StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKA GRADSKA UPRAVA OBILJEŽILA PRVE DVIJE GODINE MANDATA

Gradonačelnik Mato Franković: Prvo polugodište prošli smo sa 'tricom', mogli smo i bolje da je para i brže državne administracije

Piše Anton Hauswitschka
10. lipnja 2019. - 15:38
Iako se u Dubrovniku dosta toga promijenilo, prve dvije godine svoga mandata gradonačelnik Mato Franović u ponedjeljak je, školskim rječnikom govoreći, ocijenio 'tricom'. Dosta se toga, kazao je gradonačelnik u ponedjeljak na konferenciji za novinare, moglo napraviti više, no tempo njegove gradske uprave ne mogu pratiti financije, a bitan čimbenik je i spora državna administracija.

- Za Dubrovnik strateški važan projekt, pročistač za vodu je gotov i besprijekorno radi. No još uvijek čekamo suglasnost ministarstva zdravstva koja bi u grad trebala stići kroz kojih pet, šest dana. Tada će voda iz njega krenuti u javni sustav. Naime, ovo je prvi takav pročistač u Hrvatskoj pa je procedura za dobivanje uporabne dozvole trajala duže nego je uobičajenom, pa ne čudi što se pečat nalazi na drugoj stranici tog dokumenta. Tražen je i toksikolški nalaz pa smo i njega napravili te je odobren. No onda su dodatno zatražili da na sve to svoju suglasnost da Ministarstvo zdravstva. No i to će uskoro biti riješeno pa ćemo pročistač, kako je to i običaj, svečano pustiti u rad u nazočnosti državnog političkog vrha – poručio je gradonačelnik Franković pokazujući, u društvu svoje dvije zamjenice, Jelke Tepšić zadužene za društveni i kulturni sektor te Orlande Tokić koja vodi brigu o gradskim komunalijama, što se sve radilo u protekle dvije godine. Naglašava kako Dubrovnik nije najbogatiji grad u Hrvatskoj kako ga vole nazivati jer takav grad ne bi imao neriješeno 70 posto kanalizacijske i 20 posto vodovodne mreže. – Istina, Dubrovnik ima bogat proračun, ali ima i velike potrebe. Da nam netko sada da tri milijarde kuna, potrošili bi ih za godinu dana. Gradski proračun nije u suficitu, pa za brojne projekte moramo rješavati financije iz drugih izvora, a ponajviše iz EU fondova. U dvije godine dobili smo 85 milijuna kuna, do kraja ovog mandata taj bi iznos trebao doseći 700 milijuna kuna – pohvali se gradonačelnik te odgovarajući na pitanje s čime je nezadovoljan ističe kako dio gradske uprave još uvijek nije shvatio da su servis svojim sugrađanima. – Dio njih još uvijek nije shvatio da moraju biti servis građanima, da im je to posao. No riješiti će se i to uskoro, jer u gradskoj upravi nema 'uhljeba'. Ovdje ljudi rade kao i u bilo kojoj drugoj tvrtki – poručuje Franković pohvalivši se nizom odrađenih projekata koje su za ovu prigodu saželi u prigodnu brošuru. Tom prigodom otkrio je i nove informacije o stanju Orlandova stupa i to u trenutku kada se u Dubrovniku obilježava 600. obljetnica njegova postavljanja. – Još čekamo službeni dopis iz Ministarstva kulture, no utvrdilo se da su oštećenja na stupu ogromna te da će se na njegovo mjesto morati postaviti replika kada bude izrađena – kazao je gradonačelnik.

Osim dovršenog pročistača pitke vode, kao najznačajniji realizirani projekti istaknuti je obnova kompleksa Lazareta vrijedna 33,8 milijuna kuna od kojih su skoro 26 nepovratnih iz EU fondova. U tom dijelu Lazareta, najavio je Franković među ostalim smjestiti će se i izložba o stradanju Dubrovnika u Domovinskom ratu koja je bila izložena u zgradi Ujedinjenih naroda u Washingtonu. Gradska uprava među ostalim hvali se gradnjom nove Osnovne škole Montovjerna, prve novoizgrađene škole u Dubrovniku nakon 1985. godine, potom novom zgradom dječjeg vrtića Palčice, energetskoj obnovi osnovne škole Lapad i novom školskom dvoranom, novom zgradom Državnog arhiva, riješenim problemom oborinske odvodnje u Vukovarskoj te sanacijom povijesne kanalizacijske mreže pod Stradunom. – Gradi se i novi Studetski dom koji sufinanciramo sa 30 milijuna kuna, u Mokošci grade se 43 stana za mlade obitelji te 65 za naše branitelje. Iduće godine očekujemo početak radova na novim stanovima za mlade u Solitudu a krajem 2020. dodjelu zemljišta mladim obiteljima za gradnju na Pobrežju – istaknuo je među ostalim Mato Franković najavivši kako će od iduće godine transfer putnika sa kruzera iz Gruža do Pila preuzeti gradski prijevoznik Libertas.

– Već iduće godine Libertas će to raditi sa tri zglobna autobusa, a do 2022. godine niti jedan autobus osim njihovih više ne bi trebao ulaziti u centar grada. Naime, planiramo da svi turistički autobusi dolaze na Batahovinu odakle će putnike do povijesne cjeline prebacivati JGP Libertas sa zglobnim autobusima. Također planiramo i gradnju još nekoliko novih javnih garaža poput one koju smo najavili da će se graditi iza zgrade tzv. DTS-a kako na okolnim prometnicama ukinuli ulično parkiranje. Riješiti će se i problem prekrcajne zone za opskrbu Grada na Pločama i to ukopavanjem ispod vrtova, no to će biti privremeno rješenje dok se ne realizira projekt Centra iza Grada o čemu pregovaramo sa vlasnicima zemljišta, Excelsa nekretninama – obećava gradonačelnik istaknuvši i projekt preseljena prometa u Gružu ispod zemlje na kojem već surađuju sa agencijama europskih fondova. Na konferenciji za novinare, dubrovački gradonačelnik poručio je kako se nada da će se uskoro riješiti i problem prevelikog broja taksi vozila. – Nakon liberalizacije tržišta problem osim u Dubrovniku u kojem trenutno radi preko 2000 taksi vozila taj problem imaju i drugi gradovi na moru,. posebice Split. Sve je veći broj primjera odustajanja od liberalizacije taksi tržišta ne samo u Europi već i u svijetu. Tako je nedavno od nje odustao američki San Francisco te se vrati na prijašnju praksu koncesija za taksiranje. Nedavno se, u problem koji je Dubrovniku donijela liberalizacija taksi tržišta, uvjerio i sam premijer Andrej Plenković koji je prošli tjedan boravio u gradu sa predsjednikom EU komisije Junkerom – kazao je Mato Franković najavivši kako će brošura o dvije godine mandata njegove gradske administracije biti dostupna javnosti na gradskoj web stranici.
28. travanj 2024 12:20