StoryEditorOCM
DubrovnikCESTA ZA OSOJNIK |

FRANKOVIĆ OBIŠAO GRADILIŠTE NA POBREŽJU Omogućit ćemo jedno cijelo novo područje za razvoj grada Dubrovnika

Piše Bruno Lucić
25. veljače 2020. - 13:41
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima je obišao gradilište nove prometnice od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, odnosno do ceste za Osojnik.

Riječ je o jednoj je od najvažnijih investicija u prometnu infrastrukturu Grada Dubrovnika jer se povezivanjem Mosta dr. Franja Tuđmana s Osojnikom i Pobrežjem stvaraju prvi preduvjeti za širenje stambene zone Grada Dubrovnika na ta prigradska područja. Projekt je značajan i zato što otvara mogućnosti za povezivanje Grada alternativnim koridorom prema Gornjim selima te dalje prema Primorju, a i zato što je na području Pobrežja planirano uređenje Park 'n' Ride parkirališta za oko 600 vozila.

- Što je najvažnije, ispred roka su, naravno, treba napomenuti važnost ove ceste za budući razvoj Grada Dubrovnika. Dakle, ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja koja će omogućiti i novu izgradnju stambenog područja na Pobrežju, ali, istovremeno, najavili smo nedavno i park'n'ride sustav, prvi takav sustav u gradu Dubrovniku koji će omogućiti prihvat većeg broja vozila i autobusa, a sve s ciljem rasterećenja gužvi u gradu. Veselimo se završetku izgradnje ove ceste, moram napomenuti i činjenicu kako je ovo tek prva dionica od onoga što još treba uslijediti, a to je spoj Osojnik - Ljubač i onda, kad se to napravi, konačni spoj s Gornjim selima i činjenica je da će se onda cijeli dio Gornjih sela moći dodatno razvijati kako gospodarski tako i novim doseljavanjem naših sugrađana i na taj način ćemo praktički omogućiti jedno cijelo novo područje za razvoj grada Dubrovnika. Rok izgradnje je 18 mjeseci od potpisivanja ugovora, što je travanj 2021., cijena je nešto više od 32 milijuna kuna. Naravno, podvući ćemo crtu na kraju kada vidimo koliko će to biti sukladno troškovnicima, onda će se znati konačna cijena odnosno vrijednost radova, ne bi to trebalo predstavljati nešto više od onoga što je potpisano, kazao je Franković.

Dogradonačelnica Orlanda Tokić također je prokomentirala radove.

- 32 milijuna kuna je s PDV-om što znači da je osnovna cijena nešto manja. Imamo dionicu ceste od 800 metara, dosta je velik iskop, što se i vidi, a u sklopu toga ići će i javna rasvjeta. Imamo i dio struje i mislim da je za jednu takvu dionicu na ovako zahtjevnom području to sasvim realna cijena. Ovo je stvarno izvrsno, zadovoljna sam radovima, nekako vazda s ovim izvođačem imamo pozitivna iskustva, tako je to i sad, radovi teku bez ikakvih problema, svi oni tekući rješavaju se na gradilištu i to je ipak najvažnije - normalan tijek gradnje, izjavila je Tokić napomenuvši kako je 800 metara nove dionice, ali se radi i na rekonstrukciji dionice dugoj 1000 metara.

Inženjer gradilišta iz tvrtke Strabag Davor Krstulović kazao je par riječi:

- Sad smo u fazi širokog iskopa i na gornjoj dionici smo počeli s izradom potpornih zidova. Ovo je prva, a čekaju nas još dvije faze s tim da smo mi paralelno počeli raditi prvu i treću fazu tako da ćemo ubrzati radove. Zasad nismo imali nikakvih neuobičajenih poteškoća, otprilike 25 radnika je svaki dan tu i radovi napreduju. Zime su sve blaže tako da nam je vrijeme naklonjeno, nadam se da neće biti velikih vrućina pa da nam i dalje ostane naklonjeno, poručio je Krstulović.

Radovi na izgradnji navedene ceste započeli su u prosincu. Trenutno se na gradilištu izvode radovi širokog iskopa i miniranja (iskop i miniranje je završeno do razine prve berme te se trenutno provodi miniranje do druge berme). Na trasi postojeće nerazvrstane ceste koja se rekonstruira izvode se iskopi za nove potporne zidove. Na dionici državne ceste D8 izvršen je iskop i postavljen elektroenergetski kabel.

Nova cesta izvodi se od postojeće državne ceste D8 u neposrednoj blizini Mosta do postojeće ceste koja je ranije bila kategorizirana kao županijska cesta Ž6235, a do kraja projektiranog zahvata rekonstruira se postojeća prometnica. Cesta će omogućiti kvalitetniji spoj naselja Osojnik s državnom cestom D8 te zadovoljenje tehničkih uvjeta postojeće ceste. U prvoj fazi izvest će se novoprojektirana prometnica, njen spoj na državnu cestu D8, te izmjene prometne opreme i signalizacije na prometnici D8. Druga faza većim dijelom prolazi neurbaniziranim područjem na potezu od državne ceste D8 do postojeće ceste (bivša županijska cesta Ž6235) te se dalje nastavlja spomenutom cestom u smjeru Osojnika. Treća faza većim dijelom prolazi po trasi postojeće ceste u smjeru Osojnika.
30. travanj 2024 17:46