StoryEditorOCM
DubrovnikGradonačelnik reagirao na izjave Zrinke Rudež o gradnji garaža

Franković o garaži pored Karingtonke: ‘Šokiran sam izjavama gospođe Rudež koja je bila izrađivačica plana 2014. kojim je iz Prostornog plana izbrisana gradnja garaže na tom mjestu!"

Piše DV
6. listopada 2022. - 16:42
Dubrovnik, 280521 Zupanijski HDZ na posljednoj predizbornoj konferenciji za medije prije drugog kruga lokalnih izbora pozvao glasace da izidu na izbore. Na fotografiji: Mato FrankovicBozo Radic/Cropix/Cropix

Ne jenjava cijela stvar oko parkirnih mjesta u gradu, oko gradnje velikih zgrada koje +požderu‘ sve postotke izgrađenosti neke parcele, a iz ormara ispadaju ‘kosturi‘ nekadašnjih projekata po GUP-u i Prostornim planovima. Rasterećenje prometa, i u kretanju i u mirovanju, kronična je dubrovačka boljka koja, čini se, nema lijeka, jer još vučemo projekte gradnje iz prošlosti, od kojih mnogi ostaju bez takozvane obaveze gradnje parkirnih mjesta za stanare odnosno garaža, naše rak rane.

U tekstu Dubrovačkog, urbanistica Zrinka Rudež je izjavila:

- Bez velikih rušenja Grad neće uspjeti riješiti longitudinalne prometne pravce. A u prometu u mirovanju imamo samo jednu javnu garažu koja je preskupa. Građani Beča plaćaju abonamenat godišnje 365 eura, znači dnevna karta za Bečane je jedan euro. A kod nas ni povlaštene karte za lokalno stanovništvo nisu baš tako povlaštene. Zašto se kasni s gradnjom garaža? Pitam se gdje su finuli novci uplaćeni u blagajnu po osnovi odluke da se oslobađa osiguranog parkirnog i garažnog mjesta u zgradi i na parceli gdje se to ne može postići. Ta je odluka na snazi bila barem 15 godina, ti su novci bili namijenjeni za gradnju javnih garaža ali su se očito preusmjerili u nešto drugo goruće. GUP ima dosta lokacija koje imovinsko-pravno nisu nerješive za gradnju javnih garaža ili garaža kao poduzetnički poduhvat. Zašto bježati od privatnih garaža, na primjer imamo Atlantsku plovidbu i Grawe koji služe kao garaže u Gružu, možete parkirati tu i skloniti automobile s ceste?" - pitala je Rudež.

Sve u jeku pobune oko parcele u Šipčinama kod Karingtonke, i izgradnje zgrade koja će ‘izbrisati‘ 200 parkirnih mjesta stanara Karingtonke ali i Gruža, Konala, Šipčina, pa i šire, a neće generirati nova. Promet u mirovanju postat će još veći problem na toj lokaciji. 

Cijelu stvar komentirao je i gradonačelnik Mato Franković.

-Šokiran sam izjavama Zrinke Rudež o izgradnji garaža. I to zato jer je ona bila izrađivačica plana 2014. godine, koja je iz prostornog plana na tom mjestu izbrisala gradnju garaže" - kratko je poručio Franković.

U međuvremenu, nema kvalitetnog rješenja parkiranja za stanare ovih gradskih predjela.

27. travanj 2024 18:47