StoryEditorOCM
DubrovnikPrvi u Hrvatskoj

Grad Dubrovnik uvodi posebni prometni režim oko spomeničke jezgre, vozila poredana po bojama: ‘crvenima‘ zabranjen pristup, ‘zelenima‘ sve dostupno, kod Bogišićeva parka niče kružni tok

Piše Maja Rilović Koprivec
24. veljače 2023. - 11:18

Grad Dubrovnik prvi će u Hrvatskoj primijeniti novi Zakon o cestama kojim će omogućiti posebnu regulaciju prometa oko spomeničke jezgre. Cilj ove regulacije, rekao je na jutrošnjoj konferenciji za novinare dubrovački gradonačelnik Mato Franković, smanjenje prometa oko povijesne jezgre.

image
Tonći Plazibat/cropix/

Franković je pozvao sve građane i gospodarske subjekte da se uključe u javno savjetovanje sljedećih mjesec dana kako bi odluka o novoj regulaciji prometa bila što kvalitetnija.

U prijedlogu koji ide na savjetovanje promet je organiziran u nekoliko kategorija označenih bojama. Kamperi i traktori su označeni crvenom bojom, a oni uopće neće smjeti ulaziti u zonu oko grada. Zeleno, prolazak bez ograničenja, bit će za policiju, hitne službe, javni gradski prijevoz. Plava oznaka je za građane koji žive u  zoni oko Grada  i imaju prijavljeno prebivalište dulje od godinu dana. Žuta oznaka je za sve ostale s reguliranim statusom: PPK, pre-paid parking, parkiralište ili garažno mjesto izvan sustava javnih parkirališta – ako želite doći vozilom, morate imati reguliran status. U smeđoj zoni su gospodarstvenici, autobuseri, osobna vozila 7+1 i 8+1 i taksisti, korisnici bus webshopa za koje se ništa ne mijenja jer su oni već u režimu bus web-shopa i taj režim odlično funkcionira, a ostali gospodarstvenici bi na sličan način bili u ovoj platform, rekao je gradonačelnik.

image
Tonći Plazibat/cropix/

Za putnike koji dolaze u Dubrovik postavit će se LED ekrani koji će ih obavještavati o ovoj regulaciji na Mostu dr. Franja Tuđmana, na Dupcu, prije Ilijine glavice i kod javne garaže. Kod garaže izgradit će se kružni tok ispod Bogišićeva parka gdje će se moći okrenuti oni koji neovlašteno uđu u zonu ograničenja.

Cijeli sustav kontrolirat će kamere. Što se taksija tiče, oni koji imaju koncesiju i koriste stajališta u zoni, moći će ući na uže područje, kao i taksisti koji koriste stajališta Lučke uprave. Taksisti sa Zračne luke smjet će samo iskrcavati goste u zoni, a četvrta grupa taksista koja je smjeti ući u ovo područje bit će izabrana na temelju natječaja koji će raspisati Grad Dubrovnik nakon što studija Prometnog fakuteta u Zagrebu odredi njihov broj.

– Grad Dubrovnik će vrlo skoro, u idućih petnaestak do mjesec dana raspisati natječaj za različite zone za zakup parkirališnih mjesta s namjenom autotaxi prijevoza. Tu govorimo o Paščari, Pločama, zoni ispred bazena, zoni ispred DOC-a i Vojnoviću. Dakle, to su postojeće površine koje koriste autotaxi prijevoznici za vršenje njihove djelatnosti ukrcaja i iskrcaja te ćemo za navedene površine raspisati natječaj i subjekti koji budu izabrani na tom natječaju, imat će pravo nesmetanog prometovanja. U ovom trenutku nemamo predviđen broj o izdavanju koncesija na navedenim područjima, to će se znati nakon provođenja natječaja. Prometni fakultet odredit će broj tih vozila – objasnio je gradonačelnik  Franković. Kamere će prepoznavati vozilo, registracij i neće biti barijera niti rampa. Goste koji dolaze prema zoni ograničenja na to će upozoravati i obavijest na Google  mapsu.

25. travanj 2024 21:32