StoryEditorOCM
DubrovnikSVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

GO SDP DUBROVNIK:Onkološko liječenje ne smije se odgoditi, strah od koronavirusa ne smije prevagnuti

Piše PSD.
6. veljače 2022. - 10:20

Gradska organizacija SDP-a Dubrovnik povodom Svjetskog dana borbe protiv raka organizirala je predavanje na tu temu. S ciljem podizanja svijesti, promicanja prevencije, dijagnosticiranja i liječenja te povećanja kvalitete života oboljelih. Hrvatska je po smrtnosti od raka na visokom šestom mjestu u svijetu, a po pitanju liječenja jako zaostaje za ostalim zemljama.

Rak je prozvan epidemijom modernog doba zbog visoke učestalosti malignih oboljenja i visokih stopa smrtnosti. Smatra se da se gotovo 40% slučajeva raka može spriječiti učinkovitim prevencijskim strategijama. No, nažalost, u vremenu pandemije koronavirusa dostupnost zdravstvene zaštite je ograničena. Procjene ECO-a govore da je tijekom pandemije oko milijun Europljana ostalo bez dijagnoze zloćudne bolesti. Nitko ne bi trebao biti zakinut za zdravstvenu zaštitu i pravodobnu ranu dijagnozu raka, kao ni za optimalno liječenje svoje već dijagnosticirane bolesti.

Pandemija je samo naglasila probleme zdravstvenog sustava, ali pandemija će proći, a zdravstveni će sustav bez ozbiljne promjene paradigme i stavljanja naglaska na bolju zdravstvenu zaštitu ostati i dalje financijski neodrživ, a za građane i pacijente potpuno neučinkovit. Reforme se svako malo najavljuju, ali nikako da započnu.

Korijen ključnih problema u našem zdravstvu su rastući dugovi, nezadovoljni zdravstveni radnici i loši zdravstveni ishodi. HDZ-ovo upravljanja cijelim zdravstvom obilježava potpuni izostanak odgovornosti. Za preveliki broj umrlih „kriv je virus“, za premali broj cijepljenih „krivi su građani“, za odgađanje donošenja mjera „krivi su poduzetnici“, a za dvosmislene i licemjerne poruke Stožera „krivi su mediji“.

Onkološko liječenje ne smije se odgoditi ili prekinuti, a strah od koronavirusa ne smije prevagnuti. Kako stvari stoje, očekuje nas pandemija nakon pandemije i svi naši napori moraju biti usmjereni na pripremanje zdravstvenog sustava na povećan priljev onih pacijenata kojima se zbog pandemije bolest, nažalost, nije dijagnosticirala na vrijeme.

Na nama je da podignemo svijest o ovom gorućem problemu. Samo oni koji vode bitku s malignom bolešću te koji su je prebrodili i pobijedili znaju s čime su se nosili tijekom svoga liječenja, ako imaju sreću ostati živima, naglasila je Anita Bonačić Obradović, koja je održala prezentaciju na ovom predavanju, priopćio je GO SDP Dubrovnik.

28. travanj 2024 13:24