uzalud: Što god ponudiš liječnicima, odaziva nema

Piše Silvia Rudinović
16. veljače 2023. - 07:31
Već neko vrijeme nudimo stanove u Stonu, za obiteljskog liječnika, i u Župi dubrovačkoj, za ginekologa, pa se nitko ne javlja  Sasa Buric/Cropix

Pozornost javnosti proteklih mjesec dana pažnju je privukao lastovski slučaj u kojem se svakih nekoliko mjeseci izmjenjuju mladi liječnici dok čekaju na specijalizaciju. Čitav otok sad je na skrbi jedne liječnice. Slika primarne zdravstvene zaštite čitave Dubrovačko-neretvanske županije počinje nalikovati na sudbinu tog udaljenog otoka.

U županiji je trenutačno 78 timova obiteljske medicine, od toga su tri bez nositelja. To znači da te ordinacije nemaju stalnog liječnika. Samo 28-ero, što je ni trećina svih liječnika u primarnoj zaštiti, specijalisti su obiteljske medicine. Od spomenutih 78 ordinacija, u 11 rade liječnici koji su već stekli uvjete za mirovinu, duga je lista onih na kraju karijere. Nimalo optimističan nije ni podatak kako je prosječna dob liječnika obiteljske medicine u ovoj županiji 55 godina.

Kada se ovoj statici doda podatak da Dom zdravlja Dubrovnik u ovom trenutku ima samo jednog liječnika na specijalizaciji iz obiteljske medicine, onda nema sumnje da liječnička udruženja ne pretjeruju u izjavama kako će tisuće osiguranika ostati bez odabranog doktora. Na širem dubrovačkom području ugovoreno je 39 timova obiteljske medicine.

Nudimo stan, ne žele doći

Ovdašnji Dom zdravlja više puta godišnje iznova objavljuje javne natječaje u kojima mladim diplomiranim liječnicima nudi plaćanje specijalizacije, u nadi da će doći ovdje raditi, ali se nitko ne javlja. Pod kojim bi to uvjetima pristali na rad u gradu? Čini se da ni besplatno stanovanje više nije dovoljan motiv.

image

Branko Bazdan: ‘Upravo smo ugovorili plaćanje stana, u mjesečnom iznosu 1.250 eura, za pedijatra koji nam u lipnju dolazi raditi’

 

Tonci Plazibat/

- U pravilu nudimo stanove na korištenje bez naknade, ali svejedno nema odaziva. Već neko vrijeme nudimo stanove u Stonu, za obiteljskog liječnika, i u Župi dubrovačkoj, za ginekologa, pa se nitko ne javlja. Trebali bismo razmišljati u smjeru nekih dodatnih financijskih poticaja. Upravo smo ugovorili plaćanje stana, u mjesečnom iznosu 1.250 eura, za pedijatra koji nam u lipnju dolazi raditi. Toliki je najam stana preko 65 četvornih metara u Dubrovniku – kaže Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Nema jamstva za uloženo

U županiji je trenutačno 11 ginekoloških i 11 pedijatrijskih ordinacija u primarnoj zaštiti. Međutim, po tri tima u oba slučaja nemaju stalnog liječnika. Drugim riječima, po osam liječnika brine o primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena i djece. Gledaju li se podaci posljednjeg popisa stanovništva, to je osam pedijatara na preko 20 tisuća djece. U županiji je 47 tisuća žena starijih od 19 godina.

Više smo puta pisali o problemima s kojima se susreću dubrovački i ostali domovi zdravlja u županiji. Liječnici s kojima ugovore plaćanje specijalističkog usavršavanja po zakonu bi trebali raditi za tu ustanovu najmanje onoliko koliko je specijalizacija trajala. U pravilu, to je pet godina tijekom kojih se uloži 800.000 do milijun kuna. Međutim, kao i svi drugi, liječnici imaju pravo slobodnog kretanja i izbora na tržištu rada pa mogu poći i prije uz nadoknadu uloženog novca, ali u konačnici plate najviše do oko 250 tisuća kuna.

Na području Metkovića je 11 ordinacija, Ploča šest, grada Korčule 12, a u okviru Doma zdravlja Vela luka je 10 timova obiteljske medicine. Najveći tim obiteljske medicine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je u Metkoviću, broji 2.238 osiguranika. To su podaci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Od šestero liječnika obiteljske medicine u Pločama, dvoje je već steklo uvjete za mirovinu, a troje će ih steći u iduće dvije godine!

