StoryEditorOCM
DubrovnikU TIJEKU JE 23. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA DUBROVNIKA

Franković: "Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji će rješiti problem bankomata"

Piše DV
Foto: Božo Radić/HANZA
27. lipnja 2019. - 14:23
23. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika

Nakon prozivke vijećnika, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, Marko Potrebica, utvrdio je kako postoji potreban kvorum i da se mogu donositi pravovaljane odluke te je otvorio sjednicu u 11:05 sati. Zapisnik s prošle sjednice Gradskog vijeća jednoglasno je usvojen, dok je na prijedlog dnevnog reda, Nikša Selmani dao prijedlog nadopune dnevnog reda točkom vezanom za raskid ugovora između Grada Dubrovnika i tvrtke Razvoj golf Dubrovnik. Tatjana Šimac Bonačić dala je prijedlog da se na dnevni red uvrsti točka vezana za Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o subvencioniranju cijena zrakoplovnih karata na relaciji Dubrovnik – Zagreb i obratno što se ponajprije odnosilo za bolesnu djecu koja putuju na liječenje jer im subvenciju ne pokriva Zavod. Prijedlog Nikše Selmanija nije dobio potrebni broj glasova, dok je prijedlog Šimac Bonačić uvršten na dnevni red. Dnevni red u cjelini jednoglasno je usvojen, nakon čega se prešlo na vijećnička pitanja.

Maro Kristić (MOST) pitao je gradonačelnika pitao je što se događa s obitelji koja živi preko puta OŠ Marina Držića te što će Grad kao osnivač škole poduzeti da se problem riješi, jer se obitelj širi i nemaju dovoljno prostora za novu infrastrukturu? Gradonačelnik Franković rekao je da će tražiti odgovore stručnih službi i da će poslati pisani odgovor.

Nikša Selmani (KLGB SRĐ JE GRAD) pitao je može li Grad Dubrovnik promijeniti režim parkiranja na Pilama jer nema dovoljno prostora za interventne službe i građane i omogućiti parkiranje na 15 minuta umjesto na 5 minuta, a drugo pitanje odnosilo se na buku koje proizvodi ugostiteljski objekt Cele jer se građani stalno žale da se problem ne rješava te što se po tom pitanju poduzima? Franković je odgovorio: „Režim promjene na Pilama jednoglasno je promijenjen i prilikom toga smo se služili statistikama i na toj osnovi smo donosili odluke. S direktorom Sanitata smo postigli dogovor da će stanovnici koji tu žive, preko broja svojih automobilskih tablica, moći ući na 15 minuta, dok ostali to neće.“ Po pitanju buke u objektu Cele, gradonačelnik je odgovorio da se neće igrati policajca i da grad ponekad treba malo trpjet i da će glazba biti do 23:30, a da će se uvesti kazna za one koji prekoračuju razinu buke. Selmani smatra da je to loša poruka i smatra da građani smatraju da se zakon ne primjenjuje za svakoga jednako.

Jadran Barač (SDP) upitao je gradonačelnika može li se građanima osigurat pristup kupalištu na Čingriji jer su vrata zatvorena pa građani moraju preskakati zid i kad će Jadrolinija napustiti prostore društvenog doma na Lopudu i predati ga građanima? Gradonačelnik je odgovorio da su vrata zatvorena iz sigurnosnih razloga i da očekuje sanaciju vrta i zgrade Ville Čingrije te da će onda biti omogućen prolaz. Po pitanju doma na Lopudu Franković je naveo da je postavljena nova javna rasvjeta i da se očekuje i da će dom biti obnovljen i prenamijenjen za društvene aktivnosti.

Blaž Pezo (HDZ) pitao je Frankovića što se događa s Planom upravljanja povijesnom jezgrom i u kojoj je fazi izrada? Gradonačelnik je odgovorio da su određeni koraci poduzeti i bez plana jer je mnogim ulicama omogućen prolaz, a gdje prije nije bio. Za Plan upravljanja smatra da će se tijekom idućeg tjedna donijeti odluka i da će on zasigurno sa sobom donijeti određene promjene o smanjivanju određenih površina. „Prvi u Hrvatskoj riješiti problem bankomata“, završio je Franković.

Tatjana Šimac Bonačić (SDP) pitala je gradonačelnika što je s nepravilnostima u odlaganju otpada na Grabovici i kako će se provesti projekt novog prometnog rješenja u Gružu i jesu li to samo lijepe želje i snovi? Po putanju Grabovice, gradonačelnik je rekao da se očekuje početak radova i sanacija kompletnog odlagališta smeća te da Grad radi na odabiru nove lokacije za odlaganje otpada i da se pronalaze sredstva za problematiku. Po pitanju prometa u Gružu smatra da je to dugoročan projekt koji će biti financiran EU sredstvima i da će biti velik i atraktivan, a osigurat će lakši protok automobila i gostiju te da će se projekt prezentirati čim bude gotova dokumentacija. 

Miho Obradović (HNS) postavio je pitanje gradonačelniku zašto ne funkcioniraju mjesni odbori jer ima određenih predsjednika koji ne odgovaraju na upite građana pritom staknuvši Emilija Puljizevića, predsjednika MO Zaton i time krše zakon i što planira poduzeti po tom pitanju te zašto još nema izvješća o poslovanju Lokruma? Franković: “Vi niste taj koji može komentirati rad mjesnih odbora jer se uopće niste kandidirali“, odgovorio je gradonačelnik i istaknuo kako ima informacije da mjesni odbori korektno rade svoj posao. Pohvalio je rad određenih mjesnih odbora i naveo kako HNS, dok je bio na vlasti, nije ni pokušao rješavati probleme zemljišta te da Puljizević radi svoj posao izvrsno. Po pitanju izvješća o Lokrumu, gradonačelnik je rekao da će se očitovati pisanim putem. Nakon što su iscrpljena sva pitanja, prešlo se na drugu točku dnevnog reda.
 
28. travanj 2024 15:29