StoryEditorOCM
DubrovnikŠEST GODINA MANDATA

Gradonačelnik Mato Franković: ‘Građani su me ocjenili trojkom, a najponosniji sam na kupnju TUP-a‘

Piše Ahmet Kalajdžić
9. lipnja 2023. - 13:20

-Građani su me nakon ocijenili s trojkom i tko sam ja da si dajem veću ocjenu. A za četvorku treba učiniti još mnogo toga te realizirati brojne projekte pred nama. Pa i kad ne bi bilo gužvi u prometu ili kad uopće ne bi bilo problema te sve bilo savršeno, uvjeren sam da bi ispitivanje sugrađana ponovno pokazalo istu ocjenu- rekao je na početku svog osvrta na proteklih šest godina mandata dubrovački gradonačelnik Mato Franković, a na pupit novinara s čime se ponosi, replicirao:- Najponosniji sam kupnjom TUP-a i tek će budućnost pokazati vrijednost i značaj tog strateškog ulaganja!

image
Božo Radić/cropix

Nakon detaljnog izlaganja o ulaganjima u brojne kapitalne projekte (kojom prilikom je posebno naglasio izgradnju Osnovne škole Montovjerna, prve nakon 35 godina) i pročistača za vodu u Komolcu (koji je funkcionalnost dokazao nedavno tijekom obilnih kiša), izgradnje ceste od Mosta dr Franja Tuđmana do Pobrežja i jedinstvenog hrvatskog projekta Dubrovačke stanogradnje, Franković je ukazao na poteze pokrenute u cilju očuvanja posebno vrijednih prostora od značaja za grad Dubrovnik. Od dovršenih je naveo kupnju TUP-a i UTD Raguza koja je postala suvlasnik Luke Dubrovnik kako bi Grad postao većinski vlasnik, i na kraju, izgradnja Doma za starije i nemoćne u Gružu,m prvog nakon 51 godine, izgradnje osnovne škole u povijesnoj jezgri, cjelovita rekonstrukcija i smanjenje troškova javne rasvjete, izgradnja i dogradnja više dječjih vrtića, rješenje šetnice Nika i Meda Pucića, obnovu Lazareta i još neke, a od onih u tijeku groblje Dubac, tržnicu Gruž, Aglomeraciju Dubrovnik, sanaciju kanala mješovite odvodnje Straduna, dovršenje Lapadske obale, razvoj širokopojasne digitalne infrastrukture.

image
Božo Radić/cropix

Posebno je najavio skoro otvaranje Muzeja vaterpola, početak izgradnje nove Sportske dvorane u Gospinu polju za koju je uvjeren da je projekt koji će obilježiti njegov drugi gradonačelnički mandat.

Osvrnuo se i na upravljanje imovinom te u tom kontekstu spomenuo kupnju Ville Čingrija, razvrgavanje ugovora za koncesiju na tvrđavu Imperial na Srđu, povratak sjedišta Trgovačkog suda u naš grad te zaključio kako je postignut uspjeh u povratku dubrovačkog srebra gradu s ciljem koristi građanima, a naveo je i kupovinu 75 tisuća kvadrata na Pobrežju i otkrio kako su u tijeku pregovori za kupovinu još 100 tisuća kvadrata za parkirna mjesta.

Franković je ustvrdio kako grad ima 42 tisuće stanovnika, ali samo dva ili tri mjeseca godišnje, a ostatak godine i do stotinu tisuća! Grad to prometno ne može podnijeti i vjeruje da će uhvatiti ritam ponovnog asfaltiranja gradskih ulica svakih deset a ne 30 godina, kao što je to dosad bio slučaj.

-Intenzivno radimo na izradi novog GUP-a i prostornog plana Grada Dubrovnika, smanjili smo katnost i sve ono što je godinama opterećivalo grad te ukinuli najštetniju odredbu nedostajućih parking mjesta. Projekt ”Respect the City” teži Dubrovniku kao održivoj destinaciji. Dubrovnik je prioritetno mjesto života naših sugrađana i ključno je da turizam ne remeti kvalitetu života naših sugrađana. To je zahtjevan projekt koji će trajati godinama, ali ključ je vidjeti promjenu i da znanstvene analize pokažu što se dogodilo s transformacijom dubrovačkog turizma od 2017. godine do danas. Međutim, nikad nije dostatno projekata komunalne infrastrukture i da nam je još milijarde eura, ne bi nam bilo dovoljno za sve ono što trebamo. Ključni su sinergija i timski rad a projekti su rezultat toga- zaključio je.

image
Božo Radić/cropix

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je kako je u dvije COVID-godine izgubljeno 450 milijuna kuna prihoda, a glede budućih garaža naveo kako su za Zlatni potok riješeni imovinsko-pravni odnosi a za garažu kod OTP banke u tijeku je ishođenje građevinske dozvole. Za Mokošicu je prioritet gradnja ceste Tamaris koja će rasteretiti promet, a dobit će se i još 200 parkirnih mjesta.

Najavio je sjednicu Gradskog vijeća za 12. lipnja kad će se rasporediti viškovi sredstava iz prošle godine i odlučiti o rebalansu, a glede problema buke ustvrdio kako su sugrađani iz povijesne jezgre katkad neopravdano napadani, iako nisu protiv glazbe. Najavio je kako se traži rješenje, ali je odlučno protiv toga da ugostiteljski objekti postanu disco- clubovi i da se zvučnici postavljaju na fasade. Osvrnuvši se na dostavu u povijesnoj jezgri ustvrdio je kako nikome od karićara nije zabranio gospodarsku djelatnost a jedan od obrtnika je uporno izbjegavao dolazak na pozvani sastanak.

Za braniteljsko naselje na Nuncijati je rekao kako su riješene sve prepreke te se stječu uvjeti za dodjelu parcela zemljišta. Odgovarajući novinarima najavio je stotinu novih vrtićkih mjesta za najmlađe u prostoru bivšeg Studentskog centra u DOC-u te u Gospodarskom centru Babina kuka, a javnost je upoznao i o tijeku aktivnosti za izgradnju vrtića u zgradu u vlasništvu Biskupije na Gorici sv.Vlaha.

image
Božo Radić/cropix

Gradonačelnik se suglasio s ocjenom novinara o sporoj izgradnji i ukazao kako slični problemi postoje širom Hrvatske jer su u tijeku obnova Zagreba i Banovine te brojne aglomeracije:- I drugdje imaju slične probleme i dojam je da izvođači pretaču iz šupljeg u prazno. Ali, EU-fondovi ne trpe kašnjenja i mogu vam reći kako zbog Lapadske obale držimo tjedne sastanke. Kamen se sporo oblaže i imam dojam da ista tvrtka to brže čini na gradilištu rive u Cavtatu- rekao je i naglasio kako često nije problem u planiranju nego u čekanju na raspis natječaja za EU-sredstva koje je bolje koristiti od vlastitih.

28. travanj 2024 15:43