StoryEditorOCM
DubrovnikGrad po mjeri građana

Grad Dubrovnik dobio azil za nezbrinute životinje, na Šipanu izgradnja dječjeg igrališta, bogat program obilježevanja Dana dubrovačkih branitelja 2023.

Piše Grad Dubrovnik
1. prosinca 2023. - 15:16

USPJEŠNO ISPUNJEN POSLJEDNJI KORAK

Grad dobio azil za životinje

Sklonište za nezbrinute životinje Dubrovnik zaprimilo je prošlog tjedna Rješenje Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske kojim se utvrđuje da udovoljava svim propisanim uvjetima za rad. Ovime je Grad Dubrovnik ispunio svoju zakonsku obvezu o osnivanju javne ustanove ovog tipa na svom području i riješio dugogodišnji komunalni problem nezbrinutih životinja.

Novi gradski azil za životinje na Grabovici već je primio i prve pse, njih 34 premještena su sa Žarkovice u adekvatne uvjete gdje će im biti pružana cjelovita skrb.

image

Azil za nezbrinute životinje zadovoljava sve uvjete za zbrinjavanje pasa

Prema rješenju Ministarstva, Sklonište za nezbrinute životinje Dubrovnik može primiti 74 psa. Osim prostora za smještaj pasa i mačaka u modularnim objektima, osigurani su i prostori za izolaciju odnosno karantenu za životinje. Pet modularnih objekata predviđeno je za osoblje i administraciju, ured, ambulantu, prijem, pregled i njegu životinja, skladište hrane i ostale pomoćne prostore.

Podsjetimo, prije godinu i pol Grad Dubrovnik je pokrenuo projekt Adopt Žarkovica s ciljem rješavanja gorućeg dugogodišnjeg problema nezbrinutih pasa i drugih životinja. U neregistriranom azilu u neadekvatnim uvjetima živjelo je više od 260 životinja, od kojih su brojne bile bolesne i ozlijeđene. Uz veliki angažman voditeljice projekta Ane Ivelje, sadašnje privremene ravnateljice azila, te pomoć udruge Pobjede, skloništa Prijatelji iz Čakovca, udruge Prijatelji životinja kao i podrške međunarodne organizacije Network for Animals, svi psi su izliječeni i zbrinuti te je projekt priveden kraju.

Ozelenjavanje kontaktne zone

Grad Dubrovnik će u suradnji s komunalnim društvima prostor na Žarkovici u potpunosti očistiti nakon čega će se ovaj vrijedan prostor u kontaktnoj zoni povijesne jezgre ozeleniti sa 6 tisuća novih sadnica.

POTPISAN UGOVOR

Gradi se dječje igralište na Šipanu

Gradonačelnik Mato Franković potpisao je u ime Grada Dubrovnika ugovor za gradnju dječjeg igrališta u mjestu Suđurađ na otoku Šipanu s izvođačem Platanus d.o.o. i direktorom Darijom Trojanovićem.

Radovi se odnose na izvedbu I. faze igrališta Suđurađ na nekretnini ukupne površine 1705 metara kvadratnih, a koja je Gradu u svrhu uređenja sportskog i dječjeg igrališta prethodno ustupljena Odlukom Vlade Republike Hrvatske o darovanju nekretnine.

Igralište, namijenjeno djeci od 2 do 12 godina, opremit će se penjalicom sa zidom za penjanje, ljuljačkom s košarom i velikim toboganom. Postavit će se koš i klupice, ugraditi dva stupa javne rasvjete s LED reflektorima i ograditi ogradom. Parcela će se hortikulturno urediti te ugraditi sustav navodnjavanja za zalijevanje biljaka. Rok za završetak radova je 90 dana od dana uvođenja u posao.

image

Šipan će dobiti dječje igralište

Za ovu prvu fazu Gradu Dubrovniku prethodno su, kroz Program razvoja otoka u 2023., odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 76.000,00 eura. Vrijednost danas potpisanog ugovora je 146.348,45 eura, uključujući PDV. Predmet II. faze projekta odnosi se na uređenje parka i izvedbu sportskog igrališta uz dječje igralište na istoj parceli.

Grad Dubrovnik ovim nastavlja kontinuirana ulaganja u dječja i sportska igrališta na području čitavog grada. Upravo se završava igralište u Šumetu, a tijekom iduće godine planira se još nekoliko novih: dječja igrališta Ploče iza Grada, Riđica i Ljubač, u okviru izglasanih projekata participativnog budžetiranja, potom malo sportsko igralište u Rožatu pored samostana i boćarska dvorana u Gospinom polju, za koju je u proračunu za 2024. predviđeno 200.000 eura.

Potpora sadržaju za najmlađe

Na obnovu postojećih dječjih i sportskih igrališta utrošiti 250 tisuća eura, čime se sredstva planirana za ovaj program povećaju za 56,97 posto u odnosu na tekuću godinu.

OD 3. DO 11. PROSINCA

Program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja 2023.

Dan dubrovačkih branitelja i ove će se godine obilježiti prigodnim programom od 3. do 11. prosinca. Program obilježavanja, kojim će se odati počast svim poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Grada, započinje križnim putem na Srđ u nedjelju, 3. prosinca te projekcijom dokumentarnog filma "Ljudi od mora" u kinu Sloboda.

U sklopu programa, u ponedjeljak, 4. prosinca u Muzeju Domovinskog rata bit će otvorena izložba "15 godina Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik u tvrđavi Imperijal", a u Dvorani Pape Ivana Pavla II održat će se predavanje "Hrvatski branitelji i njihove obitelji u svjetlu ratnih i poratnih iskustava".

image

Trobojnica na Srđu

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Program u utorak, 5. prosinca započet će odavanjem počasti poginulim braniteljima Domovinskog rata na cijelom gradskom području te satom povijesti o Domovinskom ratu u dubrovačkim školama, nakon čega slijedi predstavljanje novog idejnog rješenja Sobe branitelja. U Dvorani Pape Ivana Pavla II bit će predstavljena knjiga Đura Kovačevića "Tako je pisao Ajant", dok će se u dvorani Visia prikazati film Jakova Sedlara pod nazivom "Niti zaboraviti, niti oprostiti". U večernjim satima u Crkvi Male braće održat će se koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i klape sv. Juraj.

Poseban program predviđen je za sam Dan dubrovačkih branitelja, u srijedu, 6. prosinca. Nakon odavanja počasti svim poginulim braniteljima na groblju Boninovo i na drugim lokacijama, središnji komemorativni program održat će se kod križa na Srđu, dok će se u Sponzi otvoriti izložba "Hrvatski školski brod Jadran 1933.- 2023.-matična luka Split". Poslijepodne će se održati mimohod Gradske glazbe Dubrovnik, a u katedrali će biti služena svečana sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. U večernjim satima projicirat će se 3D mapping stradanja Festivalske palače, dok će na Stradunu nastupiti Tomislav Bralić i klapa Intrade.

U četvrtak, 7. prosinca biti će prikazan film Jakova Sedlara "Tuđman: neispričana priča" u dvorani Visia, dok će u petak biti predstavljena monografija "Iz opkoljenog Dubrovnika za Vjesnik u Zagrebu" autor Suada Ahmetovića u Dvorani Pape Ivana Pavla II.

Stazom ‘deva‘

Obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja nastavlja se utrkom Stazom "deva", koja će se održati u subotu, 9. prosinca na serpentinama uz Srđ, a program završava 11. prosinca Tribinom "Povijest hrvatskog domobranstva 1868.-1945.".

29. travanj 2024 16:32