Koliki je godišnji iznos prihoda prosječnog tima obiteljske medicine?

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odgovaraju: “Prema Odluci o izmjenama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (“Narodne novine” broj 133/2022.), godišnji iznosi su:

- opća/obiteljska medicina dr.med.spec. 76.115,50 eura

- opća/obiteljska medicina dr.med. 71.861,81 eura”.

Pedijatrica prenoćila i pošla

- Ja sam jedan od te dvojice koji su stekli uvjete za mirovinu, a zatekli ste me u ordinaciji! Ulazim u 67 godinu i radim, uvjetno rečeno, na kredit. U ovoj godini ću se sigurno odreći ravnateljske dužnosti, a hoću li ostati u ordinaciji, još ne mogu odgovoriti jer ne znam hoćemo li naći zamjenu.– govori dr. Vinko Matić, ravnatelj Doma zdravlja Ploče.

Ukazuje na manjkavosti sustava i dovodi u pitanje svrhu specijalizacija za obiteljsku medicinu. Dok se liječnici 11 godina školuju, ordinacije ostaju bez liječnikâ. Ravnatelj doma zdravlja provodi, a političari određuju zdravstvenu politiku.

- Mi danas školujemo i specijaliziramo kadrove za Europsku uniju! - kaže sugovornik.

Pločanski dom zdravlja, kaže njegov ravnatelj, ispraznit će se kao i mnogi drugi domovi. Ne možemo više govoriti o tome da je primarna zdravstvena zaštita ugrožena, ona je već slomljena.

image

Domovi zdravlja ostaju bez liječnika. Od šestero liječnika u Pločama, petero je steklo ili će u iduće dvije godine steći uvjete za mirovinu

 

Duje Klaric/Cropix/Cropix

- Kad je moj otac ‘57. godine iz Stona došao raditi kao doktor u Ploče, dobio je stan i vrlo pristojnu plaću. Doveo me tu kao šestomjesečnu bebu – kaže dr. Matić i poručuje: “Kome je tribalo, taj je doktorima davo što im triba! A što ovi danas imaju namjeru davati? Očito smo naučili dobivati a ne davati ništa. Da treba direktor turističke zajednice ili direktor hotela, dali bi mu najbolje uvjete. Turizam je u špici. Društvo određuje što su mu prioriteti. Mladi su pametni, idu tamo gdje im se nude bolji uvjeti. I imaju pravo”.

U prosincu je i pločanska radiologinja stekla uvjete za mirovinu, a još nije trajno riješen dobro poznat problem s nedostatkom pedijatra. Do ljeta se očekuje povratak liječnice sa specijalizacije.

- Prije mjesec dana smo našli pedijatricu koja je trebala raditi u pločanskoj ordinaciji. Prespavala je u potpuno opremljenom stanu koji smo joj osigurali uz sve plaćene troškove. Nije iznijela ni stvari iz auta, prespavala je noć i rekla: Ovo nije za mene! Otišla je a da nije svratila u Dom zdravlja pogledati radno mjesto. Mladi istražuju i, s punim pravom, traže bolju priliku. Tko je kriv politici što je išla ovim putem zadnjih 20 godina – komentira Vinko Matić.

Zdravstvena zaštita građana Ploča bi se u roku pet godina mogla vratiti šezdeset godina unatrag, a bolnice će biti pretrpane jer neće biti primarne zdravstvene zaštite. “Dobrodošli u prošlost”, to je poruka dr. Matića.

image

Poruka mladih liječnika s prošlogodišnjeg prosvjeda

Vanesa Pandzic/Cropix

Dr. Sršen Krstulović radit će u DOC-u

Dom zdravlja Dubrovnik potpisao je ugovor s dr. Marijom Sršen Krstulović na pola radnog vremena u mirovini. Dr. Sršen Krstulović, ugledna dubrovačka pedijatrica, subspecijalist pedijatrijske kardiologije, dolazi raditi u ambulantu DOC, u Lapadu, na radno vrijeme od četiri sata. Tu bi ordinaciju u lipnju trebao preuzeti novi liječnik po povratku sa specijalizacije, ali će dr. Sršen Krstulović i nakon toga nastaviti raditi u dubrovačkim pedijatrijskim ambulantama, najavljuje ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan.

27. travanj 2024 16:17