StoryEditorOCM
DubrovnikUZ POMOĆ ‘DUBROVČICE‘

Glumica Izmira Brautović mališe uči dubrovačkom govoru: ‘Dječica kroz igru usvajaju naški, a u jednom su vrtiću najbolje upoznata s našim govorom!‘

Piše Kristina Filičić
28. ožujka 2024. - 13:57

‘Melodičan, zanimljiv, podatan, pamtljiv, lijep...‘ opisuje dubrovački govor naša dramska umjetnica Izmira Brautović, predsjednica Udruge ‘Govorimo dubrovački’. Udruga djeluje već šestu godinu s ciljem promicanja govorne kulture Dubrovnika, poglavito očuvanja ‘urbanog govora nase sto godina, od Vojnovića na amo‘. S namjerom edukacije, a ne nametanja dubrovačkog, ova Udruga u djelo provodi korisne ideje. Još u koroni stasala je ideja o slikovnici dubrovačkog govora jer spasiti govor najučinkovitije je kroz razgovor s najmlađima. Nastala je ‘Dubrovčica‘, knjižica dubrovačkih riječi popraćenih fotografijama, a namijenjena djeci vrtićkog uzrasta. 

Ombrela, škapin, šugaman...

- Čim je pandemija finula krenula sam i obišla dosta vrtića, održali smo brojne radionice dubrovačkog govora, podijeljeno je stotinjak knjižica jer cilj je educirati djecu. Zašto je bitno ići u obrazovne ustanove jer djeca ne znaju akcenat. Neke tete nisu s ovog govornog područja ali vole naučiti što je pohvalno. Kad dođem u vrtić pitam ‘tko od vas uči engleski‘ skoro svi dignu ruku. Onda im kažem ‘sad ćemo učit jedan drugi jezik – dubrovački!‘

Poznate su im riječi ombrela, škapini, šugaman, ‘interesantno, ni ožica ni pantaruo baš nisu‘.

- Zato je knjižica napravljena sa sličicama onoga što ih okružuje u svakodnevnom životu, od kamare, trpeze, komina, tinela, napice, kanavca, prosuje, utije... Nije stvar da oni ne znaju, imaju babu i djeda, nonu i nona, ali ne mogu se u momentu sjetit jer te riječi ne slušaju stalno – kaže zaljubljenica u sve dubrovačko i nastavlja:

- U vrtiću u Zatonu djeca su najbolje upoznata s našim govorom. Prošli put su mi odma deklamali riječi sve koje su zapamtili, tamo sam već tri puta bila. Zašto, Zaton gravitira domicilnom stanovništvu. Interesantno, bila sam u cavtatskom vrtiću, masu djece je bilo, tu i tamo će znat rijet na konavoski nešto, ali lijepo je i to jer i to je naš kraj. 

image

U vrtićima su održane radionice dubrovačkog govora

Fb Udruga Govorimo Dubrovački/

Za Uskrs je mališanima predložila da svakom openganom jaju daju ime po nekoj dubrovačkoj riječi.

- Ispalo je fenomenalno, djeca su bila oduševljena, birali su riječi, nastalo je pravo dubrovačko stablo riječi. Imali su i kviz znanja svega onoga što su zapamtili – ističe ova dubrovačka kazališna glumica.

Kroz igru, a djeci je to najprihvatljiviji način, usvajaju riječi i uče naški. Na pitanje o nazivu knjižice odgovara kako je za ime ‘Dubrovčica‘ zaslužan njezin sin.

Imaju čertifikat

Nakon vrtića namjera je Udruge obići i održati radionice dubrovačkog govora i u osnovnim školama, za što je potrebno tiskati knjižicu za učenike od 1. do 5. razreda.

- Međutim, nemamo solada pa bi bilo dobro da nas netko podrži – poručuje Mima. Grad je financirao tiskanje ‘Dubrovčice‘, ali prošle godine iz gradske blagajne nisu dobili ništa.

- Sluha ima među Dubrovčanima koji poštuju dubrovačku riječ i govore ih. A kako se uopće govor čuva, govorenjem! Ne ide drugačije. Zato smo i pošli u spašavanje dubrovačkog govora koji je zaštićen kao nematerijalna baština.

Uputili su školama mail za suradnju jer ‘imamo čertifikat, možemo ulazit u sve odgojnoobrazovne ustanove‘. Do sada im se javila tek OŠ Ivana Gundulića.

- Mi smo tu za sva pitanja što se tiče dubrovačkog govora, akcenata... Profesorice, učiteljice koje će radit Držića, Vojnovića, čula sam od profesura da baš s akcentima ni oni nisu nešto, pogotovo osnovne škole još ne rade s akcentima a da ne govorim o vrtićima. Mi smo tu na pomoć, naše usluge su besplatne.

Dubrovačka riječ

Prije službenog osnivanja Udruge ‘Govorimo dubrovački‘, kaže nam Izmira Brautović, snimili su stotinjak dubrovačkih riječi kroz primjere u rečenici i to poslali dubrovačkim školama. Spominje sat zavičajnog govora u školama, na što ih kurikulum obvezuje, ‘i tu smo voljni doći ali pitanje je koliko se to u školama provodi?‘

Migracijom i doseljeništvom događa nam se da naš lokalni dubrovački govor zamire, a dužnost je Dubrovčana te riječi otrgnuti zaboravu jer ‘bilo bi lijepo da se oni prilagođavaju mjestu gdje su došli, a ne obratno‘. Iz udruge pozivaju sve zaljubljenike u dubrovačku riječ da ih podrže u radu jer troškovi su minimalni, a rezultat rada na očuvanju govora nemjerljiv.

27. travanj 2024 10:12