StoryEditorOCM
DubrovnikEVIDENTNO JE PROLJEĆE

Glasnogovornik ‘Libertasa‘ se, osim u vozni, razumije i u pčelinji red: Sve intenzivnije izlijeću iz košnica, bit će dobroga meda!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
18. veljače 2024. - 10:49

‘Evidentno je proljeće‘, napisao je aktualni glasnogovornik gradskog autoprijevoznika ‘Libertas‘ Nilša Grljević uz fotografije i video pčela u letu oko košnica na svom fb profilu.

Tijekom proljeća, naime, vrijeme je sve toplije, a populacija zajednice ubrzano se širi pa se udio mladih pčela povećava. Pčele sakupljačice sve intenzivnije izlijeću iz košnica i skupljaju nektar i pelud.

Strpljenje

Nikša se u slobodno vrijeme bavi pčelarstvom, a počeo je silom prilika, nakon što mu je otac preminuo, a košnice ostale njemu na brigu. Pčele drži u Dubrovačkom primorju, u selu Ošlje. Udaljeno je 60-tak kilometara od Mokošice, gdje živi, ali mu nije problem skoro svaki vikend sjesti u auto i uputiti se provjeriti pčele i košnice.

image

Evidentno je proljeće

Privatni Arhiv/

Na pitanje koje su vještine potrebne da bi se postalo pčelar, Nikša ističe strpljenje i puno volje, a u svakom slučaju dobro je ne biti alergičan.

- Oko njih treba raditi polako, uvijek smireno. Ne idem u pčele po buri i uvijek koristim dimilicu - odgovara na pitanje kako ih smiri kad im prilazi košnicama koje su im dom.

Medonosna pčela prvi je udomaćeni korisni kukac, informira mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije. Koristi od nje izravne su i neizravne. Izravne su koristi med, vosak, pelud, propolis, matična mliječ i pčelinji otrov, a neizravne su koristi od oprašivanja samoniklog i kultiviranoga bilja

Drvena žlica

Med koji dobiva je izrazito kvalitetan jer dolazi iz čiste prirode, vrca ga sam i doručkuje svaki dan.

- Med ovisi o paši, o onome što priroda da. Uglavnom je to med od pelina/kadulje, vrijeska, drijena, drače... Jedem ga svako jutro, natašte, po jednu drvenu žlicu - savjetuje iskusni pčelar.

Košnice

Pčele žive u zatvorenim prostorima. U divljini su to bile šupljine u stablu ili u zemlji. Ljudi ih danas drže u košnicama. Unutar košnice pčele izgrade saće od voska u koje smještaju leglo i hranu. Saće je voštana ploča koja je pričvršćena za strop i strane košnice ili unutar okvira.

27. travanj 2024 22:59